Μείωση των καταθέσεων το Νοέμβριο

0
1697

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα κατέγραψαν μείωση, ενισχύοντας έτσι την εικόνα ότι παρά την “έξοδο” από τα Μνημόνια και παρά το ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την πλήρη άρση των capital controls, η επιστροφή των καταθέσεων γίνεται με βραδείς ρυθμούς, σίγουρα πολύ βραδύτερους από αυτούς που προσδοκούν οι τράπεζες και η ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το Νοέμβριο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανέρχονταν στα 131,385 δις ευρώ, δηλαδή 79 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον Οκτώβριο, όταν είχαν μειωθεί κατά 346 εκατ. ευρώ.
Οι επιχειρήσεις απέσυραν 240 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας το αρνητικό σερί του Οκτωβρίου (-641 εκατ. ευρώ), καθώς η αγορά προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και η εκπλήρωση των μεγάλων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων απαιτεί μεγάλη ρευστότητα. Αντιθέτως, τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά 60 εκατ. ευρώ, μετά από την απόσυρση 78 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.
Η όποια σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα είναι, πάντως, απογοητευτική, καθώς τα αλλεπάλληλα κύματα λιτότητας σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα ενός πιθανού Grexit, «εξαφάνισαν» τις καταθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων.
Είναι ενδεικτικό ότι το Δεκέμβριο του 2009, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανέρχονταν σε 237,531 δις ευρώ, δηλαδή 106,146 δις ευρώ παραπάνω από σήμερα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ