Με προσδοκίες για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων του κλάδου τους προσέρχονται σε συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη οι κτηνοτρόφοι στις 22 Νοεμβρίου στην Αθήνα όπως επεσήμανε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης.
Στην συνάντηση θα μετέχουν 18 κτηνοτρόφοι εκπρόσωποι αντίστοιχων συλλόγων από την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Θέματα που θα υπάρχουν στην ατζέντα της συζήτησης είναι οι ελληνοποιήσεις, το καθεστώς εργασίας των βοσκών που θέλουν να γίνεται με εργόσημο, το θέμα των βοσκοτόπων αλλά μεταξύ άλλων και το θέμα συμβάσεων που πρέπει να υπογράφονται με τους εμπόρους για την πώληση των προϊόντων τους.
Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν αρκετά σημαντικό θέμα την αξία των βοσκοτόπων τους που εκτιμώνται όπως λένε στην μισή τιμή από τους βοσκοτόπους άλλων περιοχών με αποτέλεσμα να λαμβάνουν τις μισές ενιαίες ενισχύσεις που σχετίζονται με τις τιμές των βοσκοτόπων. Η αδικία αυτή σε βάρος των κτηνοτρόφων της περιοχής ισχύει εδώ και έξι χρόνια όπως λένε οι κτηνοτρόφοι και παρότι υπήρξαν υποσχέσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση τελικώς δεν έγινε τίποτε για την επίλυση του προβλήματος όπως αναφέρει και ο κ. Κ. Ακριτίδης.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της μείωσης των ελληνοποιήσεων όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης έλεγχοι γίνονται από την πολιτεία ωστόσο είναι άγνωστο κατά πόσο επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές ή αν υπάρχει ακόμη και ανάκληση αδειών από εταιρείες, καθώς το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων συνεχίζεται κανονικά παρά τους ελέγχους. Πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης.
Για τα θέματα που έχουν ήδη κάνει γνωστά οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι θα πρέπει να τους δοθούν απαντήσεις και όχι υποσχέσεις όπως λένε καθώς τα προβλήματα που θέτουν είναι γνωστά και από την θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης.
Σημειώνεται πάντως ότι φέτος οι τιμές στην πώληση του γάλακτος δείχνουν να είναι ελαφρώς καλύτερες στο πρόβειο γάλα και κυμαίνονται από 78 έως 82 λεπτά. Η τιμή των 82 λεπτών όπως εκτιμούν οι κτηνοτρόφοι είναι ένα καλό ξεκίνημα και εάν επικρατήσει θα είναι μια τιμή που θα τους απεγκλωβίσει κάπως από τα προβλήματα αλλά και θα δώσει στον κλάδο τους μια μικρή ανάσα. Η διαμόρφωση των τελικών τιμών πάντως θα είναι γνωστή στις αρχές ή τα μέσα Δεκεμβρίου όταν δηλαδή περισσότερες εταιρείες θα πάρουν γάλα για την νέα σεζόν.