Μουσικό Σχολείο Δράμας: Συναυλία για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα 10 χρόνια από τον θάνατο της Δόμνας Σαμίου

0
1161

Το Μουσικό Σχολείο Δράμας σάς καλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την επετειακή συναυλία με τίτλο: «Πόλη, Σμύρνη και περίχωρα…», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 19:00’ στην Αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου Δράμας.
Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του Περιφερειακού Φεστιβάλ VIA EGNATIA, με τίτλο «VIA EGNATIA / ΑΜΦΙΠΟΛΗ – ΔΡΑΜΑ – ΦΙΛΙΠΠΟΙ», το οποίο συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.
Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και των δέκα χρόνων από τον θάνατο της εμβληματικής μουσικού και ερευνήτριας Δόμνας Σαμίου, οι καθηγητές και οι καθηγήτριες παραδοσιακών οργάνων και παραδοσιακής μουσικής του σχολείου θα δώσουν την ως άνω συναυλία με επίκεντρο τις μουσικές παραδόσεις τού προσφυγικού ελληνισμού.
Τραγούδια από την αστική Σμύρνη, την πολυπολιτισμική Κωνσταντινούπολη, την ιστορική Καππαδοκία και τη Μικρά Ασία, τις παρευξείνιες περιοχές του Πόντου, αλλά και από μέρη που υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες –τη Μυτιλήνη και τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο– αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποικιλία των ηχογεωλογικών τοπίων των εστιών του προσφυγικού ελληνισμού, έτσι όπως καταγράφηκε στο ερευνητικό έργο της Δόμνας Σαμίου, αλλά και όπως μεταφέρθηκε μέσα από τη μουσική επιτέλεση σε όλη την Ελλάδα.

Οι καθηγητές και καθηγήτριες που συμμετέχουν είναι οι εξής:
Γιώργος Αμπερίδης: Λύρα Πόντου, Κοντραμπάσο
Γιώργος Τσιπουρίδης: Κανονάκι
Χάρης Τσιπουρίδης: Βιολί
Μαρίνα Λιόντου – Μωχάμεντ: Ούτι
Κωνσταντίνα Στεφάτου: Σαντούρι
Σάκης Γιώργου: Λαούτο, Φωνή
Παναγιώτης Καραγκούνης: Ταμπουρά
Ζωή Κεσελοπούλου: Παραδοσιακά Κρουστά

Κείμενα – αφήγηση: ο φιλόλογος Ηρακλής Χατζηιωαννίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ