Έφη Αχτσίογλου στα «Χ» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: «Δεν θέλουμε σχηματισμούς – ευθεία αντανάκλαση του κόμματος»

1
1823

– Πώς οι πολιτικές στήριξης των παρατάξεων επηρεάζουν το δίδυμο της δεύτερης Κυριακής των δημοτικών εκλογών στον Δήμο Δράμας
– Η Αυτοδιοίκηση Πολιτών δεν θα συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Δράμας, αλλά οι ψηφοφόροι της θα θελήσουν να εκφραστούν


To μόνο βέβαιο στις δημοτικές εκλογές του 2023 για το Δήμο Δράμας, είναι ότι το εκλογικό σώμα θα είναι κατακερματισμένο και ότι δύσκολα θα υπάρξει δημοτική παράταξη που θα ξεχωρίσει από την 1η Κυριακή των εκλογών. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την σύνθεση του «δίδυμου» των δημοτικών παρατάξεων στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών για το Δήμο Δράμας.
Μάλιστα κάποιοι από αυτούς διαφαίνονται ήδη και ενδεχομένως να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ μιας εκ των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου αυτή να προκριθεί στο δεύτερο γύρο. Μιλούμε κυρίως για τον χώρο των παρατάξεων της δημοτικής αντιπολίτευσης και με δεδομένο, ότι όπως όλα δείχνουν, η δημοτική παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» δεν θα συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές, παρότι αυτό δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως αλλά αποτελεί βέβαιη εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες των «Χ».
Η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» παρότι δεν στηρίχθηκε επισήμως από κάποιο κόμμα και τα στελέχη της προέρχονται από διάφορες κινήσεις αλλά και πολιτικά κόμματα, ψηφίστηκε σε μεγάλο βαθμό και αυτό είναι ήδη γνωστό, από ψηφοφόρους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Η απουσία της από τις δημοτικές εκλογές του 2023, αναμένεται να στρέψει πλέον τις πολιτικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σε κάποια άλλη δημοτική παράταξη, που βρίσκεται προφανώς όσο πιο κοντά γίνεται στις αρχές και την πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανεξάρτητα αν επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώσει την στήριξή του σε κάποια δημοτική παράταξη ή όχι, είναι βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι του θα θελήσουν να εκφραστούν μέσω της ψήφου τους στις δημοτικές εκλογές του 2023. Ουσιαστικά και με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής από το ρεπορτάζ των «Χ», οι παρατάξεις που πιθανόν θα στηριχθούν επίσημα ή ανεπίσημα (ίσως μικρή σημασία έχει αυτό) είναι είτε η δημοτική παράταξη «Πόλη+Ζωή» είτε η δημοτική παράταξη “Project για τη Δράμα”. Δύο παρατάξεις δηλαδή που είχαν πολύ μικρή διαφορά εκλογικής δύναμης μεταξύ τους στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Η στήριξη σε μια από αυτές τις δυο παρατάξεις πιθανότατα θα κάνει και τη διαφορά μεταξύ τους και δεν αποκλείεται να είναι αυτή που θα την σπρώξει στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών για να αντιμετωπίσει είτε την δημοτική παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» (τη σημερινή Δημοτική Αρχή) είτε την δημοτική παράταξη «Επανεκκίνηση για τη Δράμα» που έχει κάνει ήδη δυναμικό ξεκίνημα.
Είναι προφανές λοιπόν ότι η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει την δική της σημασία για τη σύνθεση του διδύμου των παρατάξεων που θα αναμετρηθούν για τον Δήμο Δράμας, στην δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών.
Προσπαθώντας να ρίξουν περισσότερο φως, στις διαθέσεις που υπάρχουν στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε ότι αφορά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 και ειδικότερα στις δημοτικές εκλογές, τα «Χ» έθεσαν σχετικό ερώτημα προς την τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κα Έφη Αχτσιόγλου, κατά την επίσκεψή της στη Δράμα, το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Όσα ανέφερε η κα Αχτσιόγλου δεν οδηγούν σε συμπεράσματα αλλά δείχνουν την τάση που υπάρχει στο θέμα αυτό στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς και την προοπτική σε επίπεδο στηρίξεων επισήμων ή μη στις δημοτικές εκλογές. Όπως λοιπόν απάντησε η κα Αχτσιόγλου σε ερώτημα που έθεσαν τα «Χ»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ γενικά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, έχει λάβει την απόφαση ήδη από το 2019, να προχωρά σε πιο συμμετοχικά σχήματα. Δεν έχουμε μια προσέγγιση ότι πρέπει να έχουμε μια ευθεία αντανάκλαση μιας κομματικής δομής και σε ένα αυτοδιοικητικό σχήμα. Τα αυτοδιοικητικά σχήματα έχουν και την αυτονομία τους. Προφανώς έχουμε άξονα προοδευτικών και προγραμματικών αρχών, όπως συγκεκριμένα εξειδικεύονται σε κάθε περιοχή, επί των οποίων γίνονται οι προγραμματικές συγκλίσεις και οι συγκλίσεις αρχών, αλλά επενδύουμε σε συμμετοχικά σχήματα και σε σχήματα συνεργασίας. Δεν θέλουμε σχηματισμούς που είναι ευθεία αντανάκλαση του κόμματος. Ούτως ή άλλως όλο αυτό τον καιρό δουλεύουμε στην κατεύθυνση να έχουμε προγραμματικές συγκλίσεις, πάντα όμως στο πλαίσιο προοδευτικών σχημάτων. Υπάρχει και ένα όριο στο επίπεδο της αρχής ότι δεν μπορείς να κάνεις συγκλίσεις με σχήματα που αντανακλούν θέσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ αυτή τη στιγμή. Επομένως προφανώς είμαστε ανοιχτοί στο να σχηματιστούν τέτοιοι συνδυασμοί και σε αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν και ανακοινώσεις, σε σύντομο διάστημα για τα αυτοδιοικητικά σχήματα που θα αναμετρηθούν στις εκλογές».
Κλείνοντας αυτή τη σύντομη προσέγγιση, πρέπει να προσθέσουμε ακόμη ότι οι ανακοινώσεις για την μη κάθοδο της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» στις δημοτικές εκλογές για τον Δήμο της Δράμας, θα γίνουν τις προσεχείς ημέρες και πολύ πιθανόν στις αρχές Δεκεμβρίου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!