«Tα αντιδραστήρια που προσέφερε ο Δήμος Δράμας δεν καλύπτουν περισσότερες από 15 -20 ημέρες»
Με ανάγλυφο τρόπο περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί κατά την διάρκεια της πανδημίας στο Νοσοκομείο της Δράμας η Πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών και δημοτική σύμβουλος της παράταξης Project, κ. Παρθένα Κιόρτεβε, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης.
Ανάμεσα σε άλλα η κ. Κιόρτεβε είπε ότι τον Νοέμβριο «έσκασε» πραγματικά μια βόμβα στο Νοσοκομείο της Δράμας, την οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι εδώ και χρόνια ελάχιστοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. «Υπερβάλαμε εαυτούς και νοσήσαμε με αποτέλεσμα πάνω από 50 ιατροί και 100 νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό να έχουν νοσήσει σήμερα από covid. Όταν λοιπόν ένα υποστελεχωμένο νοσοκομείο χάνει έναν τόσο μεγάλο αριθμό εργαζομένων, αντιλαμβάνεστε ότι βρίσκεται σε ιδιαίτερα δραματική κατάσταση. Δυστυχώς, εκτός από το προσωπικό που νόσησε έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια και δύο νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου τις οποίες θρηνήσαμε».
Περιγράφοντας την κατάσταση στο Νοσοκομείο Δράμας η κ. Κιόρτεβε είπε ότι υπάρχει πλήρης απαξίωση τα τελευταία δέκα χρόνια ενώ σημείωσε ότι: «δύσκολα κανείς μπορεί να αντικρούσει όσους υποστηρίζουν ότι το Νοσοκομείο της Δράμας έχει μετατραπεί πλέον σε Κέντρο Υγείας». «Οι ευθύνες για την απαξίωση του νοσοκομείου όσων κυβέρνησαν στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας είναι τεράστιες» δήλωσε και στη συνέχεια επεσήμανε ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν ήταν εύκολα διαχειρίσιμος ο όγκος των ασθενών που έσπευσε στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Χαρακτήρισε τραγική, την δήλωση του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια με την οποία απαξιώθηκε τόσο το έργο των στελεχών του νοσοκομείου όσο και οι ίδιοι οι Δραμινοί. Πρόσθεσε πάντως ότι ανέμενε πως η κατηγορία του Υπουργού Υγείας για τη Δράμα, αν μη τι άλλο θα έπρεπε να είχε αντικρουσθεί από τον πρώτο πολίτη της Δράμας. «Θα περίμενα μια απάντηση την οποία δεν ακούσαμε ποτέ από τον Δήμαρχο της Δράμας στην δήλωση του κ. Κικικίλια» επεσήμανε η κα Κιόρτεβε.
Σχετικά με τις ελλείψεις του νοσοκομείο εξήγησε ότι: «η βοήθεια του Δήμου Δράμας σε αντιδραστήρια για μοριακούς ελέγχους είναι πολύ μικρή, με δεδομένο ότι καθημερινά στο νοσοκομείο λαμβάνονται περισσότερα από 100 -200 δείγματα, οπότε τα αντιδραστήρια που προσέφερε ο Δήμος Δράμας δεν καλύπτουν διάστημα μεγαλύτερο από 15 -20 ημέρες». Η κ. Κιόρτεβε ενημέρωσε επίσης ότι: «την Τρίτη έφθασαν στο Νοσοκομείο Δράμας 4 μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου που είναι πολύ σημαντικά για τους ασθενείς με covid. Οι ανάγκες μας όμως σε τέτοια μηχανήματα είναι μεγάλες και τα 4 που έφτασαν είναι απειροελάχιστος αριθμός, οπότε σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε ο Δήμος Δράμας να βοηθήσει και να αγοράσει μεγάλο αριθμό τέτοιων μηχανημάτων, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω διασωληνώσεις και εισαγωγές στη ΜΕΘ».