Μετρήσεις πίεσης και σακχάρου έγιναν την Παρασκευή στην πλατεία Ελευθερίας

0
3799

Συνεχίζει τις δράσεις ενημέρωσης ο Σύλλογος Διαβητικών Δράμας


Ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Δράμας, διοργάνωσε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 ανοικτή δράση ενημέρωσης για τον σακχαρώδη διαβήτη με τον καρδιολόγο κύριο Θεόδωρο Μπουγά, στην Πλατεία Ελευθερίας της Δράμας. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν στο δημοτικό περίπτερο της πλατείας Ελευθερίας και μετρήσεις σακχάρου αίματος και αρτηριακής πίεσης. Δεν έλειψαν βέβαια και όσοι προσήλθαν και διαπίστωσαν ότι είχαν υψηλό σάκχαρο, χωρίς να το γνωρίζουν.
Η κα Πόλυ Τορούνογλου, πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Δράμας, μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας είπε ότι πρόκειται για συνέχεια των δράσεων του Συλλόγου Διαβητικών που ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο σε δομές της ΕΨΥΚΑ, όπου έγιναν μετρήσεις σακχάρου αλλά και ενημέρωση των οφελούμενων για το σακχαρώδη διαβήτη και τις συνήθειες που πρέπει να έχουν τα άτομα που πάσχουν από αυτόν.
«Η δράση που γίνεται στην πλατεία Ελευθερίας, είναι συνεχιζόμενη και γίνεται με την συνεργασία του καρδιολόγου κ. Θεόδωρου Μπουγά. Στην δράση αυτή μετρούμε πίεση και σάκχαρο. Επίσης γίνεται και ενημέρωση αλλά και διανομή φυλλαδίου με πληροφορίες για το σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και την πανδημία και το αντιγριπικό εμβόλιο» τόνισε η κα Τορούνογλου, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει και επόμενη δράση του συλλόγου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα σακχαρώδους διαβήτη και εξηγώντας ότι όλες αυτές οι δράσεις έχουν σχέση με το μήνα Νοέμβριο που είναι αφιερωμένος στον συγκεκριμένη πάθηση. Στην πλαίσιο αυτό στις 13 Νοεμβρίου, ο σύλλογος προγραμματίζει μια ακόμη δράση ενημέρωσης μεγαλύτερης έκτασης, με καρδιολόγο, πνευμονολόγο και ενδοκρινολόγο – διαβητολόγο με παράλληλες μετρήσεις σακχάρου. Ανάλογες ενημερωτικές πρωτοβουλίες θα γίνουν και στα ΚΑΠΗ αλλά και εκτός της πόλης της Δράμας μέχρι το Δεκέμβριο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που έδωσε στα «Χ» η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Δράμας σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη στη Δράμα. Όπως αναφέρει η κα Τορούνογλου, ο σύλλογος έχει σήμερα περίπου 3000 εγγεγραμμένους διαβητικούς, ωστόσο από τα στοιχεία των βεβαιώσεων από το Νοσοκομείο Δράμας, υπολογίζεται ότι στο Νομό Δράμας, υπάρχουν περίπου 10.000 διαβητικοί.
Βέβαια υπάρχουν και πολλοί συμπολίτες μας που έχουν σακχαρώδη διαβήτη αλλά δεν το γνωρίζουν, πράγμα που μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους. Ειδικά για το θέμα αυτό η κα Τορούνογλου, απαντά: «Aυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Ο διαβήτης προσβάλλει τα μικρά αγγεία, τους νεφρούς και τα μάτια, αλλά ένα άτομο που έχει σακχαρώδη διαβήτη και ιδιαίτερα όταν δεν το γνωρίζει για να το ρυθμίσει, μπορεί να πάθει ξαφνικά, εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο. Γι’ αυτό κάνουμε όλες αυτές τις ενημερώσεις. Εμείς λέμε πάντα, ότι ο κόσμος μπορεί να έρχεται από τα γραφεία του συλλόγου και να ενημερώνεται. Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς διαβητικός ή μέλος του συλλόγου.
Όπως ενημερώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Δράμας, στις 4, 5 και 6 Νοεμβρίου, στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας για το Διαβήτη, στην οποία συμμετέχουν 23 σύλλογοι διαβητικών, εκεί θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα τυχαιοποιημένης πανελλαδικής έρευνας για το σακχαρώση διαβήτη, τους διαβητικούς και την καθημερινότητά τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ