Μια μοναδική εμπειρία στα χρώματα τής παράδοσης θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν και φέτος οι κάτοικοι της Δράμας αλλά και οι επισκέπτες τής πόλης την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου στις 12 μ.μ. στην πλατεία της Καλλιφύτου όπου θα γίνει η αναπαράσταση του δρώμενου των Μωμόγερων.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιφύτου κ. Κώστας Παπαδόπουλος μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, επισημαίνει ότι για την φετινή τέλεση του δρωμένου υπάρχει μέχρι στιγμής πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο από τη Δράμα αλλά και από κατοίκους άλλων περιοχών που θέλουν να το δουν από κοντά. «Ήδη η αφίσα που παρουσιάζει το δρώμενο έχει γίνει γνωστή στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα και άλλες πόλεις μέσω του διαδικτύου. Οι Μωμόγεροι βέβαια δεν θα εμφανιστούν μόνο στις 26 Δεκεμβρίου, κατά την τέλεση του δρωμένου στην Καλλίφυτο. Στις 30 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν στην Ονειρούπολη μαζί με το κολέγιο «Ανατόλια» της Θεσσαλονίκης. Μαζί με τους Μωμόγερους την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί και η ομάδα του Συλλόγου Προφήτη Ηλία Τεμένους με χορούς της Ανατολίας, όπως και ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς» που θα παρουσιάσει παιδικά κάλαντα. Οι Μωμόγεροι θα ξεκινήσουν στις 17.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας από το πάρκινγκ του διοικητηρίου και θα διανύσουν την οδό Ηπείρου μέσα από τα καφέ και τα καταστήματα της περιοχής για να καταλήξουν στην κεντρική σκηνή της Ονειρούπολης. Η τελευταία εμφάνιση των Μωμόγερων θα γίνει στις 6 Ιανουαρίου, σε εκδήλωση που θα γίνει από το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας».
Σε σχέση με το δρώμενο που τελείται κάθε χρόνο στην πλατεία της Καλλιφύτου, αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκινά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο με το ντύσιμο των νέων με τις παραδοσιακές μεταμφιέσεις, όπου τελευταίος ντύνεται ο αρχηγός. Από εκεί ξεκινά η πομπή των Μωμόγερων εν χορώ, με προορισμό την πλατεία της Καλλιφύτου, όπου γίνεται όλο το δρώμενο και το θεατρικό που περιλαμβάνει τον «γέρο» τη «γριά», τη «νύφη», το «διάβολο» και άλλους χαρακτήρες με σκωπτικούς διαλόγους και κυρίως με πολιτική σάτιρα.
Πρόκειται για ένα αρχαίο διονυσιακό δρώμενο το οποίο συνεχίστηκε και προσαρμόστηκε από τους Ποντίους. Σε αυτό ενέταξαν και σύμβολα της Χριστιανικής πίστης, με βάση τα δικά τους ήθη και έθιμα, όπως για παράδειγμα τον Σταυρό που φορά ο αρχηγός των Μωμόγερων πίσω από τη φορεσιά του. Οι Μωμόγεροι εντάσσονται στα λαϊκά δρώμενα του δωδεκαημέρου και είναι το πρώτο που τελείται, σε χρονική σειρά, σε σχέση με τα υπόλοιπα στην περιοχή μας. Το έθιμο αυτό τελείται μέχρι και τα Θεοφάνεια και έπειτα σταματά, όπως γινόταν και σε διάφορες περιοχές του Πόντου. Οι Μωμόγεροι Καλλιφύτου είναι ότι το μοναδικό δρώμενο που γίνεται με τη συγκεκριμένη αμφίεση. Το έθιμο των Μωμόγερων υπάρχει και σε άλλους νομούς, όπως τη Φλώρινα, τη Βέροια και την Κοζάνη, αλλά με διαφορετικές αμφιέσεις.