Σημαντική υστέρηση εσόδων το 2020 στον Δήμο Δράμας

0
2483

Σε ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τα οικονομικά δεδομένα προχώρησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Εφραιμίδης

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκονται τα έσοδα του Δήμου Δράμας εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Στη διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Εφραιμίδης ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους για την εικόνα που υπάρχει στα οικονομικά δεδομένα του Δήμου αυτή τη στιγμή.
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών είπε ότι υπάρχει μια λελογισμένη στέρηση εσόδων από τον κλάδο της εστίασης που, όπως είναι γνωστό, δεν λειτουργεί. Τα έσοδα αυτά είναι μηδενικά, σε σχέση με το 5% των ακαθαρίστων που θα υπήρχαν από τις επιχειρήσεις, όπως ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά το κέντρο της πόλης, στη διάρκεια των δυο lockdown η στάθμευση είναι δωρεάν και άρα ο Δήμος Δράμας στερείται έσοδα τόσο από την αγορά των καρτών στάθμευσης όσο και από την επιβολή προστίμων αλλά και γενικότερα από τη λειτουργία της πόλης, αφού δεν γίνονται πλέον έλεγχοι στα καταστήματα που είναι κλειστά, όπως εξήγησε.
Ενδεικτικά, πρόσθεσε, τα αντίστοιχα έσοδα το 2019 ήταν της τάξης των 100.000 ευρώ. Επίσης, τα έσοδα είναι μειωμένα και λόγω της δυνατότητας που δόθηκε νομοθετικά στον Δήμο Δράμας να μειώσει το ενοίκιο που καταβάλλουν οι εκμισθωτές σε ακίνητα που διαθέτει. Ο Δήμος Δράμας αξιοποίησε τη δυνατότητα αυτή στο έπακρο προχωρώντας σε μειώσεις ενοικίου μέχρι και 80%, με αποτέλεσμα να ωφεληθούν περισσότεροι από 30 εκμισθωτές ακινήτων του.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Εφραιμίδης, ο Δήμος Δράμας στο πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν από τους πρώτους που έλαβε απόφαση για μηδενικά τέλη καθαριότητας σε όλες τις επιχειρήσεις που βρισκόταν σε αναστολή λειτουργίας ενώ τόνισε ότι στον Δήμο Δράμας βρίσκονται περισσότερες από 2500–3000 επιχειρήσεις και η υστέρηση εσόδων από τη μη καταβολή τελών κοινόχρηστου χώρου και τραπεζοκαθισμάτων, ήταν ανάλογη.
Επιπρόσθετα, ο κ. Εφραιμίδης είπε ότι υπήρξε και υστέρηση εσόδων από τη λαϊκή αγορά, αφού οι έμποροι δεν εξέθεταν τα προϊόντα τους βάση των τελευταίων διατάξεων. Αυτό έγινε και κατά το πρώτο μέρος της πανδημίας αλλά και κατά το δεύτερο. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να υπάρχουν μειωμένα έσοδα από περίπου 130 εκθέτες της λαϊκής αγοράς. Την ίδια ώρα, όπως άφησε να εννοηθεί, υστέρηση εσόδων υπάρχει και λόγω των αποφάσεων για την μη αύξηση των δημοτικών τελών, παρότι οι εισηγήσεις της οικονομικής υπηρεσίας έκαναν λόγο για αυξήσεις.
Ο Αντιδήμαρχος θύμισε επίσης ότι έχει αυξηθεί το ποσό που καταβάλλει ο Δήμος για την επιδότηση ενοικίου των ιατρών του Νοσοκομείου και ότι, μεταξύ άλλων, αποφάσισε να δωρίσει περίπου 27.000 ευρώ για την αγορά αντιδραστηρίων στο Νοσοκομείο Δράμας, ενώ ανέφερε και άλλες κινήσεις που έγιναν από τον Δήμο Δράμας για την κάλυψη των αναγκών της υγειονομικής κρίσης.
Με βάση αυτά τα οικονομικά δεδομένα, ο Δήμος Δράμας δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει όλα αυτά τα οποία θα ήθελε για την περαιτέρω στήριξη της τοπικής κοινωνίας, όπως είπε. «Προφανώς και δεν κινδυνολογούμε, αλλά και δεν θα θριαμβολογήσουμε. Κινούμαστε πάντα με σοβαρή προσέγγιση και υπευθυνότητα» κατέληξε ολοκληρώνοντας την ενημέρωση για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου Δράμας ο κ. Εφραιμίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ