Συνέντευξη τύπου για τις δράσεις του Επιμελητηρίου της Δράμας και όχι μόνο, παραχώρησε ο κ. Στέφανος Γεωργιάδης

0
627

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Δράμας θα είναι συντονιστής στο συνέδριο για την ενέργεια, που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος στις 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες


Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες ο πρόεδρος τού Επιμελητηρίου της Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης σχετικά με τις δράσεις του Επιμελητηρίου, που είναι σε εξέλιξη αυτό το διάστημα. Καταρχάς υπενθύμισε ότι αύριο Παρασκευή διοργανώνεται μια ιστορική εκδήλωση που έχει να κάνει με την οικογένεια Spierer, που λειτουργούσε κατά το παρελθόν στη Δράμα την οικονομία του καπνού, με τα εργοστάσια καπνού, την επεξεργασία καπνού και τις καπναποθήκες.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20:00, στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου Hydrama Grand Hotel. Σχετικά με το ίδιο θέμα τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε όλοι μάρτυρες των λεγόμενων “καπνομάγαζων” της Δράμας που σήμερα έχουν μετατραπεί από ιδιώτες και λειτουργούν με άλλη μορφή. Η οικογένεια Spierer, είναι βραβευμένη κατ’ επανάληψη εδώ και πολλά χρόνια από τη ελληνική πολιτεία. Η παρουσία της στην περιοχή μας, έχει να κάνει με τον καπνό, το οικονομικό γίγνεσθαι των αρχών του 20ου αιώνα, με χιλιάδες θέσεις εργασίας (που δημιουργήθηκαν) και με την ανάπτυξη της περιοχής μας που βασίστηκε (στο παρελθόν) στην οικονομία του καπνού. Η οικογένεια Spierer βραβεύτηκε για τον φιλελληνισμό της και την προσφορά της κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, όταν με τη χρήση πλοίων ελβετικής σημαίας, μπόρεσε και έβγαλε από την κατεστραμμένη Σμύρνη πάρα πολλούς Έλληνες που διωκόταν από το κεμαλικό καθεστώς. Από την οικογένεια Spierer, υπάρχει η πρόθεση να έρθει ξανά σε επαφή με τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνταν. Θεωρώ πολύ σημαντικό, έχοντας εδώ τους απογόνους της οικογένειας Spierer, να ανοίξουμε εδώ και ένα δρόμο για το μέλλον».
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΕΒΕ Δράμας, αναφέρθηκε στο συνέδριο για την ενέργεια, που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και θα πραγματοποιηθεί στις 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλες. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Δράμας, θα είναι συντονιστής του συνεδρίου, στο οποίο έχουν προσκληθεί προσωπικότητες που ασχολούνται με το θέμα της ενέργειας και την διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης πρότασης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ενέργεια. Στο συνέδριο θα γίνει μια προσέγγιση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με διαφορετικές πολιτικές, γιατί η Ευρώπη δεν καλύπτει σήμερα τις ανάγκες που υπάρχουν στα κράτη μέλη, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. Ο ίδιος παράλληλα επεσήμανε ότι υπάρχουν πολιτικές χρηματοδότησης μέσα από την «Πράσινη συμφωνία» αλλά υπάρχουν και τα κονδύλια της ενεργειακής μετάβασης, προσθέτοντας: «Είναι όλα θέματα που θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες. Θα συμμετέχουν πολλά επιμελητήρια και από την Ελλάδα. Οι προσκεκλημένοι κατέχουν σημαντικές θέσεις στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Θα υπάρχει και εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών. Είναι πολύ σημαντικό να ανοίγουμε πλέον το διάλογο και να αλλάζουμε κατά κάποιο τρόπο και την ατζέντα συζήτησης στην Ευρώπη, διότι θα πρέπει να υπάρξει από εδώ και πέρα σοβαρή παρέμβαση στα θέματα του κόστους ενέργειας για να μπορέσουμε να έχουμε κάτι καλύτερο την επόμενη ημέρα…».

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, ο κ. Στέφανος Γεωργιάδης, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις, λέγοντας ότι αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα ανακοινώσεις από την πλευρά των αρμοδίων υπουργείων. Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει χρηματοδότηση για την αυτονόμηση των επιχειρήσεων και την αυτοπαραγωγή ενέργειας (στο Net Metering). O ίδιος είπε ότι το πρόβλημα των δικτύων παραμένει και είναι αυτό που πρέπει ουσιαστικά να βελτιωθεί. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιοχές που αδυνατεί να υπάρξει παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταικά, διότι είναι κορεσμένο το δίκτυο και σημείωσε ότι η πολιτεία κάνει προσπάθειες για τη χρηματοδότηση των δικτύων και μέσα από το ταμείο ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο αναφερόμενος στο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει ειδικά για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη υποστήριξη στα δίκτυα. Κάτι που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που θέλουν να εντάξουν τους χώρους τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν και τη δυνατότητα να το κάνουν, από πλευράς δικτύου. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει βοήθεια από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ αλλιώς το πρόγραμμα θα προσανατολιστείς σε περιοχές όπου υπάρχει δυνατότητα δικτύων και αυτές οι περιοχές δεν είναι πολλές, όπως είπε ο κ Γεωργιάδης, αναφέροντας ότι ανάλογο πρόγραμμα θα ανοίξει και για τους αγρότες…
Τέλος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Δράμας, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, είπε ότι πριν από λίγες ημέρες υπήρξε σχετική ενημέρωση από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος για την πιστοποίηση του «Μακεδονικού Σήματος». Ο ίδιος εξήγησε ότι το «Μακεδονικό σήμα» ουσιαστικά διεκδικήθηκε από τα επιμελητήρια και ειδικότερα από το Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, την περίοδο που γινόταν η χρήση του όρου «Μακεδονία» σε προϊόντα από τη γειτονική χώρα. Παρά τις προσπάθειες των γειτόνων για την κατοχύρωση του σήματος στην ΕΕ, αυτό δεν έγινε εφικτό. Αντίθετα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, η προσπάθεια που καταβλήθηκε από την ελληνική πλευρά, έφερε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει το «Μακεδονικό Σήμα» στα προϊόντα της περιοχής μας για συλλογική χρήση. Δηλαδή για τις επιχειρήσεις μέλη του συνδέσμου εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Ο ίδιος είπε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα το Επιμελητήριο Δράμας, θα κάνει μια εκδήλωση για αυτό, στο πλαίσιο της οποίας θα καλέσει όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής μας που μπορούν να κάνουν χρήση του «Μακεδονικού Σήματος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ