ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ 2019: Επίλογος με δημόσιες δηλώσεις των νέων Δημάρχων στοχεύοντας στην ενότητα του κοινωνικού συνόλου

Της Νόρας Κωνσταντινίδου

0
574

Στις οκτώ εφημερίδες των «ΧΡΟΝΙΚΩΝ» της Δράμας που κυκλοφόρησαν κάθε μέρα ανάμεσα στις ημερομηνίες από Δευτέρα 21 Μαΐου 2019 ως και αυτήν της Τετάρτης 5 Ιουνίου του ίδιου χρόνου (αντίστοιχες δηλαδή των πρώτων αποτελεσμάτων της πρώτης Κυριακής των Δημοτικών εκλογών ως τη δεύτερη Κυριακή με τα επανεκλογές), διαπίστωσα πως η λέξη ενότητα περίσσευε. Ήταν, (ως διατύπωση) παρούσα στη γραπτή έναρξη των πρώτων επί μέρους ανακοινώσεων από τις Δημοτικές ή Περιφερειακές εκλογές με όλες τις χρησιμότατες παραλλαγές. Εξεπίτηδες παρέλειψα τη χρήση μιας λέξης ή ενός τίτλου στη χρήση μιας παράταξης, όπως « Ενώνουμε τη Δράμα», ή « Πρωτοποριακός Ενωτικός Συνδυασμός» ή κι ακόμη « Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς ανήκει στον αυτονόητο κεντρικό στόχο του ηγέτη των πενήντα υποψηφίων.
Παραμένοντας στη λέξη ενότητα που διαβάσθηκε με τον τερματισμό των εκλογών, (στο μεγαλύτερο ποσοστό) διαπίστωσα ότι ένα κλίμα ευοίωνο έχει χαραχθεί στον ορίζοντα και καλύτερες μέρες αναμένουν όλους τους Δραμινούς. Εξάλλου «στο χώμα τούτο πάντα ανθούνε / κι έχουν αθάνατη πνοή/ κι όλοι συχνά αναθυμούνται τα όσα ενώνουν τους Έλληνες, όπως: το ομόθρησκον, το ομότροπον, το ομόγλωσσον και το όμαιμον. Η εκδοχή, πως θα μπορούσε το ενώνω να σχετίζεται με το ινόω που σημαίνει ενδυναμώνω, ορίζει το πλησιέστερο γειτόνεμα με την αθανασία. Ή με το ενόω που ανάγει στο ενώνω την πόλη ή τα από τη φύση τους ενωμένα, όπως θα ήθελε ο Λογγίνος. Ωστόσο, ο σαφέστερος των θεμελιωτών του Πολιτισμού, ο Αριστοτέλης θέτει τον ακρογωνιαίο λίθο ως προς την απόλυτη ενότητα των πολιτών σε μια πολιτεία.
Από το σημείο αυτό το σέβας προς τη λέξη ηνωμένος, άλλως ενωμένος που είναι το συνηθέστερο, είναι υποχρεωτικό. Από την ουσιαστική έννοιά της προέκυψαν οι ονομασίες κρατών ή οργανισμών, όπως:
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με αρκτικόλεξο (βραχυγραφία) Η.Π.Α
Ενωμένες Πολιτείες Ομοσπονδιακό Κράτος Β’ Αμερικής.
Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών: Ο.Η.Ε με συντομία Ηνωμένα ‘Εθνη.
Αλλά και Ενωμένη Ευρώπη.
Επομένως, αν στο δημοσίευμα αυτό θα έπρεπε να προσθέσει κανείς έναν ενωτικό λόγο θα έπρεπε να καταφύγει σε όσα σχετικά γράφτηκαν από τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους στα «ΧΡΟΝΙΚΑ» αρχίζοντας από τον πρώτο, της πρώτης Κυριακής Θόδωρο Αθανασιάδη Δήμαρχο Προσοτσάνης: Θέλουμε ενότητα χωρίς νικητές και ηττημένους.
Χριστόδουλος Μαμτσάκος, Δήμαρχος Δράμας: Η όλη προσπάθεια της παράταξής μου αποβλέπει στο να μην χωρίζει ποτέ αλλά να ενώνει.
Θεμιστοκλής Ζεκερίδης Δήμαρχος Δοξάτου: Θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας ενωμένους.
Τάσος Καγιάογλου, Δήμαρχος Παρανεστίου: Ενωμένοι θα ξαναφέρουμε την ελπίδα και το όραμα.
Γιάννης Κυριακίδης, Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου: Το κλειδί για την επίλυση των προβλημάτων στο Δήμο Κάτω Νευροκοπίου είναι η ενότητα και αυτήν επιδιώκουμε.
Με την ίδια διακριτική δήλωση ο βουλευτής Δράμας Δημήτριος Κυριαζίδης απευθύνθηκε στον επανεκλεγέντα Δήμαρχο Δράμας με την καταληκτική φράση: Στόχος μου ήταν και είναι και θα είναι η ενότητα και η συνεργασία για το καλό του τόπου μας.
Μακάρι. Οι πολίτες της Δράμας αναμένουν τα δέοντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!