Μείωση ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο και φοροελαφρύνσεις από φέτος

Ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού

0
1805

Μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεών του στη Βουλή. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα έρθει στην Βουλή με νομοσχέδιο που θα έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος τις επόμενες ημέρες.

Στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο θα ισχύσουν οι εξής μειώσεις:
†για τις μικρές ιδιοκτησίες μείωση θα είναι της τάξης του 30%
†για τα μεσαία εισοδήματα η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι της τάξης του 20%
†για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκ. ευρώ η η μείωση θα είναι της τάξης του 10%.
Στο πλαίσιο του ίδιου νομοσχεδίου θα υπάρξουν αλλαγές στην ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορεία προκειμένου να δωθούν περισσότερες δυνατότητες στους οφειλέτες του Δημοσίου να μπορούν να ανταποκριθούν. Έτσι μειώνεται η ελάχιστη μηνιαία δόση στα 20 ευρώ, τα κριτήρια ένταξης γίνονται πιο ευνοϊκά όπως προκύπτει απο όσα είπε ο πρωθυπουργός.

Οι αλλαγές στην ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο θα είναι:
Η μείωση της ελάχιστης καταβολής ανα μήνα στα 20 ευρώ αντί των 30 που ήταν πριν.
†Μείωση του επιτοκίου της οφειλής από 5 σε 3% για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
†Στην ρύθμιση πλέον θα μπορούν να ενταχθούν οφειλέτες με χρέη έως 1 εκ. ευρώ.
†Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με την ένταξη των οφειλετών στην ρύμιση των 120 δόσεων.- Θα ισχύσει επίσης νέα ρύθμιση 12-24 δόσεις, για όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους.

Οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2020:
†Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.
†Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
†Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.
†Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.
†Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για την καθημερινότητα των πολιτών:
†Υγεία: Αμεσες 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία κυρίως νοσηλευτών. Εφαρμόζεται αμέσως ο αντικαπνιστικός νόμος. Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται κατ’ οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους. Άμεση καταβολή συντάξεων χηρείας.
†Παιδεία: συνδέεται με την οικονομία, για να μην παράγει άνεργους πτυχιούχους. Άμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Εντός διετίας αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών. Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται άμεσα. Ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων. Το πρώτο ιδρύεται στο Περιστέρι.
†Ασφάλεια: Επανεξετάζονται οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να τροποποιηθούν άμεσα. Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί. Εντός εξαμήνου αντικαθίσταται ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ. Και μέσα στο 2020 εξασφαλίζονται νέα περιπολικά και μηχανές. Η διαδικασία παροχής ασύλου ολοκληρώνεται με μεγάλη ταχύτητα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία.
†Τέλος στη γραφειοκρατία: Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Καθιερώνεται νέα ψηφιακή ταυτότητα. Με αυτήν, κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο, θα εισάγεται αν χρειαστεί στο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές και η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Μετά, θα είναι χρέος των υπηρεσιών να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!