Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου Δράμας: Πρόσκληση στους “Αράπηδες” στο Μοναστηράκι Δράμας

0
3743

Τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020, ανήμερα των Θεοφανείων, στο Μοναστηράκι Δράμας και στην πλατεία του χωριού στις 3.00 μ.μ. οι «ΑΡΑΠΗΔΕΣ» κορυφώνουν το τελετουργικό τους έργο, υπηρετώντας και αναδεικνύοντας τη συνέχεια ως σπουδαιότατη αξία ζωής.

Το μουσικοχορευτικό μας δρώμενο συνεχίζει να λειτουργεί αναλλοίωτο και αυθεντικό, ενδυναμώνοντας έτσι την πίστη μας, ότι στο Μοναστηράκι διασώζουμε αρχαιότατη παράδοση, που μεταφέρεται, μεταβιβάζεται και μεταδίδεται βιωματικά και αυθεντικά στους νεότερους.
Το δρώμενο των «Αράπηδων» αποτελεί για τους Μοναστηρακιώτες σημείο αναφοράς στο οποίο συναντιέται, συζευγνύεται και συγχωνεύεται το παρελθόν με το παρόν για να πορευτούν αρμονικά στο μέλλον με βάθος και διάρκεια.

Είναι οι ρίζες που χάνονται στην αχλή και μέσα στις πηγές της ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας. Είναι εκείνο το ιδιαίτερο γνώρισμα που χαρακτηρίζει και επισφραγίζει την κοινοτική ταυτότητα του Μοναστηρακίου. Η συμμετοχή σας στον Τρανό Κυκλικό χορό της κεντρικής «πλατέας» θα ενισχύσει και θα εδραιώσει στους τελεστές και τους εμψυχωτές την πεποίθηση και τη στάση ζωής τους για να συνεχίζουν αενάως την προσπάθειά τους ώστε να υπηρετούν τη συγκεκριμένη αρχέγονη τελετουργία, με όλους τους συμβολισμούς της, που σκοπό έχει στην επίτευξη Ευετηρίας, δηλαδή την Καλοχρονιά, τη γονιμότητα και την ευκαρπία. Καλώς να ορίσετε. Σας περιμένουμε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γιάννης Παπουτσής

Υ.Γ. Είναι καλεσμένοι μας την Κυριακή στις 5 Ιανουαρίου το βράδυ όλοι όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στις διεργασίες προετοιμασίας και μύησης στο Λαογραφικό μας Μουσείο, να ζήσουν το κλίμα, να αισθανθούν και να νιώσουν την ατμόσφαιρα μέσα από τους μουσικούς μας ρυθμούς, τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά μας γνωρίσματα, τα τραγούδια, και τους χορούς συνοδευμένα φυσικά από φαγητά και ποτά.
Η προετοιμασία της “Τσέτας” γίνεται πλέον σε πανηγυρικό και πάνδημο κλίμα γιορτής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ