Μηδαμινή η κίνηση στο Αστικό ΚΤΕΛ Δράμας

0
2216

Δέκα επιβάτες σε 11 δρομολόγια του ΚΤΕΛ τη 2η ημέρα του lockdown – Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Ελάχιστη είναι η επιβατική κίνηση στα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ Δράμας μετά την επιβολή του 2ου lockdown από το περασμένο Σάββατο. Αλλά και πιο πριν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξε μεγάλη μείωση στον αριθμό του επιβατικού κοινού. Τα δρομολόγια έχουν ήδη μειωθεί δραματικά τόσο τις καθημερινές όσο και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η κίνηση του επιβατικού κοινού έχει μειωθεί επίσης κατά 70-80%.
«Η κίνηση είχε μειωθεί ήδη από το πρώτο lockdown» εξηγεί στα «Χ» ο κ. Φώτης Μυγδαλιάς, μέλος του ΔΣ του Αστικού ΚΤΕΛ Δράμας, και διευκρινίζει ότι τα προστατευτικά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις κλπ.) τηρούνται από το ελάχιστο πλέον επιβατικό κοινό. Οι οικονομικές συνέπειες στο Αστικό ΚΤΕΛ της Δράμας από τη μείωση της επιβατικής κίνησης και τη λειτουργία δρομολογίων χωρίς επιβάτες είναι μεγάλη. Υπάρχουν πάρα πολλά λεωφορεία τα οποία εκτελούν δρομολόγια χωρίς επιβάτες. Ειδικά την περασμένη Κυριακή, δεύτερη ημέρα του lockdown, σε 11 δρομολόγια που έγιναν μετακινήθηκαν μόνο 10 επιβάτες, δηλαδή κατά μέσο όρο ούτε ένας επιβάτης ανά δρομολόγιο. «Ο κόσμος φοβάται αφού η πανδημία είναι σε εξέλιξη. Η κατάσταση αυτή είναι πρωτοφανής» επεσήμανε ο κ. Μυγδαλιάς και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές των δρομολογίων που αποφασίστηκαν από το Αστικό ΚΤΕΛ Δράμας έχουν ήδη ανακοινωθεί τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στην ιστοσελίδα του Αστικού ΚΤΕΛ.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 7 Νοεμβρίου για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του ιού στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, σε ό,τι αφορά τις μεταφορές ισχύουν μεταξύ άλλων τα εξής:
-H λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς θα γίνεται σε περιορισμένη συχνότητα αλλά διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση, ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων, και πάντως με μέγιστη πληρότητα 65% (ισχύει για λεωφορεία δημόσιας χρήσης, λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, αναβατήρες (τελεφερίκ), όπως επίσης και στον σιδηρόδρομο).
-Μέχρι 1 επιβάτης πλέον του οδηγού σε επιβατηγό οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγό ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό του ν. 4093/2012 (Α’ 222). Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν α) ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
-Μέχρι 2 άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου BAN οχήματα που κυκλοφορούν. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
-Μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές για τη μετάβαση τους στο σχολείο επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα (4) άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου. Η δυνατότητα του προηγούμενου εδαφίου παρέχεται με την προσκόμιση αντίστοιχης βεβαίωσης και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών σε μη αστικές περιοχές που εξυπηρετούνται είτε με ταξί είτε με όχημα ενός εκ των εκπαιδευτικών.
-Εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε Ε.Ι.Χ. υπάρχει μόνο όταν επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.
-Η λειτουργία επιβατηγών υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την εργασία επιτρέπεται μόνο με επίδειξη βεβαίωσης του εργοδότη και σχετικού δελτίου κίνησης από το οποίο προκύπτει η διαδρομή του οχήματος και υπό την προϋπόθεση της κάλυψης κατ’ ανώτατο όριο του 50% των διαθέσιμων θέσεων επιβατών.
-Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ