Παρουσίαση του βιβλίου «Βιργιλίου Αινειάδα» του Θεόδωρου Παπαγγελή και συναυλία κουιντέτου ξύλινων πνευστών από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Μία πολύ ενδιαφέρουσα μουσικο-λογοτεχνική βραδιά διοργάνωσαν στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας το βράδυ της Δευτέρας, στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Επρόκειτο για την παρουσίαση του βιβλίου «Βιργιλίου Αινειάδα» σε έμμετρη μετάφραση, προλεγόμενα και σχόλια του ακαδημαϊκού και ομότιμου καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεόδωρου Παπαγγελή, από τον ίδιο τον μεταφραστή και τον συμπολίτη μας κ. Κωνσταντίνο Γκαρέλα.
Η εκδήλωση περιλάμβανε συναυλία κουιντέτου ξύλινων πνευστών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης ερμήνευσαν το ομώνυμο μουσικό έργο «Αινειάδα» του Δραμινού συνθέτη Δημήτρη Δοξάκη σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση.
Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, κ. Γιώργος Δεμερτζής, ενώ την παρακολούθησαν αρκετοί συμπολίτες μας, μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του covid-19.
O πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας, κ. Αναστάσιος Πούλιος, σε δηλώσεις του στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», χαρακτήρισε την βραδιά εξαιρετική, προσθέτοντας ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος της Δράμας, σε συνεργασία με τον ΣΦΓΤ Δράμας και υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, διοργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Παπαγγελή. Είπε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο, του οποίου η παρουσίαση συνοδεύεται από τη μουσική σύνθεση του Δραμινού Δημήτρη Δοξάκη, σε εκτέλεση από μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
«Είναι μία σπάνια εκδήλωση για την Περιφέρεια και για τη Δράμα. Τιμά και τους συνδιοργανωτές και το Φεστιβάλ, που είναι ο σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός της πόλης μας. Για τους Δραμινούς είναι μία σπάνια ευκαιρία να δουν και να ακούσουν κάτι διαφορετικό και εξαιρετικό» σημείωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, κα Πολύνα Μπανά, επεσήμανε για τη διοργάνωση της εκδήλωσης ότι «ο ΣΦΓΤ Δράμας συμπράττει σε τακτική βάση με τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, συνήθως σε εκδηλώσεις που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα. Και οι δύο σύλλογοι επιδιώκουν να δηλώνουν το παρών στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Φ.Τ.Μ.Μ. Δράμας που είναι προ των πυλών». Η κα Μπανά υπογράμμισε ότι το Φεστιβάλ είναι ο σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός που διαθέτει η πόλη, ενώ για τη μουσικο-λογοτεχνική βραδιά είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι το βιβλίο που παρουσιάστηκε εκδόθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας το 2018 και ανατυπώθηκε το 2019.
«Θέλαμε να το παρουσιάσουμε στη Δράμα από τότε, διότι αξίζει στους Δραμινούς να γίνουν κοινωνοί ενός τέτοιου βιβλίου, αλλά δυστυχώς μας πρόλαβε η παγκόσμια υγειονομική κρίση» πρόσθεσε η κα Μπανά, η οποία, αναφερόμενη στον Δραμινό συνθέτη Δημήτρη Δοξάκη, είπε ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ταλαντούχο μουσικό που έχει παρουσιάσει πάρα πολλές φορές τη δουλειά του στη Δράμα, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό. Η σύνθεση της μουσικής είναι εμπνευσμένη από την «ΑΙΝΕΙΑΔΑ». «Είναι μία σπάνια ευκαιρία να παρακολουθείς αυτό το συνταίριασμα μουσικής και λόγου» κατέληξε να πει η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών που μετέχει με πολλή επιτυχία και φέτος στο λογοτεχνικό μέρος των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων.
Η «Βιργιλίου Αινειάδα» του κ. Παπαγγελή αποτελεί έργο ζωής ενός πραγματικού γνώστη της λατινικής λογοτεχνίας, που χρησιμοποιεί μία γλώσσα πλούσια και ποιητική, που είναι παράλληλα ελκυστική για τον αναγνώστη της εποχής.