Μεγάλος αριθμός επισκεπτών στη λαϊκή αγορά της Χελμού

0
7892

-Γ. Εφραιμίδης: «Πιστεύω ότι τα καταφέραμε τόσο στην οδό 19ης Μαΐου όσο και στη Χελμού»
-Δεν τηρήθηκαν τα μέτρα ασφάλειας λέει η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών»

Σε δυο τμήματα λειτούργησε χθες για πρώτη φορά η λαϊκή αγορά της Δράμας, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας. Οι έμποροι μετακινήθηκαν στην οδό Χελμού (στην περιοχή της Ανάπλασης) και οι παραγωγοί παρέμειναν στην 19ης Μαΐου. Οι Δραμινοί τίμησαν δεόντως και τα δυο σημεία διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς, ωστόσο στον χώρο της οδού Χελμού παρατηρήθηκε αυξημένος συγχρωτισμός κατά τις μεσημβρινές ώρες. Αρκετοί, επίσης, ήταν οι πολίτες που εξέφρασαν την απορία πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό και να μην υπάρχει επιτήρηση σε απόσταση τόσο μικρή από την Αστυνομική Διεύθυνση.
Μιλώντας στα «Χ» ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Εφραιμίδης δήλωσε: «Από νωρίς το πρωί οι υπηρεσίες του Δήμου Δράμας βρέθηκαν και στα δυο σημεία τέλεσης της λαϊκής αγορά ταυτόχρονα. Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε τις διατάξεις του νόμου που αφορούν στα μέτρα υγιεινής. Πιστεύω ότι τα καταφέραμε, τόσο στην οδό 19ης Μαΐου όσο και στην οδό Χελμού. Οι πάγκοι στήθηκαν και οι εκθέτες ήταν σε ετοιμότητα. Ο καιρός βοήθησε στην προσέλευση των συμπολιτών μας. Είδα ότι υπήρξε προσέλευση ιδιαίτερα ικανοποιητική και στους δυο χώρους διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς. Στην οδό Χελμού εξέθεσαν τα προϊόντα τους περίπου 120 έμποροι, ενώ στην οδό 19ης Μαΐου, όπου εκθέτουν οι παραγωγοί, είχαμε περίπου 75-80 εκθέτες. Ωστόσο, ο αριθμός τόσο των εμπόρων όσο και των παραγωγών περιμένουμε ότι θα αυξηθεί όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι, διότι και τα προϊόντα είναι πολλαπλάσια και υπάρχουν επίσης και τα εποχιακά είδη. Νομίζω ότι αυτή η λύση με τα σημερινά δεδομένα είναι η πλέον ενδεδειγμένη, όσο διαρκεί η πανδημία. Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας εναπόκειται και στην ατομική ευθύνη του κάθε εκθέτη αλλά και στην ευθύνη του επισκέπτη. Η ευθύνη είναι υποχρέωση όλων μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».

Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράμας: «Υπάρχει σαφέστατα και η μεγάλη ευθύνη της δημοτικής αρχής»
Εν τω μεταξύ, για τη χθεσινή λειτουργία της λαϊκής αγοράς και την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, η δημοτική παράταξη Αυτοδιοίκηση Πολιτών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με τίτλο «Δήμαρχε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις…».
Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «Από την πρώτη στιγμή η Αυτοδιοίκηση Πολιτών είχε ταχθεί υπέρ της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς με μόνη προϋπόθεση την τήρηση των νόμων και τις εντολές που είχαν δοθεί από τον ΕΟΔΥ για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή για άλλη μία φορά δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων παρά τις διακηρύξεις της για την προστασία των πολιτών.
Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη: «Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε 5 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό – ελεύθερο από αντικείμενα».
Τι πραγματικά συνέβη σήμερα στις 2 λαϊκές αγορές;
Τοποθετηθήκαν οι πάγκοι από τη δημοτική αρχή σε απόσταση από 2 έως 3,80 μέτρα και χωρίς τα υπόλοιπα μέτρα ασφάλειας της απόστασης, της χρήσης αντισηπτικών, γαντιών κτλ.
Όχι, δεν υπάρχει μόνο η ατομική ευθύνη, υπάρχει σαφέστατα και η μεγάλη ευθύνη της δημοτικής αρχής που προσπαθεί, ως συνήθως, να πατήσει σε 2 βάρκες ενδίδοντας σε πιέσεις συμφερόντων. Περιμένουμε άμεσα να λυθούν τα ζητήματα και καλούμε οποιαδήποτε ελεγκτική αρχή να επιτελέσει το καθήκον της».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ