Μομφές για την ανακύκλωση

Καταγγελίες ότι τα ανακυκλώσιμα καταλήγουν μαζί με τα απορρίμματα. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση λέει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος

0
606

Σε καταγγελία ότι ανακυκλώσιμα και απορρίμματα μεταφέρθηκαν στο ίδιο απορριμματοφόρο προέβη χθες σε σχετική δημόσια αναφορά του ο Δημοτικός Σύμβουλος της δημοτικής παράταξης Πόλη+Ζωή Μιχάλης Μλεκάνης.

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι χθες στις 8:00 το πρωί υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας ενός απαράδεκτου σκηνικού εξηγώντας “Περπατώντας επί της οδού Εθνικής Αμύνης στο ύψος της Πλατείας Ελευθερίας, απορριμματοφόρο του Δήμου Δράμας πραγματοποιούσε αποκομιδή των δύο βυθιζόμενων κάδων. Ο ένας κάδος με ανακυκλώσιμα και ο άλλος με απορρίμματα. Χωρίς καμιά ντροπή και παρότι καταστηματάρχες της περιοχής διαμαρτύρονταν (επί λέξει έλεγαν «Ντροπή! Εμείς τα χωρίζουμε χαρτάκι – χαρτάκι και αυτοί τα πετάνε όλα μαζί»), άδειαζαν και τους δύο κάδους στο ίδιο απορριμματοφόρο. Δεν τολμούσα να το πιστέψω, για αυτό προσέγγισα τους οδοκαθαριστές και τον οδηγό και τους ρώτησα αν πράγματι αδειάζουν και τους δυο κάδους. Φυσικά μου το επιβεβαίωσαν. Μάλιστα, είχαν και την απαράδεκτη δικαιολογία ότι στον κάδο των ανακυκλώσιμων υπήρχαν και απορρίμματα.Υποθέτω ότι ο πραγματικός λόγος είναι η αποφυγή του «διπλού κόπου» να έρθει και άλλο απορριμματοφόρο για τα ανακυκλώσιμα. Η ενέργεια, δηλαδή, είναι προσχεδιασμένη. Η υπόθεση ότι πρόκειται για προσχεδιασμένη ενέργεια επιβεβαιώνεται από τις μαρτυρίες των παρόντων καταστηματαρχών της περιοχής ότι συστηματικά η αποκομιδή γίνεται με τον ίδιο τρόπο.Το μόνο που λείπει από τον όλο σχεδιασμό είναι η υποστήριξη της ανακύκλωσης. Η λέξη ντροπή είναι λίγη. Περιμένουμε άμεσα απαντήσεις από την δημοτική αρχή”.
Επειδή η αναφορά του κ. Μιχάλη Μλεκάνη προκάλεσε αντιδράσεις καθώς έχει άμεση σχέση και με την προσπάθεια που καταβάλλεται σε επίπεδο ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης, τα ΧΡΟΝΙΚΑ επικοινώνησαν με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Δράμας κ. Χρήστο Κυριακίδη προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο ευσταθούν οι καταγγελίες.
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας επεσήμανε ότι η ανακύκλωση “διεξάγεται κανονικά και το μοναδικό πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί κατά την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων συνέβη χθες και αφορά μόνο έναν συγκεκριμένο κάδο ανακύκλωσης στον οποίο πετάχτηκαν ψαροκασέλες με τις οποίες γέμισε ολόκληρος ο κάδος. Τα ανακυκλώσιμα που είχε μέσα ο κάδος λερώθηκαν. Εάν ρίχναμε το περιεχόμενο του κάδου σε όχημα για ανακυκλώσιμα θα λέρωνε τα υπόλοιπα. Θα είχαμε πρόβλημα. Το αποτέλεσμα ήταν να σταλεί ένα μικρό απορριμματοφόρο και να αδειάσει τον συγκεκριμένο κάδο… Προφανώς αυτή την περίπτωση είδε ο κ. Μλεκάνης και θορυβήθηκε” σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος συμπληρώνοντας ότι “δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μια στο εκατομμύριο” ο τρόπος της ανακύκλωσης συνολικά να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και πρόσθεσε “τουλάχιστον στο διάστημα των δέκα ημερών που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, υπάρχουν συγκεκριμένα οχήματα τα οποία συγκεντρώνουν τα ανακυκλώσιμα των μπλε κάδων. Όπως υπάρχουν και άλλα οχήματα που συγκεντρώνουν τα απορρίμματα των πράσινων κάδων.
Εντωμεταξύ όπως εξήγησε ο κ. Χρήστος Κυριακίδης το βράδυ της Δευτέρας υπήρξαν και περιστατικά φωτιάς σε τρείς κάδους καθαριότητας του Δήμου στην οδό Φιλίππου. Για το περιστατικό κλήθηκε η αστυνομία η οποία και ανέλαβε την έρευνα του περιστατικού. Η ζημιά που έγινε δεν επιβαρύνει μόνο οικονομικά τον Δήμο εξήγησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για να συμπληρώσει αυτή την περίοδο υπάρχει πρόβλημα με τον αριθμό των διαθέσιμων κάδων απορριμμάτων και επίκειται το προσεχές διάστημα προμήθεια νέων. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση η καταστροφή κάδων κάνει ακόμη δυσκολότερο το έργο της υπηρεσίας καθαριότητας, όπως εξήγησε.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here