Πικρές γιορτές για το εμπόριο

0
3550

Όθωνας Μουρμούρης στα «Χ»: «Το επαγγελματικό ενοίκιο θα έπρεπε να είναι επιδοτούμενο 100%. Το click away δεν είναι λύση»

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση για τους επαγγελματίες και τους εμπόρους της Δράμας, καθώς μετά από μια σειρά αρνητικών συγκυριών φαίνεται ότι πλέον έχουν μπροστά τους μια πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμη οικονομική πραγματικότητα, για την οποία τα μέτρα όπως αυτό του «click away» που αποφασίστηκε από την πολιτεία δεν μπορούν να βοηθήσουν τη συντριπτική τους πλειονότητα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει ως διαπίστωση από όσα είπε χθες στα «Χρονικά της Δράμας» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Δράμας κ. Όθωνας Μουρμούρης.
Σχετικά με την εφαρμογή του «click away» για τις αγοραπωλησίες στα καταστήματα λιανικής, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Δράμας επεσήμανε ότι το μέτρο δεν εξυπηρετεί τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της επαρχίας, αλλά μόνο τις μεγαλύτερες από αυτές.
«Στην πραγματικότητα, δεν αποτελεί λύση αλλά προσπάθεια για πολύ μικρή παράταση ζωής στον επί σειρά ετών πληττόμενο οικονομικά επαγγελματικό κόσμο» σημείωσε ο κ. Μουρμούρης, ενώ εξήγησε ότι σε μια υγειονομική κρίση όπως αυτή που διανύουμε και μετά από μια μακρά οικονομική κρίση, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Αυτό οδηγεί στο τέλος της τη μικρή ελληνική επιχείρηση. Δυστυχώς, μέτρα όπως το «click away» εφαρμόστηκαν για να εξυπηρετήσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν αποτελεί όμως λύση για τη λειτουργία των υπολοίπων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σημειώνει ο ίδιος.
Σε σχέση με τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ο κ. Μουρμούρης αναφέρει ότι παρέχονται οικονομικές ενισχύσεις στους επαγγελματίες. Στην Ελλάδα, όπως εξηγεί, δίνονται δάνεια, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, διότι περί αυτού πρόκειται. «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θέλουν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά το θέμα είναι να μην αποτελέσουν οι ίδιοι θύματα των οικονομικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από αυτήν. Αυτό που θα πρέπει να γίνει, μετά από τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί, από αυτή την κατάσταση και την παρέλευση 10 χρόνων μνημονίων, είναι να παύσουν οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες επιπλέον φέτος είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Παράλληλα, το επαγγελματικό ενοίκιο πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι επιδοτούμενο 100%. Υπάρχουν επιχειρήσεις που πληρώνουν ενοίκια της τάξης των 2000–3000€ μηνιαία. Ας μην ξεχνούμε ότι μια επιχείρηση είτε είναι ανοικτή είτε κλειστή έχει και άλλα πάγια έξοδα που τρέχουν. Ακόμα, τα δάνεια που έχουν συσσωρευτεί θα πρέπει να κουρευτούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να δίνεται η δυνατότητα στην επιχείρηση να επιβιώσει».
Σχετικά με τη επιστρεπτέα προκαταβολή ο κ. Μουρμούρης σημείωσε ότι αποτελεί ουσιαστικά έναν δανεισμό προς την επιχείρηση. «Το σκεπτικό του μέτρου ήταν σωστό, διότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες, ωστόσο ακόμη και αυτό δεν αφορούσε όλους τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Η υπερχρέωση των επαγγελματιών θα οδηγήσει στο κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από την περίοδο των μνημονίων ένα 10% των επαγγελματιών δεν μπορούσε να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, στη συνέχεια, με την οικονομική κρίση, αυτό το ποσοστό ανήλθε στο 65%. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν κακοπληρωτές. Απλά δεν είχαν να πληρώσουν».
Σε σχέση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή για το «click away» και πλέον έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την πολιτεία, από την πλευρά της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι: «Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκαν από τους Υπουργούς κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Στ. Πέτσα, οδηγούν στην οριστική απώλεια τζίρου για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. Μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου και ένα μικρό ποσοστό των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων διαθέτουν e-shop, με αποτέλεσμα όλος ο όγκος των πωλήσεων της εορταστικής περιόδου να συγκεντρωθεί και να οδηγηθεί στα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου του λιανικού εμπορίου.
Οι προσδοκίες των μικρομεσαίων εμπόρων, ότι λειτουργώντας τις τελευταίες ημέρες του χρόνου θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος του εορταστικού τζίρου, χάθηκαν οριστικά και αμετάκλητα. Η επιβίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων αφήνεται στην τύχη τους, χωρίς την ανακοίνωση κάποιου ουσιαστικού μέτρου στήριξής τους από την πλευρά της κυβέρνησης. Είναι σαφές ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι μια αδιαπραγμάτευτη αρχή, δεν μπορεί όμως η προστασία της δημόσιας υγείας να λειτουργεί ως άλλοθι για τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και υπέρ της συγκέντρωσης της αγοράς σε λίγους και ισχυρούς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ