Μόνο συγχαρητήρια απέσπασε η φετινή Ονειρούπολη

0
899

– Άρχισε ήδη η προετοιμασία για την επόμενη διοργάνωση για πρώτη φορά τόσο νωρίς
– Απίστευτο: Δεν ενέκρινε την χρηματοδότηση του καρναβαλιού Χωριστής το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας!


Θετικό αντίκτυπο ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού είχε ο απολογισμός της φετινής Ονειρούπολης που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας, από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Μιχάλη Τάσσου. Οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων δήλωσαν ικανοποιημένοι από την πορεία της φετινής διοργάνωσης, αλλά και από τη συνεργασία που υπήρξε στην οργανωτική επιτροπή.
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μιχάλης Τάσσου μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι από τις 25 Ιανουαρίου, ολοκληρώθηκε 100% η απεγκατάσταση της Ονειρούπολης και ο Δημοτικός Κήπος αποδόθηκε στους δημότες αλλά και στις υπηρεσίες που θα πρέπει να προχωρήσουν στην αποκατάστασή του. Διευκρίνισε δε ότι αρχικά υπήρξε μια σκέψη να παραμείνει η εξέδρα των εκδηλώσεων στο Δημοτικό Κήπο της Δράμας, ώστε να αποτελέσει έναν ακόμη χώρο δυνητικά για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ωστόσο από το δασαρχείο υπήρξε ενημέρωση ότι θα πρέπει να υπάρχει άδεια εγκατάστασης οπότε, το ενδεχόμενο αυτό θα επανεξεταστεί για την επόμενη διοργάνωση.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τη φετινή Ονειρούπολη, παρατέθηκαν από τον κ. Τάσσου, κάποια απολογιστικά στοιχεία και δικαιολογήθηκαν οι δαπάνες. Έγινε ανάλυση του ποσοστού απορρόφησης του αρχικού προϋπολογισμού και υπήρξε ενημέρωση για το κατά πόσο τα χρήματα που διατέθηκαν για τη φετινή διοργάνωση “έπιασαν τόπο”. Παράλληλα έγινε και μια αναλυτική αναφορά στα έσοδα της Ονειρούπολης, τα οποία φέτος ξεπέρασαν τις 160.000 ευρώ, ενώ αν υπολογιστεί και το όφελος του δήμου από τη δωρεάν παραχώρηση του τουριστικού τρένου αξίας 16.000 ευρώ τότε τα έσοδα της φετινής Ονειρούπολης ήταν της τάξης των 170.000 ευρώ.
«Το κλίμα σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης ήταν θετικό. Όπως και η συνεργασία στην οργανωτική επιτροπή που ήταν ειλικρινής. Το σημαντικότερο όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ότι αποφασίσαμε πως η Ονειρούπολη της επόμενης χρονιάς πρέπει να ξεκινά από την επόμενη ημέρα της λήξης της. Αυτό έγινε πράξη την Τετάρτη, αφού αποφασίσαμε για την διεξαγωγή της Ονειρούπολης του 2023 – 2024. Έτσι θα μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον προϋπολογισμό της Ονειρούπολης, ώστε να αρχίσουμε να δουλεύουμε από νωρίς, για τη συντήρηση των οικίσκων, την συντήρηση της κεντρικής εξέδρας, για την αναζήτηση ενός χορηγικού πακέτου, για την διαφήμιση της Ονειρούπολης σε τουριστικές εκθέσεις και αγορές κλπ. Είναι πολύ σημαντικό που πήραμε την Τετάρτη, την απόφαση να ξεκινήσει η προετοιμασία για την Ονειρούπολη 2023-2024 για να κρατηθεί η εκδήλωση μακρυά και από την πολιτική αντιπαράθεση που σίγουρα θα φέρουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου» τόνισε ο κ. Τάσσου.
Υπενθυμίζεται ότι για την φετινή Ονειρούπολη εγκρίθηκε προϋπολογισμός 366.211 ευρώ χωρίς τις δαπάνες ηχητικής κάλυψης και φωτισμού, οι οποίες καλύφθηκαν από σχετικό κωδικό και την γενική σύμβαση του Δήμου Δράμας. Το ποσό του προϋπολογισμού που συμβασιοποιήθηκε είναι 361.808 ευρώ. Επίσης οι αναθέσεις των έργων και των προμηθειών έγιναν με απευθείας ανάθεση και ο ανάδοχος της κάθε ανάθεσης προέκυψε κατά περίπτωση άλλοτε με διαδικασία πρόσκλησης προς όλους τους οικονομικούς φορείς με κλειστές προσφορές (μεταφορές, εργολάβος εγκατάστασης, ηλεκτρολογικές εργασίες και καθαριότητα), άλλοτε με πρόσκληση σε οικονομικούς φορείς (φύλαξη, γραφιστικές εργασίες, θεματικές κατασκευές ) και άλλοτε με απευθείας ανάθεση προς τον οικονομικό φορέα κατόπιν συζητήσεως στην οργανωτική επιτροπή.
Ένα ποσό 147.077 ευρώ δηλαδή ποσοστό 40% του προϋπολογισμού διατέθηκε για υπηρεσίες σχεδιασμού, στολισμού και εργασίες μεταφοράς, εγκατάστασης και ηλεκτρολογικές εργασίες, με τις τρεις τελευταίες να ανέρχονται σε 117.078 ευρώ δηλαδή 32% του προϋπολογισμού . Επίσης ποσό 27.064 ευρώ δηλαδή περίπου 7,3% δόθηκε σε υπηρεσίες και προμήθειες που σχετίζονται με τις λειτουργικές δαπάνες της διοργάνωσης, όπως η θέρμανση, η φύλαξη κοκ. Επιπλέον ένα ποσό 80.952 ευρώ περίπου 22,6% του προυπολογισμού, κατευθύνθηκε στις δωρεάν δράσεις προς τους επισκέπτες. Με το ποσό αυτό χρηματοδοτήθηκε η λειτουργία 8 δωρεάν δράσεων που αναδείχθηκαν σε συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα Χριστουγεννιάτικα Πάρκα, καθώς εκεί η επί πληρωμή παροχή δράσεων δημιουργεί κακές εντυπώσεις και λιγότερο ευχάριστη εμπειρία. Επίσης ένα ποσό 51.897 ευρώ δηλαδή ποσοστό 14% του προϋπολογισμού κατευθύνθηκε στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Ονειρούπολης και πιο συγκεκριμένα σε 10 μουσικές συναυλίες και 2 παιδικές θεατρικές παραστάσεις μοιρασμένες σε κάθε εβδομάδα με έμφαση τις πρώτες εβδομάδες της λειτουργίας και τις καθημερινές ημέρες με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών σε ημέρες που παρουσιάζεται μεγαλύτερη ανάγκη από άλλες.
Έσοδα υπήρξαν από την διαδικασία παραχώρησης χώρου για την εγκατάσταση ψυχαγωγικών παιχνιδιών (λούνα παρκ). Ο Δήμος Δράμας εισέπραξε ποσό 86.720 ευρώ πέραν του τέλους χρήσης το οποίο ανήλθε στα 8.500 Ευρώ. Συνολικά δηλαδή 95.220 Ευρώ. Από την διαδικασία παραχώρησης των οικίσκων ο Δήμος Δράμας εισέπραξε επιπλέον 58.500 ευρώ. Επίσης η χρήση και λειτουργία του τουριστικού τρένου που διενεργούσε 2 συγκεκριμένες αδειοδοτημένες διαδρομές είχε οικονομικό όφελος για το δήμο που υπολογίστηκε σε 16.000 ευρώ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας δεν ενέκρινε την επιχορήγηση του μουσικοδραματικού συλλόγου Χωριστής για το φετινό καρναβάλι
Εκτός από τη θετική εικόνα που δημιουργήθηκε για την διοργάνωση της φετινής Ονειρούπολης, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης δεν έλειψαν και οι απρόσμενες εξελίξεις για άλλες μεγάλες πολιτιστικές διοργανώσεις. Πιο συγκεκριμένα δεν εγκρίθηκε από τους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους η επιχορήγηση του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής για τη διοργάνωση του φετινού καρναβαλιού Χωριστής ύψους περίπου 18.000 ευρώ. Αυτό συνέβη γιατί η έγκριση της επιχορήγησης προς τους πολιτιστικούς συλλόγους πρέπει να εγκρίνεται με αυξημένη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή την ύπαρξη τουλάχιστον 22 θετικών ψήφων. Κατά την ψηφοφορία υπήρχαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου αρκετές απουσίες. Έτσι η άρνηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Προοπτική για τη Δράμα να εγκρίνει την επιχορήγηση στάθηκε αρκετή για να μην περάσει τελικώς η χρηματοδότηση προς τον Μουσικοδραματικό Σύλλογο Χωριστής για την διοργάνωση του καρναβαλιού του 2023. Ο κ. Καλαϊδόπουλος δεν ψήφισε το θέμα επικαλούμενος θρησκευτικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τον συμβολισμό της Καθαράς Δευτέρας (ημέρα που διοργανώνεται η καρναβαλική παρέλαση στη Χωριστή). Η αναστάτωση των ανθρώπων του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής για την εξέλιξη αυτή ήταν αναπόφευκτη, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμος Δράμας κάνει προσπάθεια να προσπεράσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τη διοργάνωση του καρναβαλιού. Το θέμα μάλλον θα επιστρέψει προς συζήτηση με νέα δεδομένα τις επόμενες ημέρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ