Μία εμπνευσμένη εικαστική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

0
1349

– Ο Κώστας Σαχπάζης και η Άννα Λάσκαρη μιλούν στα «Χ» για τις εικαστικές δημιουργίες τους στο πλαίσιο του project «Δηλωθείσα τοποθεσία»
– Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, καθημερινές και Σαββατοκύριακα μέχρι τις 8 το βράδυ

Στο πλαίσιο του εικαστικού project «Δηλωθείσα τοποθεσία» που εξελίσσεται στη Δράμα ήδη από τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου και δημιουργήθηκε εμπνεόμενο από το έργο του Ν. Γ. Πεντζίκη «Πόλεως και Νομού Δράμας Παραμυθία», παρουσιάζεται μία πολύ αξιόλογη εικαστική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας με δημιουργίες του Κώστα Σαχπάζη και της Άννας Λάσκαρη.
Το δεύτερο μέρος του συγκεκριμένου project εξελίσσεται από χθες στα βυζαντινά τείχη της Δράμας, όπου παρουσιάζεται η παράσταση στροβιλισμού από τον Αλέξανδρο Φαρμάκη, με τη συνοδεία πρωτότυπης μουσικής από τους Γιώργο Δούσο και Αχιλλέα Τίγκα. Η συνθετική εικόνα που παράγεται μ’ αυτόν τον τρόπο εκθέτει το κοινό σε μία πολλαπλή εμπειρία με αφορμή το λογοτεχνικό έργο.

Ειδικότερα για την εικαστική έκθεση που παρουσιάζεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Δράμας, η κα Άννα Λάσκαρη, εικαστικός, καλλιτέχνης πολλαπλών μέσων, ανέφερε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι η έκθεση αποτελεί έμπνευση από το έργο του Γρηγόρη Πεντζίκη με τίτλο: «Πόλεως και Νομού Δράμας Παραμυθία».
«Στο μουσείο είμαστε δύο εικαστικοί. Η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτική, σχέδια και τοποθέτηση στον χώρο» είπε στα «Χ» κα Λάσκαρη και πρόσθεσε: «Έκανα μία εγκατάσταση με βάση το ασαφές αφήγημα του Πεντζίκη. Ο Πεντζίκης γράφει με αυτό τον τρόπο. Δεν θέλει μεγάλες αφηγήσεις. Σκορπίζει τα πράγματα και ταυτόχρονα αυτά είναι συνδεδεμένα σε έναν ρυθμό χωρίς μεγάλη αφήγηση. Έτσι, η ιδέα μου ήταν να φτιάξω ένα αποσπασματικό έργο. Μία εγκατάσταση, η οποία θα μπορούσε να στηθεί οπουδήποτε μέσα στο μουσείο. Ένα από τα στοιχεία της είναι ένα λουλούδι το οποίο έχει σπάσει σε επιμέρους κομμάτια. Σε όλα τα στοιχεία υπάρχει πάντα το φυσικό περιβάλλον. Ο τίτλος είναι: «Επεισόδια από το ημερολόγιο ενός πλάνητα». Προσπάθησα μέσα στο μουσείο να συνδιαλλαγώ με τα αρχαία, τουλάχιστον αισθητικά. Υπάρχουν τέτοιου είδους επιμέρους διάλογοι, για να δημιουργηθούν ρυθμοί, οι οποίοι υπάρχουν μέσα στην εγκατάσταση. Κάθε ένα κομμάτι, όμως, έχει τον δικό του ρυθμό, ώστε να συγκλίνουν όλα μαζί σε έναν γενικότερο ρυθμό. Κάποια στοιχεία συγκροτούνται ως ένα, σαν μία μονάδα. Ταυτόχρονα, κάποια στοιχεία φεύγουν μέσα από αυτή τη μονάδα, αλλά είναι συγγενικά και δίπλα. Τα έργα συνομιλούν και έχουν έναν διάλογο, τουλάχιστον όσον αφορά το σχήμα» εξηγεί η κα Λάσκαρη.

Ο Κώστας Σαχπάζης, μιλώντας για τη δική του εικαστική δουλειά που παρουσιάζεται στην έκθεση, εξηγεί: «Τα σχέδια που παρουσιάζω είναι ένα σύνολο που φτιάχτηκε μέσα στον Αύγουστο. Ακολούθησα ένα πρόγραμμα για να τα φτιάξω, ακολουθώντας την πορεία του ήλιου. Δημιουργήθηκε ένα σχέδιο κάθε ημέρα, για 31 ημέρες. Είναι μία μέθοδος συγγραφική που χρησιμοποιούσε και ο Πεντζίκης, γράφοντας ένα κομμάτι κάθε ημέρα. Τα σχέδια φτιάχτηκαν με την τεχνική της κυανοτυπίας, που εκθέτει σαν φιλμ χημικά χρώματα πάνω σε χαρτί, στον Ήλιο, αφήνοντας επάνω αντικείμενα και αυτά καταγράφονται πάνω στη μεμβράνη του χαρτιού. Έχω εκθέσει σχέδιά μου με διαφορετικούς τρόπους. Αυτή είναι μία καινούργια τεχνική που έχω αρχίσει να δουλεύω. Είναι η πρώτη φορά που τη δείχνω στη Δράμα. Η δυσκολία είναι ότι χρειάζεται να ελέγχεις πάρα πολλές παραμέτρους, όπως ο χρόνος έκθεσης στο φως, αλλά και το αποτέλεσμα έχει πολύ μεγάλο βαθμό τυχαιότητας, οπότε προσπαθείς να ελέγξεις ένα τυχαίο γεγονός. Αυτή η τυχαιότητα είναι και αυτό που με συνδέει με το κείμενο και τη μέθοδο του Πεντζίκη, που προσπαθεί να μετατρέψει φαινομενικά ασύνδετα γεγονότα σε ένα σύνολο».

Η εκδήλωση «Δηλωθείσα τοποθεσία» εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Διεξάγεται με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, που παραχωρεί τον χώρο, και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και διοργανώνεται με την ευγενική χορηγία του Σωματείου «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων Πόλης και Περιοχής Δράμας» και της Raycap.
H εικαστική έκθεση παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας από τις 6 έως τις 30 Σεπτεμβρίου και είναι επισκέψιμη καθημερινά και Σαββατοκύριακα, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και κάθε Τρίτη από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.
Παράλληλα, η παράσταση στροβιλισμού από τον Αλέξανδρο Φαρμάκη, με πρωτότυπη μουσική από τους Γιώργο Δούσο και Αχιλλέα Τίγκα, παρουσιάστηκε χθες Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου στα βυζαντινά τείχη Δράμας. Η δεύτερη παράσταση έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη στις 9 μ.μ. στον ίδιο χώρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!