Μια ενδιαφέρουσα ομιλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Ελληνικό Ινστιτούτο Καπνού στη Δράμα

0
4500

Μια ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα: “το Ελληνικό Ινστιτούτο Καπνού στη Δράμα, Ίδρυση – Αρχιτεκτονική ανάλυση – Προοπτικές αξιοποίησης” την οποία θα πραγματοποιήσει η Δρ. αρχιτέκτονας μηχανικός κα Κορνηλία Τρακοσοπούλου Τζήμου, η οποία είναι επίτιμη προϊσταμένη της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει την Δευτέρα 24 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας.

Η ομιλία παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς ο χώρος του Καπνολογικού Ινστιτούτου όπως επικράτησε να λέγεται όχι μόνο είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι για την περιοχή της Δράμας αλλά και γιατί η συζήτηση γύρω από το ζήτημα της προοπτικής αξιοποίησης του χώρου έχει απασχολήσει πολλές φορές κατά το παρελθόν τις δημόσιες συζητήσεις στην Δράμα. Απο την άλλη πλευρά η ίδρυση και η λειτουργία του έχει στενή σχέση με την πορεία της καπνοκαλλιέργειας στον Νομό Δράμας που είναι σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένη με την εξέλιξη της τοπικής ιστορίας τουλάχιστον στην διάρκεια του προηγούμενου αιώνα.
H κα Τρακοσοπούλου θα αναφερθεί στην υλοποίηση του Ελληνικού Ινστιτούτου Καπνού που έγινε κατα την δκαετία του 1930 απο τον Σύνδεσμο Γραφείων Προστασίας Ελληνικού Καπνού στη Δράμα προκειμένου να αναπτυχθεί η καλλιέργεια του καπνού. Επίσης, στον σχεδιασμό του Ινστιτούτου το κτιριακό συγκρότημα του οποίου βρίσκεται και σήμερα στην ομώνυμη οδό Καπνολογικού Ινστιτούτου στην Δράμα απο τον αρχιτέκτονα Λέανδρο Ζωίδη. Ενδιαφέρον στο ιστορικό του Ελληνικού Ινστιτούτου Καπνού πάντως αποτελεί και ο τρόπος αλλά και ο λόγος που επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος για την κατασκευή και την λειτουργία του. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η εξέλιξη της κατασκευής του κτιριακού συγκροτήματος που άρχισε το 1930 και ολοκληρώθηκε το 1933.

Σχετικά με την ομιλήτρια
Όπως έγινε γνωστό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας σχετικά με την ομιλήτρια, η Κορνηλία Τρακοσοπούλου-Τζήμου γεννήθηκε στη Δράμα. Φοίτησε στην Αρχιτεκτονική Σχολή «La Sapienza» του Πανεπιστημίου Ρώμης και στο Διεθνές Κέντρο Συντήρησης Μνημείων στη Ρώμη. Παρακολούθησε διετές Μεταπτυχιακό στο ίδιο Πανεπιστήμιο, και της απονεμήθηκε Δίπλωμα εξειδίκευσης στη Μελέτη και Αναστήλωση Μνημείων. Παρακολούθησε, επίσης, το Μεταπτυχιακό της Bartlett School of Architecture and Planning του Πανεπιστημίου Λονδίνου (UCL) με εξειδίκευση στον τομέα «Advanced Architectural Studies», όπου φοίτησε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Το 2005 αναγορεύτηκε διδάκτωρ μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Διορίστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, τον Σεπτέμβριο του 1979. Από τον Ιανουάριο του 2008 έως τον Νοέμβριο του 2011 υπηρέτησε ως Προϊσταμένη της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων. Δίδαξε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει συμμετάσχει σε Επιστημονικά Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει 50 και πλέον επιστημονικές μελέτες. Είναι συγγραφέας του βιβλίου: Η Αρχιτεκτονική του Konrad Jacob Josef Von Vilas (1866-1929) στη Δράμα και την ευρύτερη περιοχή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!