Μετακινούνται καθημερινά εκτός Δράμας για χημειοθεραπείες – Ταλαιπωρούνται εκατοντάδες ασθενείς

0
6268

– Η προσπάθεια για τη λειτουργία μονάδας στο Νοσοκομείο Δράμας πρέπει να έχει και συνέχεια
– Μιλούν στα «Χ» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν. Δράμας


 

Το πρώτο θετικό βήμα για την Αυτόνομη Μονάδα Χημειοθεραπείας έγινε τον Δεκέμβριο με την αλλαγή του οργανογράμματος του Νοσοκομείου Δράμας, με αποτέλεσμα να προβλέπεται πλέον η σύσταση Αυτόνομης Μονάδας Χημειοθεραπείας μαζί με 5 νέες θέσεις ιατρών. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα πολύ θετικό βήμα που θα εξυπηρετήσει εκατοντάδες ογκολογικούς ασθενείς, οι οποίοι σήμερα μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία της Ανατολικής και της Κεντρικής Μακεδονίας και υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία.
Ωστόσο, για να είναι ολοκληρωμένη αυτή η προσπάθεια, είναι απαραίτητο να γίνουν και τα επόμενα βήματα, που έχουν να κάνουν τόσο με τη στελέχωση της μονάδας όσο και με τον εξοπλισμό της, αφού, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις, ο κατάλληλος χώρος υπάρχει στο Νοσοκομείο Δράμας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας, κ. Ευγενία Σαραφίδου, αναφέρει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «Η αλλαγή στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Δράμας μπήκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Το ανακοίνωσε ο Βουλευτής κ. Κ. Μπλούχος, ότι δηλαδή ανάμεσα στις τρεις μονάδες βραχείας νοσηλείας που θα γίνουν είναι και το Τμήμα Χημειοθεραπείας. Αυτό που απομένει από εδώ και πέρα είναι να βρεθούν οι γιατροί, οι δύο ογκολόγοι που χρειάζονται, οι νοσηλεύτριες και ο χώρος που θα λειτουργήσει το τμήμα, για τον οποίο η διοικήτρια μάς διαβεβαίωσε εδώ και πολύ καιρό ότι υπάρχει στο νοσοκομείο. Το θέμα είναι κυρίως να βρεθούν οι δύο ογκολόγοι γιατροί, για να μπορέσει να λειτουργήσει το τμήμα, μετά την έγκριση της 4ης Υ.ΠΕ. Από τη στιγμή που άλλαξε το οργανόγραμμα του νοσοκομείου, θα πρέπει να γίνει και προκήρυξη για τη στελέχωση του τμήματος. Μέχρι στιγμής, από ό,τι γνωρίζουμε, αυτό δεν έγινε, αλλά το γεγονός ότι εγκρίθηκε να λειτουργήσει η μονάδα είναι επίσης πολύ σημαντικό. Το γεγονός ότι ανακοινώθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει πίσω».
Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη λειτουργία του Τμήματος Χημειοθεραπείας, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας επισημαίνει: «Θα πρέπει να υπάρξει καταρχάς ενδιαφέρον από τους γιατρούς. Το θέμα του εξοπλισμού είναι κάτι που θα διευθετηθεί στη συνέχεια. Ο σύλλογός μας είναι διατεθειμένος να προμηθευτεί τέσσερις καρέκλες χημειοθεραπείας, ενώ, από όσο γνωρίζω, θα βοηθήσουν και άλλοι παράγοντες. Εδώ να πούμε ότι ο σύλλογός μας έχει κάνει επαφές και με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο μας διαβεβαίωσε ότι, αν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη, τότε το ίδρυμα είναι διατεθειμένο να εξοπλίσει τεχνολογικά το τμήμα. Το σημαντικό, όπως είπαμε, είναι να βρεθούν οι δύο ογκολόγοι του τμήματος και αυτό θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια. Αυτό μας καίει. Δεν θέλουμε να σταματήσει σε γραφειοκρατικά γρανάζια αυτή η πολύ σπουδαία εξέλιξη που ανακοινώθηκε από τον κ. Μπλούχο. Σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό που χρειάζεται, αυτό πρέπει να είναι εκπαιδευμένο, αλλά και για αυτό έχουμε άτομο που είναι διατεθειμένο να εκπαιδεύσει το νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς κόστος».

Σχετικά με το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, είπε στα «Χ»: «Η λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος είναι ένα πάγιο αίτημα τόσο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας όσο και του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Δράμας. Εμείς ως σωματείο θεωρούμε ότι δεν μπορούν 580 ογκολογικοί ασθενείς να ταξιδεύουν καθημερινά για χημειοθεραπείες εκτός Νομού Δράμας. Από την άλλη πλευρά, όμως, για να λειτουργήσει ένα Τμήμα Χημειοθεραπείας, απαιτεί ογκολόγους και άλλους γιατρούς, όπως και εξειδικευμένους νοσηλευτές. Δεν θα πρέπει να πάρουμε νοσηλευτές από το ήδη μειωμένο προσωπικό του νοσοκομείου, που έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει λόγω υποστελέχωσης. Ο χώρος για τη λειτουργία του τμήματος υπήρχε, αλλά οι προδιαγραφές έχουν πλέον αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Χρειάζονται ειδικοί θάλαμοι και εξοπλισμός. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει και μία ενισχυμένη παθολογική κλινική, ώστε, αν χρειαστεί, να παρέχει νοσηλεία σε πολλούς από τους ογκολογικούς ασθενείς. Η αλλαγή του οργανογράμματος είναι θετικό βήμα, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ