Μηδενικές αυξήσεις στα τέλη ακίνητης περιουσίας και την ελεγχόμενη στάθμευση

0
1716

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Μηδενική αύξηση σε σχέση με το 2020 αποφάσισε ο Δήμος Δράμας, στο πλαίσιο του καθορισμού της τιμής ζώνης για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων στις περιοχές του Δήμου Δράμας και στη Δημοτική Κοινότητα Δράμας για το έτος 2021.
Σημειώνεται ότι από 1η Ιανουαρίου 1993 επιβάλλεται υπέρ των δήμων και κοινοτήτων ένα τέλος, το οποίο υπολογίζεται επί της αξίας της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται εντός της διοικητικής τους περιφέρειας. Ο συντελεστής του τέλους καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από μηδέν κόμμα είκοσι πέντε τοις χιλίοις (0,25‰) μέχρι μηδέν κόμμα τριάντα πέντε τοις χιλίοις (0,35‰) και είναι ενιαίος για όλη τη διοικητική τους περιφέρεια.
Ο συντελεστής που ορίζεται κάθε φορά ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους και μέχρι να τροποποιηθεί ή να καταργηθεί η απόφαση αυτή.
Για την καταβολή τέλους ακίνητης περιουσίας (Τ.Α.Π.) υπάρχει υποχρέωση εκ του νόμου και η επιβολή του αποτελεί δεσμευτική ενέργεια για τα δημοτικά συμβούλια. Το τέλος βαρύνει τον κύριο του ακινήτου και, σε περίπτωση επικαρπίας ή νομής, τον επικαρπωτή ή νομέα.
Ο συντελεστής του τέλους ακίνητης περιουσίας που ίσχυε το έτος 2020 στον Δήμο Δράμας ήταν μηδέν κόμμα τριάντα ένα τοις χιλίοις (0,31‰) και θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.
Για την απόφαση αυτή μειοψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ηλιόπουλος Στέργιος και Χατζηιωάννου Χαρίκλεια, ψηφίζοντας την πρότασή τους που περιλάμβανε μείωση του τέλους τουλάχιστον για τις λαϊκές κατοικίες.

Μηδενικές αυξήσεις και στην ελεγχόμενη στάθμευση
Εν τω μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας αποφάσισε μηδενικές αυξήσεις τόσο για τα τέλη ελεγχόμενης στάθμευσης όσο και για το ύψος των προστίμων της ελεγχόμενης στάθμευσης στα επίπεδα του 2020.
Τα τέλη ελεγχόμενης στάθμευσης παραμένουν σταθερά, δηλαδή για στάθμευση μισής ώρας το τέλος στάθμευσης είναι 0,25€, για μία ώρα 0,50€, για μιάμιση ώρα 1,00€, για δύο ώρες 1,50€, για δυόμιση ώρες 3,50€ και, τέλος, για τρεις ώρες (που είναι και το μέγιστο επιτρεπτό) 5,50€. Η πληρωμή του τέλους στάθμευσης γίνεται με τη χρήση ξυστών καρτών προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης, αξίας 0,25€, 0,50€, 1,00€ και 2,00€ αντίστοιχα. Οι κάρτες διατίθενται από τριτοπωλητές σε καταστήματα ψιλικών και στα περίπτερα.
Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των προς διάθεση καρτών γίνεται από το Ταμείο του Δήμου το οποίο εισπράττει προκαταβολικά το αντίτιμο τους. Για τη διάθεση των καρτών σε τριτοπωλητές απαιτείται η προσκόμιση της έναρξης εργασιών της επιχείρησης, ενώ ελάχιστο ποσό αγοράς καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης από τριτοπωλητή ορίζεται το ποσό των 20,00€, εκ των οποίων δικαιούται προμήθεια-έκπτωση η οποία καθορίζεται στο 10% επί της ονομαστικής αξίας των καρτών.
Επίσης, σε όποιον σταθμεύει το όχημά του στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης (σήμανση Ρ-69 «Ρ με κάρτα») χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου τέλους στάθμευσης ή έχοντας υπερβεί τον χρόνο στάθμευσης του καταβληθέντος τέλους ή τον μέγιστο επιτρεπτό χρόνο στάθμευσης (3ωρο) επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται στα 10€.
Ο κάτοχος του οχήματος από τον οποίο διαπιστώθηκε παράβαση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει γραπτή ένσταση εντός τριών ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης, προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά που κρίνει απαραίτητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ