Μηνύματα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

0
3592

Γεώργιος Παπαδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δράμας

Με την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, 80 χρόνια μετά, τιμάμε το “ΟΧΙ” της χώρας μας και κρατούμε ζωντανά στην μνήμη μας τη θυσία και τον αγώνα όλων των Ελλήνων που πρόταξαν τα στήθη τους κατά την εισβολή της Ιταλίας του Μουσολίνι, με το έπος του ’40-41, αλλά και που αντιστάθηκαν στην μετέπειτα τριπλή κατοχή της πατρίδας μας (γερμανική, ιταλική, βουλγαρική).
Ένα μικρό έθνος έγραψε χρυσές σελίδες ηρωισμού και αυταπάρνησης απέναντι στις κατακτητικές ορδές των ισχυρών της εποχής, της Χιτλερικής Γερμανίας και των συμμάχων της.
Χάρη στους αγώνες και τις θυσίες του χθες, ζούμε σήμερα σε μία ελεύθερη, δημοκρατική, σύγχρονη Ελλάδα, πόλο σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.
Η φετινή επέτειος σε όλη την χώρα δεν εορτάζεται με την καθιερωμένη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση, παρά μόνο με εκδηλώσεις απόδοσης του ελάχιστου οφειλόμενου φόρου τιμής (δοξολογία, επετειακές ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων), λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Η ματαίωση των παρελάσεων, ουδόλως, απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Εποποιίας του 1940.
Οι σημερινές συνθήκες, με την απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού και την τρέχουσα
υγειονομική κρίση, μας δείχνουν ότι ακόμα και σε περίοδο ειρήνης, η κανονικότητα δεν είναι πάντα εξασφαλισμένη.
Επιπρόσθετα, η κρίση που βιώνουμε στα εξωτερικά μας θέματα, με την επιθετική και επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας , που έχει φτάσει στο σημείο ανοιχτής πλέον απειλής ή χρήσης βίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, έρχεται να μας θυμίσει ότι η εθνική κυριαρχία, αλλά και το αγαθό της ειρήνης, δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Είναι αξίες για τις οποίες ως κράτος, με συλλογική προσπάθεια, με εθνική ομοψυχία και αρραγής εθνική ενότητα, πρέπει να αγωνιζόμαστε καθημερινά.
Οι εθνικοί αγώνες και οι θυσίες των προγόνων μας αποτελούν λαμπρή παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον.

 

ΜπλούχοςΚωνσταντίνος Μπλούχος, Βουλευτής ΝΔ Δράμας

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου κάθε χρόνο, σημαίνει χαρά για την θύμηση των προγόνων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα, χαρά για την περιφανή νίκη εναντίον των δυνάμεων του Άξονα, χαρά που μπορούμε ν’ αντλούμε χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον.
Η πατρίδα και όλοι οι Έλληνες ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Η φετινή επέτειος, μας θέλει εναργείς σε θέματα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας αλλά και σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας. Η πανδημία πρέπει να αποτελέσει σήμερα τον βασικό παράγοντα επίδειξης ατομικής και συλλογικής ευθύνης και φροντίδας. Προς τον εαυτό μας και προς τον συνάνθρωπό μας.
Φέτος έχουμε υγειονομικό πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό. Γι’ αυτό και καλούμαστε να δείξουμε τη φιλοπατρία μας μόνο με την ύψωση της σημαίας μας στα μπαλκόνια των σπιτιών μας και συνάμα με την προσπάθεια να αποφύγουμε κάθε συγκέντρωση που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο του «αόρατου εχθρού».
Προσπαθώντας να είμαι πιστός και όχι ανακόλουθος στις επιταγές της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων, δεν θα είμαι παρών σε καμμία επετειακή εκδήλωση και δοξολογία.
Χρόνια πολλά συμπατριώτισσες και συμπατριώτες και καλή υγεία.

 

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δράμας

Γιορτάζουμε φέτος, την 80ή επέτειο του αντιφασιστικού έπους του λαού μας, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες υγειονομικές συνθήκες. Η έξαρση της πανδημίας δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και σε όσες γίνουν, επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από όλους μας.
Η επέτειος του ΟΧΙ του ελληνικού λαού απέναντι στην ωμή και απροκάλυπτη επίθεση των ιταλικών φασιστικών δυνάμεων, στις 28 Οκτώβρη του 1940,  αλλά και ο μετέπειτα εθνικός απελευθερωτικός αγώνας κατά την διάρκεια της κατοχής, θυμίζουν σε όλους μας, την μεγαλειώδη και διαρκή αντίσταση και μάχη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων κατά του φασισμού, του ναζισμού και των συνεργατών τους.
Είναι ευτυχής συγκυρία, που η φετινή επέτειος, έρχεται αμέσως μετά την ιστορική δικαστική καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, ως εγκληματικής οργάνωσης και τον εγκλεισμό της ηγεσίας και δεκάδων μελών της στη φυλακή.
Ολόκληρη σχεδόν η ανθρωπότητα, πριν 80 χρόνια, βάφτηκε με αίμα εξαιτίας της πρωτοφανούς βαρβαρότητας των ναζιστικών ορδών. Οι οποίες, με τεράστιο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, νικήθηκαν και επέστρεψαν εκεί όπου ανήκουν. Στους υπονόμους της ιστορίας.
Ας μην δώσουμε ποτέ ξανά χώρο στις φασιστικές-ναζιστικές ιδέες και εγκληματικές πρακτικές να σηκώσουν κεφάλι και να μολύνουν την κοινωνία με το αντιδημοκρατικό, ρατσιστικό τους δηλητήριο.
Το χρωστάμε στην ιστορία μας. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές.

 

Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Δράμας

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από το έπος του 1940. Οι φετινοί εορτασμοί όμως μας βρίσκουν σε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη συγκυρία με έκτακτα μέτρα και αυστηρούς περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία του Covid19. Την ίδια στιγμή η χώρα μας βρίσκεται εν μέσω μιας δύσκολης εθνικής συγκυρίας με την τουρκική επιθετικότητα να εντείνεται.
Όπως τότε, το 1940, έτσι και τώρα πρόταγμα πρέπει να είναι η εθνική συμπόρευση, η ομοψυχία, η θυσία του ατομισμού για το κοινό καλό, το ‘εμείς’ έναντι του ‘εγώ’, οι πράξεις μεγαλείου και αυταπάρνησης.
Όπως τότε έτσι και τώρα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη δύσκολη κατάσταση και να βγούμε και πάλι νικητές. Σήμεραγιορτάζουμε σιωπηλά δίνοντας όμως την υπόσχεση ότι η επόμενη μέρα θα μας βρει και πάλι όλους μαζί. Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη την εμψύχωση και την ανάταση που μας δίνει η εθνική μας εορτή. Είναι το ηχηρό μήνυμα της χώρας μας και το σπουδαίο αποτέλεσμα της εθνικής, κοινής μας προσπάθειας.
Χρόνια πολλά σε όλους!

 

Δημήτρης Κυριαζίδης, τ. Βουλευτής ΝΔ Δράμας

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες!
Μέρα σύμβολο στο διάβα της Ιστορίας η 28η Οκτωβρίου! Μέρα που ανακαλούνται οι διηγήσεις των πατεράδων και των μανάδων μας για τον ανυπέρβλητο αγώνα που έδωσαν στα βουνά της Βορείου Ηπείρου προασπίζοντας την τιμή και την ελευθερία της πατρίδας απέναντι στην πρόσκληση και την ύβρι!
Με οδηγό και φωτεινό παράδειγμα το «ΟΧΙ» του ’40 καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών. Με ύψιστη κοινωνική ενσυναίσθηση και συλλογική ευθύνη ο καθένας και η καθεμιά να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας που προέκυψε τον τελευταίο χρόνο και με πατριωτική ενάργεια και εθνική αυτοπεποίθηση, ενότητα και αποφασιστικότητα να σταθούμε αντάξιοι της Ιστορίας, αν χρειαστεί, για την προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας!
Δεν προκαλούμε! Καλούμε τον κάθε ιταμά βουλόμενο εισβολέα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, να βρούμε τις λύσεις εκείνες που θα φέρουν τους λαούς μας να ζουν ειρηνικά! Όμως, αν χρειαστεί, το «ΟΧΙ» θα ξανακουστεί γιατί για μας είναι μονόδρομος! Γιατί αυτό επιτάσσουν οι παρακαταθήκες των προγόνων μας! Αυτό μας καλεί να πράξουμε η μητέρα Ελλάδα και αυτό θα πράξουμε!
Χρόνια πολλά!
Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ