Μέτωπο για τις ανεμογεννήτριες

0
2536

– Σε έγγραφη ένσταση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρούν οι Δήμοι Παρανεστίου και Ξάνθης
– Αν. Καγιάογλου: «Να μην δοθεί αδειοδότηση στο συγκεκριμένο σημείο»

Σε έγγραφη ένσταση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι Δήμοι Παρανεστίου και Ξάνθης προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη αδειοδότηση 16 περίπου γιγάντιων ανεμογεννητριών στην ορεινή περιοχή μεταξύ των δύο δήμων. Οι δύο δήμοι αλλά και πολλοί φορείς της ευρύτερης περιοχής θεωρούν ότι η πιθανή αδειοδότηση των εγκαταστάσεων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα έχει αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον της περιοχής, επηρεάζοντας τη βιοποικιλότητα και ενδεχομένως το μικροκλίμα.
Η εταιρεία έχει αιτηθεί, μέσω των θυγατρικών της, την εγκατάσταση των γιγάντιων ανεμογεννητριών ύψους 210 και 230 μέτρων, σύμφωνα με τη διαμαρτυρία 17 φορέων οι οποίοι αντιδρούν στην εγκατάσταση. Όπως αναφέρουν σε έγγραφό τους οι φορείς οι οποίοι διαμαρτύρονται, η ίδια εταιρεία τον Ιανουάριο του 2021 κατέθεσε αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 58,8 MW με τοποθέτηση 14 τεράστιων ανεμογεννητριών ύψους 210 μέτρων στο Αχλαδόβουνο, ενώ τον Φεβρουάριο μέσω άλλων θυγατρικών της κατέθεσε δύο αιτήσεις για τοποθέτηση ακόμα 16 μεγαλύτερων ανεμογεννητριών, ύψους 230 μέτρων στην περιοχή του Λειβαδίτη, κοντά στην περιοχή του καταρράκτη Λεπίδα στο Παρανέστι. Σύμφωνα, επίσης, με τη διαμαρτυρία των εν λόγω φορέων, οι αιτήσεις αφορούν δύο αιολικούς σταθμούς, ισχύος 60 MW και 36 MW αντίστοιχα, που θα αναπτυχθούν στο οροπέδιο γύρω από τον οικισμό του Λειβαδίτη.
Μιλώντας για το θέμα αυτό στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου είπε ότι ένας αριθμός από αυτές τις ανεμογεννήτριες πρόκειται, σύμφωνα με το αίτημα που υπάρχει, να εγκατασταθεί στα όρια του Δήμου Παρανεστίου. Αποσαφηνίζει δε: «Δεν είμαστε υπέρ αυτής της εγκατάστασης, διότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα με τη φυσική ισορροπία της περιοχής, τη βιοποικιλότητα που διαθέτει και το μικροκλίμα. Πέρα από αυτό, θα δημιουργηθούν και άλλα προβλήματα στην κτηνοτροφία της περιοχής που αφορούν τις βοσκήσιμες εκτάσεις. Θα στείλουμε γραπτώς την ένστασή μας, μαζί με τον Δήμο Ξάνθης, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να ζητήσουμε να μην δοθεί αδειοδότηση στο συγκεκριμένο σημείο. Πιστεύουμε ότι αυτές οι περιοχές θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν και να κρατήσουν τη μοναδικότητά τους. Οι παρεμβάσεις, όπως η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, θα μειώσουν το περιβαλλοντικό πλεονέκτημα της περιοχής και θα επηρεάσουν αρνητικά τον τουρισμό που θέλουμε να έχουμε».
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι, την ίδια ώρα που το ενδεχόμενο εγκατάστασης αιολικού πάρκου είναι υπαρκτό, ο Δήμος Παρανεστίου μέσω μίας πολύ σημαντικής προσπάθειας που καταβάλλει επιχειρεί να αναδείξει το περιβάλλον της περιοχής, επιδιώκοντας να εντάξει το Φρακτό στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς UNESCO. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, παρόντος μεταξύ άλλων και του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, έγινε στον Δήμο Παρανεστίου και η 1η επίσημη συνάντηση όλων των φορέων του Νομού Δράμας για την από κοινού στήριξη της υποψηφιότητας ένταξης του Παρθένου Δάσους Φρακτού.

Τι ακριβώς υποστηρίζουν οι 17 φορείς που μιλούν για υποβάθμιση της περιοχής στην περίπτωση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών
Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι 17 φορείς που διαμαρτύρονται αναφέρουν τα εξής: «Αγαπητοί μας συμπολίτες, το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε την αύξηση του ενδιαφέροντος εταιρειών για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας με εγκατάσταση όλο και περισσότερων αιολικών σταθμών στα ελληνικά βουνά. Ανάμεσα στις περιοχές που μπήκαν στο στόχαστρο, αυτή τη φορά είναι και η δική μας.
Έτσι, τον Ιανουάριο του 2021 κατατέθηκε από την εταιρεία AIRENERGY_ΜΙΚΡΟΒΟΥΝΙ Ι.Κ.Ε. (θυγατρική της AIRENERGY που τοποθετεί ανεμογεννήτριες σ’ όλη τη χώρα) αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 58,8 MW με τοποθέτηση 14 τεράστιων ανεμογεννητριών ύψους 210 μέτρων στο Αχλαδόβουνο (Τσαλ) της Ξάνθης.
Τον Φεβρουάριο του 2021, η ίδια εταιρεία με τις θυγατρικές της AIRENERGY_ΔΡΥΜΟΣ-ΦΑΝΑΡΙ-ΕΡΜΑΡΙΟ Ι.Κ.Ε. και AIRENERGY_ΚΑΠΕΤΑΝ ΘΕΟΛΟΓΟΣ Ι.Κ.Ε. κατέθεσε δύο αιτήσεις για τοποθέτηση ακόμα 16, μεγαλύτερων ανεμογεννητριών, ύψους 230 μέτρων στην περιοχή του Λειβαδίτη Ξάνθης. Οι αιτήσεις αφορούν δύο αιολικούς σταθμούς, ισχύος 60 MW και 36 MW αντίστοιχα, που θα αναπτυχθούν στο οροπέδιο γύρω από τον οικισμό του Λειβαδίτη, από το Ερμάριο (Αμπάρ Καγιά) μέχρι τον Καπετάν Θεολόγο.
Αν δοθεί η άδεια εγκατάστασης από τη ΡΑΕ, περικυκλώνεται κυριολεκτικά ο οικισμός του Λειβαδίτη από 16 ανεμογεννήτριες, με τις κοντινότερες από αυτές σε απόσταση μόλις 1.300 μέτρων, βόρεια και νότια του οικισμού. Τοποθετούνται επίσης ανεμογεννήτριες σε απόσταση 1.300 μέτρων από τον οικισμό της Καλύβας και 3 χιλιομέτρων από τους δύο οικισμούς του Καρυόφυτου.
Επίσης οι αιολικοί σταθμοί βρίσκονται στα όρια του καταφυγίου άγριας ζωής «Τσανάκ Ντερέ» του Καρυόφυτου και μόλις 1.800 μέτρα από τον, εμβληματικό για το νομό Ξάνθης, καταρράκτη του Λειβαδίτη.
Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι εγκληματικό για την περιοχή και η υποβάθμισή της, αν υλοποιηθεί, θα είναι τεράστια. Εκτός από τη ριζική αλλαγή του τοπίου δημιουργεί μια σειρά μεγάλων προβλημάτων. Μιλάμε για μία περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά της οροσειράς της Ροδόπης και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν για τις διανοίξεις των δρόμων πρόσβασης και των γηπέδων των ανεμογεννητριών, οι τεράστιες ποσότητες σκυροδέματος για τις βάσεις, οι πυλώνες, θα επιφέρουν μεγάλες και ανεπανόρθωτες πληγές στο οικοσύστημά της και στη βιοποικιλότητα αλλά και πιθανές αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής. Λίγα μέτρα μακριά βρίσκεται ένας από τους ελάχιστους όξινους τυρφώνες της Ελλάδας. Φόβοι υπάρχουν και για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και κατά συνέπεια για την υδροδότηση όλων των γύρω οικισμών. Η όχληση από τον θόρυβο με τις ανεμογεννήτριες τόσο κοντά στους οικισμούς θα είναι ανυπόφορη. Μεγάλες θα είναι οι βλάβες που θα υποστεί ο τουρισμός και οι επαγγελματίες που ασχολούνται μ’ αυτόν, την ίδια ώρα που γίνονται προσπάθειες να οργανωθεί και να αναδειχθεί αυτή η πανέμορφη περιοχή. Τέλος, με την τοποθέτησή τους σε μία περιοχή που χρησιμοποιείται από κτηνοτρόφους και καλλιεργητές, μεγάλο θα είναι το πλήγμα και σ’ αυτούς τους τομείς.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι παρακάτω φορείς και σύλλογοι δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο να υπερασπίσουμε την υπέροχη φύση της Ροδόπης και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως τη βρήκαμε. Δεν είμαστε αντίθετοι στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, όπως ο άνεμος, αναρωτιόμαστε όμως πόσο «φιλικές προς το περιβάλλον» είναι τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όταν καταστρέφουν τόπους με σπάνια φυσική ομορφιά. Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς προστατεύουμε τη φύση καταστρέφοντάς την!
Σαν πρώτο βήμα, εφόσον έχουμε έννομο συμφέρον, θα καταθέσουμε ένσταση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ώστε να μην προχωρήσει η αδειοδότηση.
Σ’ αυτό τον αγώνα θέλουμε μαζί μας και τις αρχές του τόπου, τον Δήμο Ξάνθης και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού πλήττεται και ο δικός τους σχεδιασμός για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Θέλουμε όμως μαζί μας κι όλους εσάς ώστε με μια φωνή να κερδίσουμε το αυτονόητο!»

Οι σύλλογοι που υπογράφουν
Το κείμενο συνυπογράφουν δια των εκπροσώπων τους οι παρακάτω: Πολιτιστικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Λειβαδίτη, Σύλλογος Κατοίκων και Φίλων Άνω Καρυόφυτου, Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων και Φίλων Καρυόφυτου, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας «ο Προφήτης Ηλίας», Σύλλογος Ξενοδόχων Νομού Ξάνθης, Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης, Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομέων Ξάνθης Xanthirunners, Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης, Κυνηγετικός σύλλογος Σταυρούπολης Ξάνθης, Rodopi Ultra Trail, ΚΟΙΝΣΕΠ «Κρίνος της Ροδόπης», Α. Μ. Κ. Ε. Δράση και Ενέργεια: Νέστος Ροδόπη Θράκη, Riverland outdoor activities, Γραφείο Διοργάνωσης Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής, Ορειβατικό Καταφύγιο ΕΟΣ Ξάνθης, ΙΚΕ Χαϊντού restaurant Δασικό Χωριό Ερύμανθου, Δασικός Συνεταιρισμός Ρεύματος «Η Χαϊντού», Δασικός Συνεταιρισμός Ρεύματος-Ωραίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ