Αρ. Μωυσιάδης στα «Χ»: «Tα εμβόλια είναι η μόνη απάντηση»

0
4540

– 650 κρούσματα περίπου στη Δράμα σε ένα τριήμερο
– «Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες που είναι δύσπιστοι»

Εύλογο προβληματισμό προκαλεί ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων στη Δράμα, που σε αντίθεση με τις αρχές Δεκεμβρίου εμφανίζει κάθετη άνοδο. Μόνο στη διάρκεια του τριημέρου 29 – 31 Δεκεμβρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε περίπου 650, τοποθετώντας τη Δράμα, στην πρώτη θέση από πλευράς κρουσμάτων στο σύνολο τής Περιφέρειας ΑΜΘ.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Πολιτικών της ΠΑΜΘ κ. Αριστείδης Μωυσιάδης, είπε ότι προφανώς δημιουργεί ανησυχία η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ιδιαίτερα στην ΠΕ Δράμας, προσθέτοντας: «Το τελευταίο τριήμερο τα κρούσματα έχουν ξεφύγει αρκετά. Σε αυτό συνέβαλλε και το ότι μεσολάβησαν οι γιορτές και η έξοδος πολλών νέων παιδιών, σε χώρους της εστίασης και διασκέδασης όπου γινόταν έντονος συγχρωτισμός. Το δυστύχημα είναι ότι με την επικράτηση της νέας μετάλλαξης, δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε, μέσω των rapid test, τα κρούσματα της “Όμικρον”. Η πιο σίγουρη διάγνωση γίνεται μόνο μέσω του μοριακού τεστ (PCR). To θετικό όμως είναι ότι πέρα από την αύξηση των κρουσμάτων, παραμένουν σταθεροί, αν δεν μειώνονται, οι δείκτες νοσηλείας. Όπως επίσης έχει σταθεροποιηθεί και ο αριθμός των θανάτων από covid παρά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Η νέα μετάλλαξη δείχνει να είναι ηπιότερη, σε ότι αφορά τη σοβαρότητα της νόσησης και αυτό είναι το αισιόδοξο κομμάτι. Από τις έρευνες των επιστημόνων σε διάφορες χώρες της ΕΕ (Αγγλία, Γερμανία και κυρίως Ιταλία) φαίνεται η νέα μετάλλαξη θα σημάνει πιθανότατα και την εξέλιξη της πανδημίας, προς το καλύτερο».
Ανεξάρτητα από την άνοδο των κρουσμάτων, τη μόνη ασφαλή ασπίδα απέναντι στην πανδημία αποτελεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού και αυτό έχει ήδη αποδειχθεί στην πράξη, σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτή την διαπίστωση συντείνει και η απάντηση του κ. Μωυσιάδη στα «Χ, με τον ίδιο να δηλώνει: «Σίγουρα τα εμβόλια είναι και η μόνη απάντηση που έχει να επιδείξει η επιστημονική κοινότητα έναντι της πανδημίας. Υπάρχουν βέβαια ακόμη αντιδράσεις, από μια μερίδα πολιτών. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, όχι των ανθρώπων που έχουν αποφασίσει να μην κάνουν το εμβόλιο και έχουν κατασταλάξει στην άποψη αυτή, αλλά των ανθρώπων που είναι δύσπιστοι και φοβούνται. Για τους τελευταίους, μπορούμε να οργανώσουμε μια καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση με στόχο να μειωθούν τα ποσοστά εκείνων που φοβούνται να εμβολιαστούν. Αυτή ήταν και η δέσμευσή μου, όσο ήμουν και εντεταλμένος σύμβουλος κοινωνικής πολιτικής. Θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να ενημερώσουμε περισσότερο τον κόσμο. Ας ενημερωθούν όλοι και από εκεί και μετά ας αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν. Το είχα δηλώσει πριν από δυο μήνες. Χαίρομαι που βλέπω ότι το Υπουργείο Υγείας εστιάζει πλέον περισσότερο σε αυτό το σημαντικό θέμα. Οφείλουμε, ως θεσμικοί εκπρόσωποι της πολιτείας να ενημερώσουμε τους πολίτες που είναι δύσπιστοι για το εμβόλιο. Έχουμε την υποχρέωση να τους ενημερώσουμε και ας αποφασίσουν μόνοι τους. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ανάμεσα στους ανεμβολίαστους που χρειάζονται σωστή ενημέρωση, αλλά από ανθρώπους που μπορούν να εμπιστευτούν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ