Μειώθηκαν δραματικά οι εργαζόμενοι στις 5 περιφερειακές ενότητες της Π.Α.Μ.Θ.

0
1538

– Το 2011 υπηρετούσαν 1.580 εργαζόμενοι και σήμερα μόλις 951
– Η Οικονομική Επιτροπή της Π.Α.Μ.Θ. αποφάσισε να εγκρίνει αιτήματα για πρόσληψη 23 ατόμων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας 8 μηνών για το έτος 2022

Στην απόφαση για πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου οδηγείται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου παρουσιάζονται ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, μετά και από σχετικό έγγραφο τού Υπουργείου Εσωτερικών για τον προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και στα ΝΠΔΔ και την υποβολή τού σχετικού αιτήματος.
Σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σήμερα οι υπάλληλοι που εργάζονται στην Π.Α.Μ.Θ. είναι 629 λιγότεροι σε σχέση με το 2011. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που υπηρετούσαν το 2011 ήταν 1.580, ενώ σήμερα είναι 951. Επίσης, οι πλειονότητα των αποχωρήσεων αφορά τους μόνιμους εργαζόμενους.
Παράλληλα, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η κατάσταση που έχει να κάνει με τον αριθμό του προσωπικού μέχρι το 2026 θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία, αφού δημιουργείται λειτουργικό πρόβλημα σε όλες τις υπηρεσίες. Επιπλέον, εκτός από τις προβλεπόμενες αποχωρήσεις, υπάρχει σοβαρό θέμα και με τη γήρανση των υπαλλήλων που εργάζονται αυτή τη στιγμή.
Μάλιστα, αναμένεται ότι το πρόβλημα θα ενταθεί όσο θα αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων που θα αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης. Από την άλλη πλευρά, δεν αναμένεται μεγάλος αριθμός προσλήψεων ή μετατάξεων εργαζομένων. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το επιτελικό προσωπικό, εκτιμάται ότι με τους υπάρχοντες εργαζόμενους δεν είναι εύκολα δυνατή η εκτέλεση της βασικής λειτουργίας των υπηρεσιών και παρουσιάζονται προβλήματα και στις περιφερειακές ενότητες (μεταξύ των οποίων και η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας).
Στη συζήτηση που έγινε για το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή της Π.Α.Μ.Θ. κατέστη σαφές ότι έχει σημασία η ενίσχυση των υπηρεσιών με επιπλέον εργαζόμενους, ακόμα και συμβασιούχους, με στόχο να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες. Η σχετική εισήγηση που τέθηκε υπόψη των μελών της Οικονομικής Επιτροπής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων κρίνεται απαραίτητη, ώστε να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες σε διαφόρους τομείς αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, όπως στην οικονομική-λογιστική επιστήμη, στην κοινωνική πολιτική, στις νέες τεχνολογίες και στον ευρύτερο τομέα του περιβάλλοντος και του Χωρικού Σχεδιασμού, της Ανάπτυξης (ενεργειακών & φυσικών πόρων), στην Περιφερειακή Αγροτική Οικονομία και Κτηνιατρική λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκύπτουν με τις ζωονόσους καθώς και στη Δημόσια Υγεία. Λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα οικονομική συγκυρία και την περιστολή των κρατικών δαπανών, παρατέθηκαν αναλυτικά, ύστερα από εισηγήσεις της Διεύθυνσης Διοίκησης της έδρας και των Διευθύνσεων Διοικητικού – Οικονομικού των ΠΕ της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., οι προτάσεις της υπηρεσίας για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ στις οργανικές μονάδες της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.
Τελικώς, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να εγκρίνει τα αιτήματα για την πρόσληψη 23 ατόμων συνολικά, προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας 8 μηνών για το έτος 2022, με κάλυψη της δαπάνης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ειδικότερα:
-5 από αυτές τις θέσεις προβλέπονται για τις οργανικές μονάδες Έδρας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.
-2 θέσεις για την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης
-4 θέσεις για την περιφερειακή Ενότητα Έβρου
-4 θέσεις για την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης
-4 θέσεις για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και
-4 θέσεις για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

Οι τέσσερις θέσεις στη Δράμα αφορούν:
-1 θέση ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας
-1 θέση ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού
-1 θέση ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων και
-1 θέση ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!