Μια αξιέπαινη δράση για την ανεύρεση δοτών μυελού των οστών, σε Πετρούσα και Βώλακα

0
3240

– Θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαΐου
– Αγ. Δικμάνης στα «Χ»: «Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι είναι μια πολύ απλή διαδικασία που μπορεί να σώσει έναν συνάνθρωπό μας»


Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που αφορά εθελοντική δράση για την εύρεση συμβατών δοτών μυελού των οστών, θα πραγματοποιηθεί στην Πετρούσα στις 23 Μαΐου και στον Βώλακα στις 24 Μαΐου, από το φαρμακείο του κ. Άγγελου Δικμάνη σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα “Εθελοντισμός Ανδρόνικος”.
Η εθελοντική ομάδα του Ανδρόνικου θα βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ιατρείου της Πετρούσας την Δευτέρα και θα λαμβάνει δείγματα το πρωί 9:00 μέχρι 13:30 και το απόγευμα από τις 18:00 μέχρι τις 20:00. Την Τετάρτη 24 Μαΐου. η εθελοντική ομάδα θα βρίσκεται στη διασταύρωση του φαρμακείου στο Βώλακα και θα λαμβάνει δείγματα από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 14.00 και το απόγευμα από τις 16.00 μέχρι τις 19.00.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο φαρμακοποιός κ. Άγγελος Δικμάνης, είπε: «Η δράση θα έχει χαρακτήρα ενημέρωσης αλλά και ανεύρεσης υποψήφιων αιμοδοτών μυελού των οστών. Στην πράξη, οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα, θα ενημερώνονται από τα μέλη της εθελοντικής ομάδας “Ανδρόνικος”, από τους ανθρώπους του φαρμακείου και τους κατά τόπους γιατρούς των περιφερειακών ιατρείων. Στην συνέχεια θα καλούνται να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο, ανάλογο με αυτό που συμπληρώνουν στις περιπτώσεις αιμοδοσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο πολίτης μπορεί να γίνει υποψήφιος δότης. Ακολούθως θα γίνεται λήψη επιχρίσματος σιέλου με μια μπατονέτα. Τα δείγματα θα κλειστούν σε φακέλους και θα σταλούν σε εργαστήριο των Αθηνών, με σκοπό να διαπιστωθεί αν ο δότης ταυτοποιείται με κάποιους από τους ανθρώπους που περιμένουν για μεταμόσχευση μυελού των οστών… Εφόσον βρούμε έστω και έναν ο οποίος θα είναι συμβατός, θα τον ενημερώσουμε και εκείνος θα αποφασίσει αν θέλει να σώσει τον άνθρωπο που περιμένει για μεταμόσχευση και έχει προσδόκιμο ζωής μερικών μηνών. Η δική μας αποστολή τελειώνει όταν μαζέψουμε ικανό αριθμό υποψήφιων δοτών».
Η πρωτοβουλία αυτή γίνεται πράξη, από την προσπάθεια των ανθρώπων του φαρμακείου, σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα “Ανδρόνικος” και αφού τελικώς υπερπηδήθηκαν τα εμπόδια της πανδημίας που εμφανίστηκαν στην διάρκεια των δυο τελευταίων ετών. Πρόκειται για μια ομάδα πανελλήνιας εμβέλειας, ανάλογη με αυτή του «Χαμόγελου του Παιδιού» τονίζει ο κ. Δικμάνης στα «Χ» για να προσθέσει «Η ομάδα δημιουργήθηκε από μια μητέρα η οποία είχε χάσει το παιδί της περιμένοντας, συμβατό δότη μυελού των οστών και η οποία από τότε αφιέρωσε τη ζωή της στην εθελοντική δράση για αυτό το σκοπό. Το κατά πόσο αυτή η προσπάθεια θα έχει και συνέχεια θα το δούμε από την ανταπόκριση που θα υπάρξει».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «Χ» ο κ. Δικμάνης είπε ότι υπάρχει γενικότερα έλλειψη ενημέρωσης. Δυστυχώς, πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι είναι μια πολύ απλή διαδικασία που μπορεί να σώσει έναν συνάνθρωπό μας. Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχει και έλλειμμα υποψηφίων δοτών μυελού των οστών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρωτοβουλία αυτή μπορούν να συμμετάσχουν πολίτες από 18 ως 45 ετών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ