Δήμος Δράμας: Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για τη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης

0
20150

Ημερίδα για την εξέλιξη των δράσεων της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας με τίτλο: «Προχωράμε και υλοποιούμε τις δράσεις ΣΒΑΑ Δήμου Δράμας» διεξήχθη στο ισόγειο του δημαρχείου της Δράμας το πρωί της Παρασκευής 3 Ιουνίου.

Σε δηλώσεις της στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” και άλλα τοπικά μέσα που παρακολούθησαν την ημερίδα η κα Κατερίνα Ιωσηφίδου, προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Δήμου Δράμας, είπε ότι με την ευκαιρία της ημερίδας παρουσιάστηκε η πρόοδος των έργων της στρατηγικής, τι χρονοδιάγραμμα τίθεται για την επόμενη περίοδο, ενώ έγινε και συζήτηση για τα προβλήματα που προέκυψαν τόσο με τον covid και με τις άλλες συνθήκες, όπως η αύξηση των τιμών των υλικών κλπ. Η ημερίδα, όπως είπε, ήταν μια δράση δημοσιότητας, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης έχει 16 έργα. Το μεγαλύτερο έργο είναι τα έργα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο κέντρο της πόλης.
Όπως είπε η κα Ιωσηφίδου: «Υλοποιούμε δράσεις μαζί με το εταιρικό μας σχήμα που είναι το Επιμελητήριο, η Ένωση Κυριών Δράμας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, η Αναπτυξιακή Δράμας και η ΔΕΥΑΔ». H ΔΕΥΑΔ υλοποίησε τις δράσεις υπογειοποίησης, αποχέτευσης και ύδρευσης στην περιοχή της 19ης Μαΐου, η Ένωση Κυριών Δράμας υλοποιεί μια δράση κατάρτισης 35 άνεργων γυναικών με σκοπό την προώθηση στην απασχόληση, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης για την υλοποίηση της μεγάλης παρέμβασης στην 19ης Μαΐου, επίσης ανέλαβε τη μελέτη για την παρόχθια ανάπτυξη των περιοχών γύρω από την Αγ. Βαρβάρα και τα ρέματα και τη μελέτη καταγραφής του αστικού πρασίνου, ώστε να είναι γνωστό που βρίσκεται κάθε δέντρο, τι ηλικίας είναι, τι είδους και αν υπάρχουν προβλήματα, ώστε να μπορεί ο Δήμος να διαχειρίζεται πιο σωστά τις δράσεις του στο αστικό πράσινο. Ο Δήμος Δράμας εκτός από το έργο της οδού 19ης Μαΐου έχει και δράσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με την τεχνολογία και τον ψηφιακό πολιτισμό, οι οποίες υλοποιούνται και βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης έχει ολοκληρώσει τη δράση για την περιβαλλοντική παρακολούθηση, τις τιμές μέτρησης θερμοκρασίας, ποιότητας του αέρα, στην περιοχή της 19ης Μαΐου, για να διαπιστώσει αν τελικά η παρέμβαση που θα γίνει θα δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επίσης, το Επιμελητήριο Δράμας έχει δημιουργήσει τη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων, τη δομή που βρίσκεται στο ισόγειο του ΕΒΕ Δράμας και υποδέχεται νεοφυείς επιχειρήσεις, βοηθώντας στα πρώτα τους βήματα. Σε ό,τι αφορά την πορεία των έργων στην 19ης Μαΐου, η κα Ιωσηφίδου είπε ότι οι παρεμβάσεις είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου είπε ότι το έργο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για να προσθέσει: “Παρουσιάζουμε στην ημερίδα, σε μια από τις δράσεις δημοσιότητας του Σχεδίου τις στρατηγικές της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας. Παίρνουμε καλές πρακτικές από άλλους Δήμους που έχουν εφαρμόσει και έχουμε καλεσμένη και την ΕΕΤΑ, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να ενημερωθούμε και για την επόμενη προγραμματική περίοδο, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και για την ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας”.

Ο κ. Λάζαρος Ασλανίδης, Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Βέροιας, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., είπε ότι προσκλήθηκε στην ημερίδα για να δει το πρόγραμμα ΣΒΑΑ του Δήμου Δράμας και να κάνει μια παρουσίαση για το πρόγραμμα ΣΒΑΑ του Δήμου Βέροιας. Είπε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο βοηθάει τον δήμο σε πολλούς τομείς… «Είναι ένα εργαλείο που βγαίνει μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προγράμματα της ΕΕ. Σίγουρα βοηθάει τους Δήμους αυτή την περίοδο, που οι προϋπολογισμοί όλων των Δήμων αρχίζουν σιγά σιγά και εκτροχιάζονται, με βάση την αύξηση των τιμών και της ηλεκτρικής ενέργειας και του πετρελαίου. Από εκεί και πέρα ο κάθε δήμος προσπαθεί να βάλει το πρόγραμμα κάτω ώστε να το εφαρμόσει για τον τόπο του. Στον Δήμο Βέροιας έχει δώσει αρκετή ανάπτυξη σε ότι αφορά τις σχολικές αυλές, σε ότι αφορά την κινητικότητα, σε ότι αφορά το ποδήλατο, σε ότι αφορά την αναβάθμιση του προϊόντος το οποίο ονομάζεται τουρισμός. Βοηθάει επίσης πολύ και την πρόνοια, στηρίζοντας διάφορα κομμάτια της πρόνοιας. Θεωρώ ότι τέτοια εργαλεία είναι χρήσιμα για τους δήμους για να μπορέσουν να προχωρήσουν και να κάνουν κάτι το οποίο θα μείνει για την πόλη”.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Στέφανος Γεωργιάδης, στις δηλώσεις του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όπως γνωρίζετε, εκτός από τα έργα που υλοποιεί ο δήμος, υπάρχουν και άλλοι έτεροι στο πρόγραμμα που υλοποιούν ανεξάρτητα έργα, μεταξύ αυτών και το Επιμελητήριο Δράμας. Εμείς υλοποιήσαμε τη δομή καινοτομίας μέσα στο χώρο του κέντρου, όπου ουσιαστικά συνδέουμε την υποστήριξη των startup μέσα σε ένα γενικότερο υποσύστημα ανάπτυξης, καινοτομίας, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι έργο το οποίο υλοποιήσαμε ήδη, έχει ολοκληρωθεί και τρέχει. Είναι από τα λίγα έργα που έχουν ολοκληρωθεί στο πρόγραμμα. Είμαστε περήφανοι για αυτό. Συνεχίζουμε να προχωρούμε τις διαδικασίες ουσιαστικά σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους φορείς για την ολοκλήρωση του ΒΑΑ. Θα ’λεγα ότι το γενικότερο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην πόλη με την ανακατασκευή των δρόμων κλπ. έχει ανοίξει συζητήσεις, οι οποίες θα πρέπει να εκτιμηθούν και θα πρέπει να συζητηθούν και να βελτιωθούν κάποια πράγματα, στην πορεία των εξέλιξης των έργων. Η ταχύτητα υλοποίησης του έργου επίσης είναι πολύ σημαντική για την πόλη. Αναφέρομαι στους δρόμους που κατασκευάζονται, στο πλαίσιο μιας βιοκλιματικής ανάπτυξης και βεβαίως θα πρέπει να υπάρξουν και κάποιες διορθώσεις επί τω βέλτιστω στα ζητήματα που άπτονται κυρίως της λειτουργίας της αγοράς και των καταστημάτων της περιοχής. Εγώ είμαι εδώ για να συμβάλλω ουσιαστικά βοηθώντας στην υλοποίηση αυτού του έργου όσον αφορά την ποιότητά του και φυσικά το Επιμελητήριο Δράμας, στο πλαίσιο του δικού του έργου, που είναι ανεξάρτητο, είναι ένα έργο καινοτόμο, με προοπτική, με διαφορετικότητα, που ακουμπά τους ανθρώπους τους διαφορετικά σκεπτόμενους, τους νέους ανθρώπους, αυτούς που θέλουν να παράξουν, να δημιουργήσουν, να ζήσουν σε αυτή την όμορφη πόλη”.

Η κα Βασιλική Καζάνα, καθηγήτρια στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ αναφέρθηκε στην εμπειρία που έχει δημιουργηθεί μέσα από τη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός Δικτύου Διακυβέρνησης, δηλαδή δικτύου κοινωνικής συμμετοχής, που είχε ως σκοπό να δώσει συλλογική φωνή σε όσους είχαν ενδιαφέρον ή επιπτώσεις από την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας. Όπως είπε η ίδια: “Το δίκτυο έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του εδώ και τρία χρόνια. Εξακολουθεί να είναι σε ισχύ. Κάναμε διάφορες δράσεις. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τα μέλη μας. Καταγράφουμε προβλήματα. Μεταφέρουμε ανησυχίες και ενδιαφέροντα. Συντονίζουμε, φέρνουμε σε επαφή τα ενδιαφερόμενα μέλη. Η προώθηση δηλαδή της ενίσχυσης της κοινωνικής συμμετοχής ήταν ένα ζητούμενο αυτού του δικτύου, το οποίο να σημειώσω ότι για τα δεδομένα της Δράμας, είναι μια πολύ καινοτόμα δομή και μία ανοιχτή δομή κοινωνικής συμμετοχής, δηλαδή οποιοσδήποτε έχει ένα ενδιαφέρον και θέλει να καταθέσει απόψεις ή οτιδήποτε, με όλους τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του δικτύου, στην ουσία μπορεί να συμμετέχει. Η διαδικασία συμμετοχής είναι πολύ απλή. Σήμερα λοιπόν παρουσιάζουμε κάποια από αυτή την εμπειρία που αποκομίσαμε. Κυρίως τις προκλήσεις και που είμαστε σήμερα…”.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ανέφερε ότι το έργο δεν θα πρέπει να ξεχνιέται ότι έχει χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρόσθεσε ότι: “Παρόλες τις δυσκολίες που έχουν προκύψει με την υλοποίηση του έργου, όταν αυτό θα ολοκληρωθεί “θα είμαστε όλοι περήφανοι και χαρούμενοι γιατί εντός του αστικού ιστού της πόλης θα έχει αναπτυχθεί μία φιλική προς το περιβάλλον οικιστική ανάπλαση, η οποία θα είναι αντάξια και των κατοίκων της Δράμας. Εγώ θέλω να συγχαρώ τον Δήμο Δράμας και το γραφείο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης για την πρωτοβουλία αυτή, σε τακτά χρονικά διαστήματα να μας ενημερώνουν για την εξέλιξη του έργου…».

Στην Ημερίδα, την οποία αρχικά συντόνισε ο κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, από πλευράς του Δήμου Δράμας συμμετείχαν οι κ.κ. Μιχαήλ Τάσσου, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής, Δημήτριος Καραμπατζάκης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του ΔΙΠΑΕ, και ο Ιωάννης Κιοσσές, Τοπογράφος Μηχανικός M.Sc., προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Τον κύκλο των ομιλητών συμπλήρωσαν ο κ. Λάζαρος Ασλανίδης, Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Βέροιας ο κ. Στέφανος Γεωργιάδης, Πρόεδρος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Δράμας και μέλος Δ.Ε Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, η κ. Βασιλική Καζάνα, Καθηγήτρια ΔΙΠΑΕ, Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος και ο κ. Κοσμάς Σιδηρόπουλος, οικονομολόγος, στέλεχος ΕΕΤΑΑ / ΜΟΔ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ