Μεγάλη άσκηση ετοιμότητας με σενάριο πυρκαγιάς στον Κορύλοβο

0
450

– Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας με συμμετοχή της Πυροσβεστικής, του Στρατού και πολλών εμπλεκομένων φορέων
– Τι είπαν στα «Χ» ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας


 

Ευρεία άσκηση ετοιμότητας και προσομοίωσης με σενάριο πυρκαγιάς στον Κορύλοβο και πιθανότητα επέκτασής της προς τον στρατόπεδο Παπαργύρη και τον οικισμό του Πανοράματος, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας με τη συμμετοχή τη Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Στρατού, της Αστυνομίας, του Δήμου Δράμας, της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΚΑΒ, σωματείων εθελοντών και άλλων φορέων.
Η περιοχή της άσκησης επιλέχθηκε επειδή υπάρχει σε αυτήν πολύ καύσιμη ύλη που αναπτύσσεται μέσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι. Το σενάριο προέβλεπε ως χρόνο του υποτιθέμενου συμβάντος πυρκαγιάς τον Σεπτέμβριο διότι την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου έχει αποδειχθεί ότι ο Νομός Δράμας εμφανίζει ιστορικά μεγάλες πυρκαγιές ιδιαίτερα στην περιοχή του Παρανεστίου αλλά και του Μενοικίου, όπως έλεγαν χθες στελέχη της Πυροσβεστικής, επισημαίνοντας ότι ο Κορύλοβος είναι ένα ευαίσθητο σημείο και μια πιθανή πυρκαγιά εκεί θα είχε μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις περιουσίες του πληθυσμού της περιοχής. Πάντως για την πυροπροστασία του Κορυλόβου μετά από πρωτοβουλία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δρομολογείται ήδη έργο τοποθέτησης πυροσβεστικών κρουνών μέχρι την κορυφή, ενώ θα δημιουργηθεί και αντιπυρική οδός από το Δασαρχείο που θα διευκολύνει την πυροπροστασία του χώρου.
Η άσκηση έγινε υπό την επίβλεψη και του διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κωνσταντίνου Κούκουρα. Ο ίδιος δήλωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ότι η περιοχή της άσκησης που ήταν το περιαστικό δάσος του Κορυλόβου είναι μια περιοχή μεικτού κινδύνου πυρκαγιάς σε δάσος και οικισμό. Κάτι που όπως είπε μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και με οποιαδήποτε αιτία. “Επιλέξαμε να κάνουμε την άσκηση με την ονομασία «Δια Πυρός» στο Νομό της Δράμας, κάτι που έχει να γίνει αρκετά χρόνια. Ο Νομός Δράμας παρουσιάζει αρκετά μεγάλη επικινδυνότητα και πολύ μεγάλες δασικές εκτάσεις. Η περιοχή του Κορυλόβου που επιλέξαμε είναι μια από τις πιο επικίνδυνες της Δράμας γιατί συνδυάζει αστικό ιστό και δασική έκταση. Στην άσκηση συμμετείχαν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται σε μια δασική πυρκαγιά με στόχο να δούμε πως θα ενεργοποιηθεί αυτή η συγκέντρωση όλων των συναρμοδίων φορέων σε ένα πραγματικό περιστατικό» ανέφερε.
Ο κ. Κούκουρας είπε ότι ήδη διανύουμε τον πρώτο μήνα της αντιπυρικής περιόδου και ελπίδα όλων είναι η φετινή αντιπυρική περίοδος να είναι καλύτερη από την περσινή και να μην έχουμε τις μεγάλες πυρκαγιές που είχαμε πέρσι στην περιφέρειά μας. «Πέρσι στην Περιφέρεια ΑΜΘ εκδηλώθηκαν οι μεγαλύτερες πυρκαγιές σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως οι πυρκαγιές της Θάσου του Παπίκιου όρους και άλλες μικρότερης έκτασης αλλά πολύ επικίνδυνες. Στόχος μας είναι να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που θα προκύψουν αυτή την αντιπυρική περίοδο και να μπορούμε στο τέλος της να έχουμε καλά αποτελέσματα» τόνισε ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Την άσκηση παρακολούθησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ ο οποίος δήλωσε ότι στόχος της άσκησης ήταν να υπάρχει αποτελεσματικότητα σε περίπτωση πραγματικού περιστατικού και έγκαιρη κατάσβεση μια πιθανής πυρκαγιάς. Ο ίδιος συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους στην άσκηση.
Από την πλευρά του ο κ. Ανέστης Δερματίδης, Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας με αρμοδιότητες στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, τόνισε ότι και ο Δήμος Δράμας και η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, το Στρατό, τις εθελοντικές ομάδες, τον Ερυθρό Σταυρό και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς συμμετείχε στην άσκηση. Δήλωσε ότι η Πολιτική Προστασία έχει ετοιμότητα σε ότι αφορά τα υδροφόρα οχήματα και τα μηχανήματα έργου που πιθανόν θα του ζητηθούν και υπογράμμισε ότι αυτές οι ασκήσεις έχουν σημασία προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα και εγρήγορση, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα σε πραγματικά περιστατικά πυρκαγιάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην άσκηση συμμετείχαν και δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από άλλους νομούς, μεταξύ των οποίων και πεζοπόρο τμήμα από την Αλεξανδρούπολη ενώ έγινε χρήση και υπηρεσιακού drone το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!