Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα για τον καρκίνο στο πάγκρεας

0
1952

Διοργανώθηκε στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας


Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Δράμας με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας διοργάνωσε το βράδυ της Κυριακής μία ενδιαφέρουσα ημερίδα για τον καρκίνο του παγκρέατος, στην κατάμεστη αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου της Δράμας.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 13ης Νοεμβρίου, ημέρας που είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στον καρκίνο του παγκρέατος. Ομιλητές ήταν οι κ.κ.: Δημήτριος Κασαράκης, ογκολόγος, Διευθυντής Β’ της Ογκολογικής-Χημειοθεραπευτικής Κλινικής Α.Ν.Θ. του «Θεαγενείου», και Μιχάλης Κιρμανίδης, Χειρουργός Msc, F.MAS.
Ο κ. Δημήτρης Κασαράκης στην αρχή μίλησε για το σημείο του σώματος στο οποίο βρίσκεται το πάγκρεας αλλά και για την ανατομία του. Αναφέρθηκε επίσης σε επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τους κληρονομικούς τύπους του καρκίνου του παγκρέατος, τις διαγνωστικές εξετάσεις και πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου. Ακολούθως αναφέρθηκε στη θεραπεία του καρκίνου στο πάγκρεας. Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση των ΧΡΟΝΙΚΩΝ της Δράμας είπε ότι ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι αρκετά συχνός τύπος καρκίνου. Πρόσθεσε ότι το είδος αυτό του καρκίνου σε ηλικιακό επίπεδο από τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, φαίνεται να εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 ετών εμφανίζεται και μέχρι τις ηλικίες των 60 ή 70 ετών. Ο κ. Κασαράκης είπε ότι η νόσος πολλές φορές έχει προειδοποιητικά στοιχεία, αλλά δεν τα λαμβάνουν υπόψη οι γιατροί. «Το κυριότερο σύμπτωμα είναι στους ασθενείς ότι υπάρχει μια επιγαστραλγία στο στομάχι. Πολλές φορές συνάδερφοι άλλων ειδικοτήτων νομίζουν ότι αυτό προέρχεται από το στομάχι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία καθυστέρηση. Δηλαδή δεν στέλνεται ο ασθενής κατευθείαν για γαστροσκόπηση ή αξονική τομογραφία για να διαγνωστεί, και έτσι στο μεγαλύτερο ποσοστό διαπιστώνεται ο καρκίνος του παγκρέατος τοπικά προχωρημένος και δεν μπορεί να χειρουργηθεί εξ αρχής. Αυτοί που μπορούν να χειρουργηθούν, σύμφωνα με τις στατιστικές που υπάρχουν, είναι μέχρι το 20% των ασθενών».
Σχετικά με το τι θα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες προκειμένου να διαπιστώσουν έγκαιρα τυχόν πρόβλημα αυτής της μορφής, ο κ. Κασαράκης τόνισε ότι θα πρέπει να προσέξουν εάν έχουν πόνο ο οποίος επιμένει, που είναι και το κυρίαρχο σύμπτωμα, πριν φθάσουμε σε άλλα συμπτώματα, όπως το αδυνάτισμα ή το κιτρίνισμα, που δείχνουν ότι η νόσος έχει προχωρήσει πάρα πολύ.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Κιρμανίδης, Χειρουργός Msc, F.MAS, αναφέρθηκε στον καρκίνο του παγκρέατος και τις χειρουργικές επεμβάσεις, ειδικά κάποιων ιατρών που έχουν προχωρήσει τη χειρουργική του παγκρέατος, ώστε να έχουν λίγο καλύτερα αποτελέσματα. Ο ίδιος τόνισε ότι το θέμα της θεραπείας του ασθενή είναι κάτι που εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν τρόποι να βελτιωθεί το προσδόκιμο ζωής όταν η νόσος είναι προχωρημένη. Ο κ. Κιρμανίδης είπε ότι ένα μικρό ποσοστό ασθενών φθάνει τελικά στο χειρουργείο, διότι πρόκειται για έναν «κρυφό τύπο» καρκίνου, που δεν δίνει νωρίς τα πρώτα συμπτώματα. Τόνισε όμως ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί αν οι ασθενείς ελέγχονται και κάνουν τις εξετάσεις τους νωρίτερα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ