Μνημείο για την ποντιακή γενοκτονία στον Δημοτικό Κήπο της Δράμας

Δωρεά από δραμινή εταιρεία, τα έξοδα για την κατασκευή του

0
1749

Πραγματικότητα θα γίνει το επόμενο διάστημα η ανέγερση μνημείου αφιερωμένου στη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Πρόκειται για αίτημα που κατατέθηκε εδώ και αρκετό καιρό από την πλευρά των ποντιακών σωματείων και αποτέλεσε θέμα συζήτησης μεταξύ εκπροσώπων τους και αρχικά με τον Δήμαρχο Δράμας Χρ. Μαμσάκο.

Το ίδιο θέμα πέρασε τις προηγούμενες ημέρες από το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας και ψηφίστηκε ομόφωνα παρά τις επιφυλάξεις που αρχικά εκφράστηκαν εντός του συμβουλίου και αφορούσαν τον τρόπο τοποθέτησής του και την υλοποίηση της πρωτοβουλίας που όπως ειπώθηκε θα έπρεπε να προέλθει από την ίδια την πολιτεία που με τον τρόπο αυτό θα έδειχνε ότι τιμά την προσφορά του ποντιακού ελληνισμού.
Όπως είπε χθες μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας, η απόφαση θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στην συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το μνημείο που θα είναι αφιερωμένο στην μνήμη της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού θα τοποθετηθεί στην πλευρά του Δημοτικού Κήπου της Δράμας που βρίσκεται επί της Πατριάρχου Διονυσίου.
Η πρόταση για την κατασκευή του μνημείου είχε γίνει ήδη γνωστή απο την πλευρά του Δημάρχου Δράμας σε παλαιότερες τοποθετήσεις του. Το μνημείο αποτελεί δωρεά της δραμινής επιχείρησης “Μάρμαρα Παυλίδη” και όπως προαναφέρθηκε η απόφαση για την αποδοχή της δωρεάς ήταν ομόφωνη στο συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας που συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες.
Στην διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας εκτιμήθηκε ότι η πρόθεση για την κατασκευή του θα υπενθυμίζει τα γεγονότα της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού τόσο στους δημότες όσο και στους επισκέπτες της πόλης. Παρόλα αυτά εκφράστηκαν επιφυλάξεις για τον τρόπο τοποθέτησης του μνημείου προκειμένου αυτό να έχει ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Παράλληλα εκφράστηκαν και ερωτηματικά για το εάν η δαπάνη στήριξης του μνημείου θα καλυφθεί απο τον Δήμο Δράμας ή από τον δωρητή, όπως εκφράστηκαν απορίες και για τον τρόπο επιλογής του δημιουργού που θα φιλοτεχνήσει το μνημείο.
Επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι προβλεπόμενες απο τον Νόμο διαδικασίες για την τοποθέτησή του. Παράλληλα ειπώθηκε ανάμεσα σε άλλα ότι θα έπρεπε η πρωτοβουλία για την κατασκευή του μνημείου να ληφθεί απο την ίδια την πολιτεία η οποία πρέπει και με τον τρόπο αυτό να αναγνωρίσει την μεγάλη προσφορά του ποντιακού ελληνισμού.
Από την πλευρά του προέδρου του συμβουλίου της Δημοτικής κοινότητας υπογραμμίστηκε ότι όλα τα έξοδα ανέγερσης του μνημείου θα καλυφθούν από τον δωρητή και ότι η επιλογή του καλλιτέχνη ήταν δική του.
Στην πρόταση που κατατέθηκε, οι διαστάσεις βάσης του αγάλματος προτείνεται να είναι 3×6 μέτρα και βάση του σκυροδέματος 18 τ.μ. Από τη μακέτα φαίνεται ότι οι διαστάσεις του προτεινόμενου μνημείου είναι 12 μέτρα με ύψος 2,80μ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ