Μία πραγματικά ενδιαφέρουσα ημερίδα για τη θετική ψυχολογία και την ποιότητα ζωής στους νέους

0
545

– Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης «Project για τη Δράμα»
– Π. Κιόρτεβε: «Θεωρούμε ότι οι νέοι είναι το μέλλον του τόπου. Είμαστε δίπλα τους»


Ημερίδα για τη θετική ψυχολογία και την ποιότητα ζωής στους νέους, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας από τη δημοτική παράταξη «Project για τη Δράμα», με εισηγήτριες την ψυχολόγο κα Άννα Κυριακίδου, την οινολόγο και σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού κα Γεωργία Τσεϊνέ και την οικονομολόγο – γεωπόνο και εκπαιδεύτρια ενηλίκων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης κα Κατερίνα Χατζηδημητρίου.
Η ημερίδα προσέλκυσε πλήθος κόσμου και μεγάλη μερίδα νέων ανθρώπων στους οποίους, άλλωστε, και απευθυνόταν κατά κύριο λόγο.
Η κα Άννα Κυριακίδου, ψυχολόγος, μίλησε κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Βλέπω τη ζωή διαφορετικά», με σκοπό να δοθεί μία άλλη θέαση στα πράγματα και κυρίως για να ενισχυθούν οι νέοι άνθρωποι, προκειμένου να κάνουν επιλογές που έχουν λιγότερο άγχος και θα τους κάνουν να έχουν μια πιο θετική στάση απέναντι στη ζωή. Η ίδια είπε στα «Χ» ότι «σήμερα οι νέοι δεν έχουν την καθοδήγηση που ενδεχομένως χρειάζονται για να μπορέσουν να βρουν αυτό που είναι πραγματικά καλύτερο για αυτούς και όχι καλύτερο ενδεχομένως για κάποια κοινωνικά στερεότυπα, τα οποία σε κάποιους κάνουν, αλλά σε κάποιους μπορεί και να μην κάνουν. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που διαμορφώνουν τις επιλογές ενός νέου ατόμου και το πώς θα πορευτεί στη συνέχεια της ζωής του. Σε αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η οικογένεια και για αυτό κάναμε αναφορά και σε κάποια κλειδιά επικοινωνίας ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά, έτσι ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν και να καθοδηγήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιδιά».
Για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων και τη θετική ψυχολογία, μίλησε στη διάρκεια της ημερίδας η κα Γεωργία Τσεϊνέ, οινολόγος και σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού. Η κα Τσεϊνέ ανέφερε στα «Χ» ότι μέσα από την ημερίδα, έγινε μία «μελέτη περίπτωσης» και από αυτήν επιχειρήθηκε να καταδειχθεί πώς, ακόμα και τώρα, δεν υπάρχει επαγγελματικός προσανατολισμός, ο οποίος θα έπρεπε να ξεκινάει από την αρχή των σχολικών χρόνων, δηλαδή από το Δημοτικό. Επίσης είπε: «Η θετική ψυχολογία έχει σχέση με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, γιατί, όταν επιλέγεις ένα επάγγελμα που στο μέλλον θα σου αρέσει και το κάνεις με όρεξη, εννοείται ότι θα έχεις θετική ψυχολογία. Όταν επιλέγουμε ένα επάγγελμα πιο πολύ για οικονομικούς λόγους ή επειδή μας είπαν ότι θα πρέπει να το διαλέξουμε, το αποτέλεσμα είναι να μην το κάνουμε με όρεξη και να μην έχουμε θετική ψυχολογία και να ζοριζόμαστε. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που εργαζόμαστε στο επάγγελμα που θέλουμε, αλλά επειδή δεν ξέρουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, πολλές φορές συναντάμε προβλήματα και η ψυχολογία μας πέφτει».
Η κα Κατερίνα Χατζηδημητρίου, οικονομολόγος – γεωπόνος και εκπαιδεύτρια ενηλίκων, αναφέρθηκε στη διάρκεια της ημερίδας στη θετική ψυχολογία και τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Αργότερα ανέφερε στα «Χ»: «Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε επαγγελματικές επιλογές που να ακουμπούν βασικά σε αυτό που αγαπούμε. Κάνοντας επάγγελμα αυτό που αγαπούμε και στο οποίο καταθέτουμε ψυχή, θα είμαστε πολύ καλοί σε αυτό που κάνουμε. Αυτό σημαίνει ότι η καθημερινότητά μας θα έχει αξία, γιατί σε ένα οκτάωρο που θα είμαστε στη δουλειά θα κάνουμε αυτό που θέλουμε και που αγαπούμε. Από την άλλη πλευρά, θα έχουμε περισσότερη ποιότητα στην καθημερινότητά μας, κάνοντας απλά τη δουλειά μας, την οποία έχουμε επιλέξει σωστά».
Σχετικά με την πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας, η υποψήφια δήμαρχος Δράμας με την παράταξη «Project για τη Δράμα» κα Παρθένα Κιόρτεβε επεσήμανε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «Η παράταξή μας, στο πλαίσιο της επικοινωνίας της με τους δημότες, έθεσε ως πρωταρχικό της μέλημα να βρίσκεται δίπλα στις κοινωνικές ομάδες και να αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που υπάρχουν, να μπορέσει να πάρει από αυτές τα ερεθίσματα, με βάση τα οποία θα κινηθεί ως δημοτική παράταξη. Πιστοί σε αυτή την επιλογή μας, ξεκινήσαμε από μία κοινωνική ομάδα που για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία και δεν είναι άλλη από τη νεολαία μας. Θεωρούμε ότι οι νέοι είναι το μέλλον του τόπου. Είμαστε δίπλα τους. Θέλουμε να τους ακούσουμε, να ακούσουμε τα προβλήματά τους και θέλουμε να αισθανθούν ότι είμαστε εδώ και μπορούν πολύ εύκολα να μας προσεγγίσουν, να μας δώσουν ιδέες και να μας δείξουν τους δρόμους στους οποίους θα πρέπει να προχωρήσουμε ως αυριανή δημοτική αρχή, για να βελτιώσουμε τόσο τις συνθήκες διαβίωσης τους όσο τις προοπτικές για το μέλλον της Δράμας».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ