Μια εξαιρετική φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Κασαπίδη και του Κυριάκου Μιχαηλίδη

0
1398

– Γ. Κασαπίδης στα «Χ»: «H έκθεση έγινε με αφορμή τη Δράμα όμως όχι την αναγνωρίσιμη Δράμα με τα αξιοθέατα, αλλά με τις εικόνες που προσπερνάμε»
– Παρουσιάζεται στον χώρο εκδηλώσεων «Ρέμα» μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου

Μέχρι 2 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «DramaNo Drama» του Κυριάκου Μιχαηλίδη και του Γιώργου Κασαπίδη που παρουσιάζεται στον χώρο εκδηλώσεων «Ρέμα» στο πλαίσιο του 2ου Undercurrent Multiverse Festival που διοργανώνεται στη Δράμα. Η έκθεση άρχισε στις 26 Αυγούστου και είναι επισκέψιμη από τις 19.00 έως και τις 22.00, καθημερινά.
«Ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας μπήκε για να δηλώσει ότι η έκθεση έγινε με αφορμή τη Δράμα, αλλά όχι την αναγνωρίσιμη Δράμα με τα αξιοθέατα. Είναι εικόνες της Δράμας που μπορεί να προσπερνάμε, αλλά εμείς τις αναδεικνύουμε στη φωτογραφία και βρίσκονται εκεί όπου έχει κάνει επέμβαση ο άνθρωπος. Το είδος αυτό της φωτογράφισης ανήκει στο κίνημα που αναπτύχθηκε το 1975 στην Αμερική. Είναι η νέα τοπιογραφία που δεν ασχολείται με τη φύση όπως γεννήθηκε αλλά όπως διαμορφώθηκε μετά την επέμβαση του ανθρώπου. Μπορεί να πρόκειται για κάποιο κτήριο, για κάποιο εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο κλπ. Θέλουμε να ανοίξουμε αυτό τον διάλογο μεταξύ του νέου και του παλιού» σημειώνει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο κ. Γιώργος Κασαπίδης.
Η έκθεση φωτογραφίας, αποτελείται από δυο εκδοχές. Ο Κυριάκος Μιχαηλίδης έχει ασχοληθεί με τη νυχτερινή άποψη της Δράμας, χρησιμοποιώντας τον νυχτερινό φωτισμό. Ενώ οι φωτογραφίες του Γιώργου Κασαπίδη έχουν αποτυπωθεί χρησιμοποιώντας το φως της ημέρας, με θέμα κυρίως το περιαστικό τοπίο.
Η ιδέα για την παράλληλη ατομική φωτογραφική έκθεση των δυο δημιουργών προέκυψε όταν τους ζητήθηκε να γίνει κάποια έκθεση φωτογραφίας. «Τόσο ο Κυριάκος Μιχαηλίδης όσο και εγώ, δουλεύαμε ήδη αυτό το θέμα και αποφασίσαμε να κάνουμε μαζί αυτή την έκθεση που περιλαμβάνει 12 φωτογραφίες από τον καθένα μας» εξηγεί ο Γιώργος Κασαπίδης. Σε αυτού του είδους τη φωτογραφική αποτύπωση, πάντως, είναι εμφανής και η αναζήτηση των αντιφάσεων και των αντιθέσεων της εικόνας που αποτυπώνεται μέσα στο φωτογραφικό κάδρο. Παράλληλα, επιχειρείται και ένας διάλογος που μπορεί να θέσει προβληματισμό μετά τις επεμβάσεις του ανθρώπου ή τα υπολείμματα των δραστηριοτήτων του.

Λίγα λόγια για τους δυο δημιουργούς
Ο Γιώργος Κασαπίδης γεννήθηκε το 1961 στη Δράμα όπου και κατοικεί μόνιμα. Εργάστηκε κατά καιρούς σε διάφορες εποχικές δουλειές, ως φωτογράφος για 17 συναπτά έτη και τα τελευταία 14 χρόνια στο κατάστημα χειροποίητων πιτών «Της Χαρούλας». Ασχολείται παράλληλα με τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία περισσότερο από 35 χρόνια. Κείμενα, ποιήματα, φωτογραφίες και δοκίμια του, έχουν δημοσιευτεί στα περισσότερα σύγχρονα περιοδικά της χώρα, σε εφημερίδες και συλλογικές εκδόσεις. Συνολικά έχει πραγματοποιήσει εννιά ατομικές εκθέσεις ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών. Ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος της σημερινής Φωτογραφικής Ομάδας Δράμας ΕΦΟΔΟΣ. Αρκετά φωτογραφικά του έργα βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.
Φωτογραφικές εκδόσεις: Εντός των ορίων, Camera Obscura” (2003) (εκτός εμπορίου), Των ασήμαντων δρόμων, Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. Δράμας (2004), Δράμας Δρώμενα -Συλλογικό, Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας (2005).
Λογοτεχνικές εκδόσεις: Σ’ εκείνο το σημείο, Παρατηρητής (1999), Αντίπερα, Τυπωθήτω (2005) – Βραβείο Αθάνα Ακαδημίας Αθηνών 2006, Εκ βαθέων θάλασσα, Photo/Graphs Studio, (2010), Μέρες του 2013 μ.Χ, για το έτος Καβάφη, (εκτός εμπορίου), Εκσκαφέας Αοράτων, Εκδόσεις των Φίλων (2013), Αλάνα 21, Οδός Πανός, (2019).
Ο Κυριάκος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Δράμα Ιούνιο του 1982. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Καβάλα και ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία από το 2010. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας με τον Πλάτωνα Ριβέλλη, Ηρακλή Παπαϊωάννου, Χρήστο Κοψαχείλη, και Πάρη Πετρίδη. Από το 2014 έως το 2019 ήταν πρόεδρος της φωτογραφικής ομάδας Δράμας «Έφοδος» και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις με αυτήν. Δουλειά του έχει δημοσιευθεί στα ηλεκτρονικά περιοδικά photoartmag.com, camerai-nfinita.com, fraction.com, cignialo.gr και ifocus.gr όπως επίσης δουλειά του έχει παρουσιαστεί Φωτογραφικό κέντρο Θεσσαλονίκης. Το 2017 έγινε 12σέλιδη παρουσίαση της δουλειάς του στο γνωστότερο έντυπο περιοδικό της χώρας “Φωτογράφος”. Το καλοκαίρι του 2017 έργα του εκτέθηκαν στο Ρέθυμνο μαζί με τον καλλιτέχνη και δάσκαλο φωτογραφίας Μανώλη Καραταράκη. Επίσης το 2017 έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα για αυτόν, καθώς συμμετείχε στο ATHENS PHOTO FESTIVAL, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αναγνωρίσιμα φεστιβάλ του κόσμου και 6 έργα του εκτέθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Το καλοκαίρι του 2019 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Photometria Festival στα Γιάννενα με την δουλειά του TERRA DRAMA. Από το 2020 δουλειά του φιλοξενείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα theprovinces.com. Τέλος, τον Ιούλιο του 2020 στο περιοδικό τέχνης ΔΙΟΔΟΣ 66100 έγινε εκτενής παρουσίαση της δουλειά του TERRA DRAMA.
Η δουλειά του Κυριάκου Μιχαηλίδη είναι μία οπτική προσέγγιση του σύγχρονου δραμινού Τοπίου εμπνευσμένη από κίνημα φωτογραφίας NEW TOPOGRAPHICS. Το σύγχρονο ανθρωπογενές τοπίο και η προσέγγιση του απέχει κατά πολύ από την τουριστική φωτογραφία, και προβάλλει ζητήματα κοινωνικού χαρακτήρα οικολογικών προβληματισμών, ενώ επαναπροσδιορίζεται αδιάκοπα η σχέση αυτού με τον άνθρωπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ