Μικρή «ανάσα» για τους συμβασιούχους του Νοσοκομείου Δράμας

0
948

Σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για εργολάβους στην καθαριότητα και τη φύλαξη του νοσηλευτικού ιδρύματος

Σε παράταση των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού Καθαριότητας κατηγορίας ΥΕ με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, από 01.01.2022 έως 28.02.2022 με δυνατότητα νέας παράτασης έως 31.03.2022 προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για τους συγκεκριμένους τομείς τού Νοσοκομείου Δράμας αποφάσισε να προχωρήσει η διοίκησή του στην εκπνοή του 2021.
Παράλληλα, η διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος αποφάσισε και την παράταση των ατομικών συμβάσεων εργασίας του προσωπικού φύλαξης κατηγορίας ΔΕ, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.), για την κάλυψη αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, από 01.01.2022 μέχρι και την 31η 03.2022, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας από ανάδοχο.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει επανειλημμένες κινητοποιήσεις από το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, προκειμένου να παραμείνουν στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι, οι συμβάσεις των οποίων έληγαν στο τέλος του 2021. Στο Νοσοκομείο Δράμας υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν 6 χρόνια με συμβάσεις και οι οποίοι για μία δεκαετία πριν, εργάζονταν σε εργολάβους, που είχαν αναλάβει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες με διαγωνισμούς. Είναι έμπειρο προσωπικό και επιτυχόντες διαγωνισμού του ΑΣΕΠ με σύμβαση ορισμένου χρόνου, που προς το παρόν συνεχίζουν να εργάζονται με παράταση της σύμβασής τους αλλά σύντομα κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός εργασίας. Το Νοσοκομείο της Δράμας, όπως και άλλα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα, έχουν προχωρήσει σε ανοικτούς διαγωνισμούς για την επιστροφή των αναδόχων που θα παρέχουν υπηρεσίες σε τομείς όπως η φύλαξη και η καθαριότητα, καθώς δεν υπήρξε κανένας διαγωνισμός για την επαναπρόσληψη των συμβασιούχων.
Σε συνάντηση που έγινε μεταξύ του σωματείου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας και της διοίκησης, είχε υπάρξει ενημέρωση ότι από τη στιγμή που θα δοθεί το δικαίωμα στη διοίκηση να παρατείνει τις συμβάσεις των εργαζομένων, θα επιλέξει αυτή την οδό. Όπως μάλιστα είχε πει η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας, οι συμβασιούχοι έχουν δείξει ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που υπήρξαν στα δύο χρόνια της πανδημίας και έχουν αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Νοσοκομείου Δράμας. Αυτό τελικά και έγινε, αλλά είναι θέμα χρόνου οι συμβασιούχοι να βρεθούν εκτός εργασίας μέσα στο 2022, όταν ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί που είναι σε εξέλιξη, για την παροχή υπηρεσιών στους τομείς τους από εργολάβους.
Πρέπει να επισημανθεί πάντως, ότι πρόκειται για προσωπικό που είναι αναγκαίο και πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί από τους αναδόχους των διαγωνισμών. Θέση του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου είναι ότι «ναι μεν ασκείται πίεση για την παραμονή του προσωπικού, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να βρεθεί μία οριστική λύση για τους συμβασιούχους που κάθε χρόνο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την παραμονή τους στην εργασία». Μάλιστα, όπως είχε τονίσει μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του σωματείου κ. Γιάννης Παπαδόπουλος: «Τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ παρέτειναν αυτές τις συμβάσεις μέχρι σήμερα. Νομίζουμε ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει δώσει οριστική λύση, δηλαδή δεν προχώρησε στη μονιμοποίησή τους, αν και όλοι παραδέχονται ότι αυτό το προσωπικό είναι αναγκαίο και έμπειρο. Όπως συνέβη και στην περίπτωση των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή, είναι προσωπικό που δεν είναι εύκολο να αντικατασταθεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ