Απώλειες τουλάχιστον 30% από τον περιορισμό του ωραρίου αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης.
Γ. Χατζηπαντελής στα «Χ»: «Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει σε έναν νομό με λιγοστά κρούσματα»
Ισχυρό ήταν το πλήγμα που δέχθηκαν τα καταστήματα εστίασης και ειδικότερα τα εστιατόρια της Δράμας, μετά την απόφαση της Πολιτείας να περιορίσει το ωράριο λειτουργίας τους μέχρι τις 12 το βράδυ εξαιτίας της επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης τις προηγούμενες ημέρες.
Εκπρόσωποι του κλάδου που μιλούν στα «Χ» κάνουν λόγο ακόμη και για κίνδυνο λουκέτων, ενώ ο πρόεδρος του σωματείου ζυθεστιατόρων Δράμας κ. Γιώργος Χατζηπαντελής δηλώνει στα «Χ» ότι έχουν ήδη δημιουργηθεί απώλειες της τάξης τουλάχιστον του 30% για τους επαγγελματίες του κλάδου.
Ο περιορισμός του ωραρίου που έχει επιβληθεί από τις 11 Αυγούστου και υποχρεώνει τις επιχειρήσεις εστίασης να λειτουργούν μέχρι τις 12 το βράδυ οδήγησε σε απώλειες της τάξης του 30%, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του σωματείου ζυθεστιατόρων Δράμας και πρόσθεσε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα από τις 10:30 το βράδυ και έπειτα να μην μπαίνουν νέοι πελάτες στα εστιατόρια. «Ο κόσμος φεύγει με το ζόρι στις 12 το βράδυ, οπότε και πρέπει πρέπει να κλείνουν τα καταστήματα. Από τις 10:30 δεν έχουμε προσέλευση νέων πελατών, διότι θεωρούν ότι δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετηθούν μέχρι τις 12. Το καλοκαίρι η δουλειά μας αρχίζει από τις 9 το βράδυ και έπειτα, οπότε το διάστημα που απομένει μέχρι τις 12 δεν είναι αρκετό για να δημιουργήσει βιώσιμα έσοδα στα καταστήματα. Μετά τις 10:30 δεν μπαίνει άνθρωπος. Έχουμε υποστεί μεγάλη ζημιά. Από τις τρεις ώρες που έχουμε στη διάθεσή μας ουσιαστικά προσέλευση κόσμου υπάρχει για 1,5 ώρα περίπου».
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό του νέου κορωνοϊού, αυτά τηρούνται με ευλάβεια από τους επαγγελματίες του κλάδου, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Χατζηπαντελής. «Στα εστιατόρια της Δράμας κρατάμε τις αποστάσεις, έχουμε αραιώσει τα τραπέζια και ο κόσμος είναι καθήμενος. Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει για τα εστιατόρια της πόλης μας. Είναι μια αδικία για τον νομό μας γενικότερα, διότι είχε λίγα κρούσματα, αλλά μπήκε στο καθεστώς περιορισμού του ωραρίου, ενώ διπλανοί νομοί, όπως οι Σέρρες, με περισσότερα κρούσματα δεν έχουν περιληφθεί σε αυτά τα περιοριστικά μέτρα. Επίσης, στις περιοχές από όπου ξεκίνησε το πρόβλημα της πανδημίας, δηλαδή αυτές της Πελοποννήσου, δεν υπάρχουν τέτοιου είδους περιοριστικά μέτρα».
Ο πρόεδρος του σωματείου ζυθεστιατόρων της Δράμας σημείωσε ακόμα ότι έχουν γίνει επαφές με τους βουλευτές του νομού μας για το θέμα αυτό καθώς και το Επιμελητήριο έχει στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον υφυπουργό πολιτικής προστασίας & διαχείρισης κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά, με την οποία κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης της ΠΕ Δράμας από το συγκεκριμένο μέτρο αιτιολογημένα και σύμφωνα πάντα με τα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής.
«Ζητούμε να υπάρξουν μέτρα στήριξης του κλάδου των καταστημάτων εστίασης και των καφέ. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν έπληξαν μόνο τον συγκεκριμένο κλάδο στην πόλη μας. Υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν επιχειρήσεις. Όταν ανοίγουμε στις 9 το βράδυ και σερβίρουμε μέχρι τις 10:30, υπάρχει πρόβλημα. Ο κόσμος θέλει να απολαύσει τα Αυγουστιάτικα βράδια, αλλά δεν μπορεί. Αυτή την περίοδο είναι που έρχονται οι μετανάστες και οι αδειούχοι από άλλες περιοχές της χώρας» σημειώνει με έμφαση ο κ. Χατζηπαντελής.