Μείωση 10% στα δημοτικά τέλη και 50% μειώσεις σε γκαράζ και αποθήκες

0
3449

Με ευρεία πλειοψηφία η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Σε απόφαση για μείωση των δημοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας κατά 10% κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, μετά από κατάθεση σχετικής πρότασης της δημοτικής παράταξης «Πόλη + Ζωή» και τη διατύπωση πρότασης για μείωση στο ίδιο ποσοστό από την παράταξη «Project». Στην απόφαση για μείωση των τελών φωτισμού και καθαριότητας κατά 10% κατέληξε τελικά και η Δημοτική Αρχή μετά από σχετική εισήγηση του Δημάρχου Δράμας Χρ. Μαμσάκου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας, στην οποία αρχικά συζητήθηκε το θέμα, ήταν η μείωση να γίνει σε ποσοστό 5%, ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο η αρχική εισήγηση της Δημοτικής Αρχής ήταν για μείωση της τάξης του 7%. Τελικώς οι τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις συντάχθηκαν στην άποψη για μείωση των τελών κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, που τελικά υπερίσχυσε.
Απέναντι σε αυτή την πρόταση κατατέθηκαν άλλες δύο που τελικώς καταψηφίστηκαν. Η μια από αυτές κατατέθηκε από την παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και αφορούσε κλιμακούμενη χρέωση των δημοτικών τελών με μεγαλύτερες χρεώσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή και αντίστοιχη ελάφρυνση των νοικοκυριών. Η δεύτερη πρόταση, που επίσης καταψηφίστηκε, έγινε από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» και αφορούσε πρόταση μείωσης των τελών της τάξης του 40% με βάση το γεγονός ότι πέρσι αυξήθηκαν κατά 26,5%. Η πρόταση αφορούσε τις κατοικίες και τα καταστήματα.
Στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος για τον καθορισμό των δημοτικών τελών αρχικά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Εφραιμίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Δημοτική Αρχή διαφοροποιήθηκε από την πρόταση της Οικονομικής Υπηρεσίας για αύξηση τελών της τάξης του 13% και κατέθεσε πρόταση για μείωση τελών της τάξης του 5%, κάτι που αποφασίστηκε τελικά και από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας. Είπε, ωστόσο, ότι εξετάζοντας τις προτάσεις των άλλων δημοτικών συμβούλων μπορούν να προχωρήσουν και σε μειώσεις της τάξης του 50% για τους χώρους όπου εδρεύουν κοινωφελείς οργανισμοί, ενώ και η μείωση των δημοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας μπορεί να διαμορφωθεί στο -7%.
Ακολούθως ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης έκανε γνωστό ότι η παράταξή του κατέθεσε πρόταση για οριζόντια μείωση 10% στα τέλη φωτισμού και καθαριότητας και μείωση 50% στους χώρους που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ακουστούν και οι απόψεις των άλλων παρατάξεων και σε κάθε περίπτωση η παράταξή του τίθεται υπέρ των συγκλίσεων, ώστε να διαμορφωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο μια πλειοψηφία που θα λειτουργήσει υπέρ των δημοτών.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Project» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είπε ότι η θέση και της δικής του παράταξης είναι να υπάρξει μείωση της τάξης του 10% στα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας διότι, όπως είπε, πέρσι υπήρξαν πολύ μεγάλες αυξήσεις στα αντίστοιχα τέλη, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχαν εισακουστεί οι θέσεις του Project. Πρόσθεσε, επίσης, ότι με βάση τις διορθώσεις των τετραγωνικών μέτρων και την αύξηση των εσόδων που αναμένονται για τον Δήμο Δράμας είναι εφικτή η μείωση του 10% για φέτος και ενδεχομένως η περαιτέρω μείωση των τελών την επόμενη χρονιά εάν τα έσοδα του δήμου αυξηθούν περισσότερο.
Η αρχική πρόταση της Δημοτικής Αρχής για μείωση των τελών κατά 7% άλλαξε στη διάρκεια της συζήτησης.
Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ δύσκολες συγκυρίες και προκειμένου να στηριχθούν οι δημότες σε αυτή την αρνητική οικονομική κατάσταση, η Δημοτική Αρχή συμφωνεί στην πρόταση για μείωση 10% στα τέλη καθαριότητας και για μείωση 50% στα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι όσο χρονικό διάστημα παραμένουν κλειστά τα καταστήματα, λόγω της αποφάσεων της πολιτείας για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν θα πληρώνουν τέλη προς τον Δήμο Δράμας. Υπενθύμισε, επίσης, ότι απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής είναι να μην υπάρξει χρέωση τελών για την περιοχή παρέμβασης του ΒΑΑ.
Η πρόταση που κατέθεσε η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» για κλιμακωτή διαμόρφωση των δημοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας δεν υπερψηφίστηκε. Η πρόταση περιλάμβανε ουσιαστικά την ελάφρυνση των τελών κατά 646.000 ευρώ για τα νοικοκυριά και αντίστοιχη επιβάρυνση των χώρων που χρησιμοποιούνται από τους μεγάλους επιχειρηματίες της περιοχής που εδρεύουν στις περιοχές της Βιομηχανικής Ζώνης, του Μυλοποτάμου και του αγροκτήματος της Χωριστής όπου εδρεύουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα.
Αντίστοιχα, δεν ψηφίστηκε και η πρόταση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» που αφορούσε πρόταση μείωσης των τελών της τάξης του 40% για τις κατοικίες και τα καταστήματα με βάση το γεγονός ότι πέρσι τα τέλη αυξήθηκαν κατά 26,5%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ