Μειώσεις ενοικίων μέχρι 80% αποφάσισε ο Δήμος Δράμας

0
1860

Για τους επαγγελματίες που μισθώνουν δημοτικά ακίνητα

Σε μείωση των ενοικίων στα ακίνητα που εκμισθώνει ο Δήμος της Δράμας αποφάσισε να προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας στην τελευταία δια περιφοράς συνεδρίασή του.
Πρόκειται για μια απόφαση που θα δώσει οικονομική ανάσα στον ήδη δοκιμαζόμενο από την υγειονομική κρίση κλάδο των επαγγελματιών της πόλης. Μιλώντας στα «Χ» ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών της Δράμας κ. Γιάννης Εφραιμίδης είπε ότι: «Το κράτος έδωσε στους Δήμους τη δυνητική επιλογή, με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να αποφασίσουμε, αν και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, σχετικά με το ύψος της έκπτωσης την οποία μπορούμε να κάνουμε στα μισθώματα των ακινήτων που διαθέτουμε. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το ελάχιστο που μπορούσαμε να αποφασίσουμε ήταν μείωση των μισθωμάτων κατά 30% και εμείς αποφασίσαμε το μέγιστο οριζόμενο ποσοστό, δηλαδή μέχρι και το 80%, με δεδομένο ότι οι όλοι οι επαγγελματίες για όλο αυτό το διάστημα είναι κλειστοί και έχουν μηδενικά εισοδήματα. Τις μειώσεις τις εφαρμόσαμε σε όλους και δεν αποκλείσαμε κανέναν»
Όπως εξήγησε ο κ. Εφραιμίδης, επιδίωξη του Δήμου Δράμας είναι να κάνει ότι είναι δυνατόν μέσα στα επιτρεπτά όρια του νόμου ώστε να βοηθήσει τους πολίτες και βέβαια τους επαγγελματίες. «Αν μας δοθεί η δυνατότητα και για περαιτέρω ενέργειες μεταγενέστερα θα κινηθούμε με την ίδια λογική. Από τη στιγμή που ο Δήμος της Δράμας έχει την οικονομική ασφάλεια να αντέξει τέτοιου τύπου μειώσεις γιατί να μην το πράξουμε. Όλοι μας, αυτή τη στιγμή δίνουμε μια μεγάλη μάχη. Τόσο ως προς την επιβίωσή μας υγειονομικά όσο και ως προς την επόμενη ημέρα της υγειονομικής κρίσης, όταν με το καλό θα ανοίξουμε και πάλι τα καταστήματα».

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης τόνισε ότι η παράταξή του συμφώνησε στις μειώσεις σύμφωνα με τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Για παράδειγμα, κάποιοι είχαν ζητήσει μειώσεις 80% και κάποιοι άλλοι 60% ή μικρότερες. Πιθανόν κάποιοι επαγγελματίες φοβούμενοι ότι δεν θα γίνει αποδεκτό το αίτημα για μεγαλύτερη μείωση περιορίστηκαν σε αιτήματα για μικρότερες μειώσεις. Πρόκειται για μια οικονομική βοήθεια αλλά οι ανάγκες και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος στις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει λόγω της πανδημίας είναι πολύ μεγάλες. Ότι και να διαθέσει ο Δήμος Δράμας νομίζω ότι αξίζει τον κόπο».

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Project» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης δήλωσε ότι «η θέση της παράταξής του για τις μειώσεις ενοικίου στα δημοτικά ακίνητα ήταν να γίνει μείωση στο ποσοστό που ζητούσαν οι επαγγελματίες, μέχρι και 80% του ενοικίου. Με βάση το γεγονός ότι για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο δεν θα μπορέσουμε να τους κάνουμε μείωση πάνω από 40% έπρεπε να εξαντλήσουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις που ενοικιάζουν ακίνητα του Δήμου Δράμας. Η θέση μας ήταν να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που υπήρχαν για μείωση των ενοικίων, δηλαδή να διευκολύνουμε με τον τρόπο αυτό τους επαγγελματίες, οι οποίοι βέβαια για να είναι ωφελούμενοι αυτής της έκπτωσης θα πρέπει να είναι και ενήμεροι με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Δήμο Δράμας. Εδώ να πούμε ότι κάποιοι πληρώνουν στον Δήμο Δράμας ενοίκια για πολλά χρόνια και μάλιστα δεν μιλούμε για μικρά ενοίκια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ