Μένει η επίστρωση της ασφάλτου με ψυχρό υλικό στην περιοχή του ΒΑΑ

0
1176

– Ολοκληρώθηκαν οι δυο πρώτες φάσεις της ασφαλτόστρωσης
– Καταληκτική για την ολοκλήρωση του συνόλου των παρεμβάσεων η 17η Νοεμβρίου του 2022


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εγκατάστασης των δύο στρώσεων ασφαλτικού υλικού, στις οδούς που περιλαμβάνονται στα όρια της περιοχής παρέμβασης του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης τις προηγούμενες ημέρες.
Αυτό που πλέον απομένει, τουλάχιστον για την ολοκλήρωση των έργων στο οδόστρωμα της περιοχής, είναι μια τρίτη και τελευταία φάση που αφορά την επίστρωση των συγκεκριμένων δρόμων με μια πολύ λεπτή στρώση, που μετατρέπει το ασφαλτικό υλικό σε βιοκλιματικό, προκειμένου να λειτουργήσει με τρόπο ανάλογο, με τα ψυχρά υλικά των κυβόλιθων που έχουν τοποθετηθεί στα πεζοδρόμια, όπως αναφέρουν μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας.
Η άσφαλτος, μετά την ολοκλήρωση του έργου, δεν θα λειτουργεί κατά το συνήθη τρόπο. Δεν θα απορροφά δηλαδή την ηλιακή ενέργεια το καλοκαίρι εκπέμποντας θερμότητα, αλλά θα κρατά χαμηλότερα τη θερμοκρασία. Ουσιαστικά μέχρι στιγμής έχει τοποθετηθεί η «ισοπεδωτική» και ο ασφαλτικός τάπητας και εκκρεμεί η τρίτη στρώση με το υλικό που μετατρέπει το οδόστρωμα σε βιοκλιματικό. Η τρίτη φάση δεν θα γίνει με τον κλασικό τρόπο, τοποθέτησης ασφαλτικού υλικού, δηλαδή δεν πρόκειται να μεταφερθεί το υλικό με φορτηγά και να στρωθεί με «φίνισερ», αλλά πιθανόν θα γίνει με «ψεκασμό» με ψυχρό υλικό, από ειδικά τεχνικά συνεργεία.
Ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας, κ. Ιωάννης Κιοσσές, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», είπε ότι αυτή τη στιγμή γενικότερα το έργο του ΒΑΑ είναι στη φάση της τοποθέτησης του αστικού εξοπλισμού, δηλαδή την τοποθέτηση των στεγάστρων των στάσεων των αστικών λεωφορείων, των υδατονεφώσεων, των στεγάστρων σκίασης με κισσό. Παράλληλα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του συνόλου του έργου, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «Χ», είπε ότι η τελευταία επιμήκυνση εργασιών που ζήτησε ο εργολάβος είναι μέχρι 17 Νοεμβρίου του 2022. «Αυτή είναι και η καταληκτική ημερομηνία για εμάς αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε ο ίδιος.
Η παρέμβαση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης, μεταξύ του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας και του Δημοτικού Κήπου της Δράμας, αναμορφώνει αισθητά την εικόνα της περιοχής και αυτό αρχίζει να γίνεται εμφανές αν και από πλευράς κατοίκων αλλά και περαστικών, δεν παύουν να υπάρχουν παράπονα που εκφράζονται με ποικίλους τρόπους. Ουσιαστικά, τα προβλήματα τα οποία επισημαίνονται είναι σε τρεις κυρίως τομείς, δηλαδή την παραμονή ορισμένων στύλων φωτισμού, που μάλιστα βρίσκονται επάνω σε οδηγούς όδευσης ατόμων με προβλήματα όρασης και εγκυμονούν κινδύνους, τη μικρή δυνατότητα στάθμευσης οχημάτων και ανεφοδιασμού των καταστημάτων της περιοχής, αλλά και την μείωση του αριθμού θέσεων στάθμευσης για τους περίοικους.
Εφόσον τα παράπονα που εκφράζονται για αυτά τα προβλήματα επιλυθούν, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για ένα ολοκληρωμένο έργο σύγχρονης αστικής ανάπλασης, ίσως το μεγαλύτερο που έχει γίνει σε επίπεδο Δήμου Δράμας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, διότι πράγματι, μπορεί να αναβαθμίσει, μια περιοχή του ιστορικού κέντρου της πόλης, που παρέμενε υποβαθμισμένη για αρκετό καιρό.
Όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες που δημιουργήθηκαν λόγω της χρονικής έκτασης των εργασιών, στις επιχειρήσεις της περιοχής παρέμβασης, είναι ένα κεφάλαιο εντελώς ξεχωριστό, το οποίο θα πρέπει κάποια στιγμή να αξιολογηθεί από τους αρμόδιους φορείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ