Μεγάλη στιγμή στη Μονή Εικοσιφοινίσσης

1
946

– Θα παραδοθεί το χειρόγραφο Ευαγγελιστάριο του 10ου αιώνα, που κλάπηκε από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής στις 27 Μαρτίου του 1917
– Η υποδοχή του ιερού κειμηλίου θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου


 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης, η ηγουμένη Αντωνίνη της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης, η μοναχή Ισιδώρα από την ίδια Ιερά Μονή, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ και ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος παραχώρησαν χθες συνέντευξη τύπου, στον χώρο του παλαιού ανακαινισμένου Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, σχετικά με την υποδοχή ενός μοναδικού βιβλικού χειρογράφου που επιστρέφει στη Μονή την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται, όπως είπε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Τοποτηρητής Δράμας κ. Παντελεήμων, για ένα ευχάριστο και σημαντικό γεγονός για τη Μονή, αναφερόμενος στο πολύτιμο κειμήλιο του 10ου αιώνα, το οποίο ήταν ανάμεσα σε εκατοντάδες ανεκτίμητα αντικείμενα που πήραν από το μοναστήρι τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, στις 27 Μαρτίου του 1917. Το Μουσείο της Βίβλου με έδρα την Ουάσιγκτον, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα το κειμήλιο, που είναι ένα από τα παλαιότερα χειρόγραφα Ευαγγελίου στον κόσμο στην Μονή Εικοσιφοινίσσης.
Ο Σεβασμιότατος Ξάνθης είπε ότι εδώ και δέκα ημέρες το Ευαγγελιστάριο βρίσκεται στη Μονή της Εικοσιφοινίσσης. Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, στις 5 μμ θα μεταβεί ο πρόεδρος του Μουσείου της Μύλου μαζί με τους συνεργάτες του, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη που θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Θα γίνει μια ευχαριστήρια δοξολογία προς την Παναγία, για τον επαναπατρισμό αυτού του σπουδαίου κειμηλίου, το οποίο θα παραδοθεί και θα υπογραφεί πρωτόκολλο, παράδοσης παραλαβής. Στην τελετή έχουν κληθεί να παραβρεθούν η Υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών που ίσως στείλει εκπρόσωπό του, ο Πρέσβης της Αμερικής στην Αθήνα, η πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες, οι δήμαρχοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και οι Αρχιερείς όλης της περιοχής. Επίσης κάλεσε το λαό της περιοχής να μεταβεί εκείνη την ημέρα στη Μονή Εικοσιφοινίσσης για την τελετή παράδοσης παραλαβής του κειμηλίου.
Ο ίδιος μνημόνευσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και τον μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, γιατί από το 2020 μέχρι την εκδημία του, είχε στενή συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τον επαναπατρισμό αυτού του ιερού κειμηλίου της Ιεράς Μονής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, χαρακτήρισε την επιστροφή του κλαπέντος από τους Βουλγάρους, κειμηλίου, ένα γεγονός παγκόσμιας ιστορικής σημασίας. Είπε ότι είναι ένα από τα 900 περίπου που έχουν αφαιρεθεί από την Ιερά Μονή. Πρόσθεσε ότι το Ευαγγελιστάριο είναι ζωντανό παράδειγμα της πίστεώς μας, που παρόλο που περιπλανήθηκε ανά τον κόσμο, μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες, επαναπατρίζεται.
Ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, χαρακτήρισε την επιστροφή του κειμηλίου, ως θεάρεστη πράξη. Είπε ότι το να επιστρέφει το Ευαγγελιστάριο στον Άγιο τόπο της Μονής Εικοσιφοινίσσης είναι κάτι μοναδικό και είναι γεγονός ύψιστης σημασίας για όλη τη χώρα ενώ κάλεσε με τη σειρά του τον κόσμο να παραβρεθεί στην τελετή υποδοχής του Ευαγγελισταρίου.
Η Ηγουμένη Αντωνίνη, της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην επιστροφή του κειμηλίου μεταξύ αυτών και τον μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας Παύλο, που κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για αυτό. Παράλληλα κάλεσε όσους αγαπούν την Ιερά Μονή και γενικώς την εκκλησία, να παραβρεθούν σε αυτό το ιστορικό γεγονός.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!