Μεταμορφώνεται σε μουσείο το Μαρμάρινο Σπίτι στην Αγία Βαρβάρα

0
3129

Άρχισαν οι εργασίες τις προηγούμενες ημέρες

Άρχισαν τις προηγούμενες ημέρες οι κατασκευαστικές εργασίες για την μετατροπή του «Μαρμάρινου Σπιτιού» της Αγίας Βαρβάρας και της καπναποθήκης Αναστασιάδη, με την οποία εφάπτεται, σε μουσείο φωτογραφικών μηχανών και στέγη των γραφείων της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ. Οι εργασίες προχωρούν με πολύ γρήγορο ρυθμό με στόχο σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2020 με αρχές του 2021, να είναι έτοιμη η καπναποθήκη και το κτίριο.
«Θεωρούμε ότι σε λίγο καιρό ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του έργου θα είναι έτοιμο. Οι παρεμβάσεις που γίνονται είναι μόνο εσωτερικές. Οι παρεμβάσεις στο κτίριο έχουν περάσει και από το κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο επειδή είναι διατηρητέο. Η βασική ηλεκτρομηχανική παρέμβαση είναι η εγκατάσταση ενός ασανσέρ. Κατά τα άλλα υπάρχει αρκετός φόρτος εργασίας για τους συντηρητές του εσωτερικού χώρου, σύμφωνα με όσα ορίζει η αρχιτεκτονική μελέτη. Παρεμβάσεις θα γίνουν και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, όπως στην μικρή αποθήκη που βρίσκεται μεταξύ της καπναποθήκης και του χώρου του Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Ενώ θα γίνουν και οι ειδικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για την λειτουργία του χώρου ως μουσείο. Πάντως ορισμένες εκθέσεις θα μπορέσουν να γίνουν στον χώρο και πριν από την πλήρη περαίωση των εργασιών που απαιτούνται» εξήγησε στα “Χ” ο Τοπογράφος Μηχανικός και επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020, κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης ο οποίος είναι μέλος της ομάδας μελέτης που επιμελήθηκε την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
H παρουσίαση της αποκατάστασης του συγκροτήματος Αναστασιάδη έγινε ένα χρόνο πριν, στις 20 Σεπτεμβρίου του 2019, στην αίθουσα του ξενοδοχείου Hydrama. Στο πλαίσιο της παρουσίασης που έγινε τότε, αρχιτέκτονες οι οποίοι ασχολούνται με την αποκατάσταση του εμβληματικού συγκροτήματος του κτιρίου Αναστασιάδη (το γνωστό και ως Μαρμάρινο Σπίτι της Αγίας Βαρβάρας) που χτίστηκε το 1875, αναφέρθηκαν σε αυτή την προσπάθεια και στη μελλοντική χρήση των χώρων στους οποίους θα εκτίθεται συλλογή φωτογραφικών μηχανών και παράλληλα θα αποτελεί την έδρα της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ.
Το συγκρότημα Αναστασιάδη είναι σήμερα ένα από τα πανέμορφα αρχοντικά της πόλης που κατάφεραν να επιβιώσουν στο χρόνο και τις αντιξοότητες και κουβαλά μέρος της ιστορίας της πόλης και των ανθρώπων της. Χαρακτηρίζεται και ως Μαρμάρινο Σπίτι διότι αποτελείται από μαρμάρινους πελεκητούς κύβους στην τοιχοποιία του αλλά και εξαιτίας των μαρμάρινων κιόνων στην είσοδό του.
Το κτιριακό συγκρότημα Αναστασιάδη βέβαια, πέρα από το μαρμάρινο σπίτι περιλαμβάνει και την καπναποθήκη με αυλή στο πανέμορφο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Το κτίριο που ήταν εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια, αγοράστηκε από την ΚΥΚΛΩΨ προκειμένου να μετατραπεί τελικά σε μουσείο όπου θα εκτίθενται φωτογραφικές μηχανές και θα στεγάζονται τα γραφεία της ΑΜΚΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ