Μέτωπο των δικηγόρων ενάντια στις συγχωνεύσεις

0
488

– Συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας
– Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Χρήστου Παπαθεοδώρου


Κοινή στάση, καταρχήν για το ενδεχόμενο κατάργησης ή συγχώνευσης δικαστικών σχηματισμών που διαφαίνεται με τις αλλαγές που δρομολογούνται στον χώρο της δικαιοσύνης, εκφράστηκε από τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας κατά τη συνάντηση που προκάλεσε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου.
Οι έξι πρόεδροι θα ετοιμάσουν κοινό υπόμνημα το οποίο θα καταθέσουν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
«Ήθελα να ακούσω τη θέση του κάθε Δικηγορικού Συλλόγου. Οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων έχουν υιοθετήσει μία κοινή στάση, σε επίπεδο περιφέρειας, που σημαίνει ότι όλοι είναι αντίθετοι με τη συγχώνευση ή κατάργηση οποιουδήποτε δικαστικού σχηματισμού στην περιφέρεια μας» τόνισε μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου και πρόσθεσε: «Ζητούν να παραμείνει ως έχει η υφιστάμενη κατάσταση. Καταλήξαμε στο ότι θα ετοιμάσουν από κοινού οι έξι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων, ένα υπόμνημα, το οποίο θα κοινοποιήσουν στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και το οποίο θα εξεταστεί από τη διοίκηση της Περιφέρειας και τον Περιφερειάρχη προκειμένου η διοίκηση μας να αγκαλιάσει την προσπάθεια και να συστρατευθεί με τους τρόπους αντίδρασης. Ήταν η πρώτη συνάντηση η οποία επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κοινή άποψη σε επίπεδο Περιφέρειας και είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε αλλαγή, κατάργηση, συγχώνευση των δικαστικών σχηματισμών της Περιφέρειας. Σίγουρα θα πάρουμε και εμείς ως Περιφέρεια πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε τις προσπάθειες των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε τέτοιου είδους κατάργηση Πρωτοδικείου».
Όπως είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, «Από τη συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας, όχι άμεσα, δεδομένου πως ότι είναι να γίνει θα γίνει μέχρι το τέλος του 2025, αλλά δεν πρόκειται και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε ουσιαστικά πρέπει να προετοιμαστεί η στάση των δικηγορικών συλλόγων και να εκδηλωθεί οποία αντίδραση σε έγκαιρο χρόνο».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «Στην περίπτωση του συγχωνεύονταν ή μεταφερόταν το Πρωτοδικείο της Δράμας αυτό θα σήμαινε περισσότερες δυσχέρειες για τον πολίτη και για την πρόσβαση του στο φυσικό του δικαστή. Δυσχέρειες που μπορεί να είναι οικονομικές, μπορεί να είναι δυσχέρειες που οφείλονται στην απόσταση, μπορεί να είναι δυσχέρειες που έχουν να κάνουν με το φόρτο των νέων σχηματισμών και την ταχύτητα στην απόδοση Δικαιοσύνης ή και χαμηλότερη ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Παπαθεοδώρου η όποια αλλαγή δεν μπορεί να γίνεται με αμιγώς οικονομικά κριτήρια. Αντίθετα, θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης, η οποία για να εξασφαλιστεί θα πρέπει τουλάχιστον σε κάθε νομό να υπάρχει και ένα Πρωτοδικείο. Για εθνικούς λόγους, και όχι μόνο, θα πρέπει να υπάρχει Πρωτοδικείο και στην Ορεστιάδα όπως υπάρχει μέχρι σήμερα».
Στην κοινή συνάντηση των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων που έγινε χθες το μεσημέρι στην έδρα της Περιφέρειας με πρωτοβουλία του κ. Παπαθεοδώρου, συμμετείχαν, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Τάσος Γραμμένος, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης ο Δημήτρης Ερελιάδης, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, κα Ρούλα Τσιρτσίδου και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Άννα Μεμετζή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ