700 τόνοι αλάτι στις αποθήκες της Π.Ε. Δράμας και του Οχυρού

1
955

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Νομού Δράμας πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη ενόψει του χειμώνα


 

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Νομού Δράμας συνεδρίασε χθες Τετάρτη στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ. Σκοπός ήταν η έγκαιρη διάγνωση κάποιων παραλείψεων ή λαθών αλλά και η δρομολόγηση ενεργειών που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποφευχθούν οι πλημμύρες, οι χιονοπτώσεις και ο παγετός κατά την περίοδο του χειμώνα, όπως δήλωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο κ. Παπαεμμανουήλ, εξηγώντας ότι είναι καλύτερο να προλαμβάνει κανείς παρά να θεραπεύει.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των δήμων, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Στρατού, των ΤΟΕΒ, της Τεχνικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Δράμας, εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και άλλοι εμπλεκόμενοι.
Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, αυτή τη στιγμή 700 τόνοι αλάτι υπάρχουν διαθέσιμοι στις αποθήκες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και στην περιοχή του Οχυρού του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου. Ο κ. Παπαεμμανουήλ διαβεβαίωσε ότι τα μηχανήματα είναι καλά συντηρημένα και μπορούν να αντιμετωπίσουν φυσικά φαινόμενα που ενδεχομένως να επιφέρουν δυσάρεστες καταστάσεις. Παράλληλα σε συνεργασία με το Στρατό και την Ε’ Μοίρα Καταδρομών έχει γίνει συνεννόηση προκειμένου σε περίπτωση που υπάρχουν εγκλωβισμοί να υπάρχει πρόχειρο φαγητό και από την πλευρά της ΠΕ Δράμας να γίνει προμήθεια κουβερτών. «Όλα αυτά ευχόμαστε να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν ποτέ, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τα σχεδιάζουμε είπε ο κ. Παπαεμμανουήλ. Ακόμη σχετικά με τον καθαρισμό ρεμάτων, γεφυριών και καναλιών, υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες της ΠΕ Δράμας σε συντονισμό με τους δήμους και τους υπόλοιπους φορείς προσπαθούν να είναι σε καλή κατάσταση, για την αποφυγή δυσάρεστων γεγονότων».
Στην διάρκεια της σύσκεψης του ΣΟΠΠ, έλαβαν τον λόγο εκπρόσωποι των εμπλεκομένων υπηρεσιών και δήμων. Τον Δήμο Νευροκοπίου, εκπροσώπησε ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Γιάννης Κυριακίδης, ο οποίος είπε από το 2018 έως το 2020, το Νευροκόπι έζησε δύσκολες στιγμές υπό την απειλή των πλημμυρών και των φουσκωμένων χειμάρρων στα χωριά του λεκανοπεδίου. Ωστόσο σε ότι αφορά την ετοιμότητα του δήμου και τη συνεργασία με την Περιφέρεια, ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος, δηλώνοντας ότι είναι σε γνώση του ότι προχωρούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τώρα νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα φαινόμενα της έντασης που ζήσαμε. Εάν όμως έχουμε μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων, του μεγέθους που είδαμε στην Κρήτη, εκεί σηκώνουμε τα χέρια ψηλά…».
Για το θέμα που αφορά τον καθαρισμό των ρεμάτων αξίζει να σημειωθεί η ενημέρωση που έκανε στη διάρκεια της σύσκεψης η κα Νίκη Κεφαλίδου, εκπρόσωπος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας. Επεσήμανε ότι στο Νομό Δράμας, οι δήμοι νομίζουν ότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να εμπλακούν στον καθαρισμό των ρεμάτων. Συνέχισε λέγοντας ότι: «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία του κόσμου και κάθε εβδομάδα επικοινωνούν μαζί μας πολίτες που μας λένε ότι πλημμυρίζει το χωράφι ή το σπίτι τους. Για να αντιμετωπίσω αυτή τη δυσκολία έστειλα έγγραφο σε όλους τους δήμους. Από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων φαίνεται ότι η αρμοδιότητα καθαρισμού των περιοχών που βρίσκονται στους δήμους είναι αρμοδιότητα και των ιδίων. Οι χείμαρροι σε κάθε νομό είναι πάρα πολλά χιλιόμετρα. Η Περιφέρεια, επειδή έχει αρμοδιότητα για όλο το Νομό Δράμας, άρα για μια μεγάλη έκταση, έχει προτεραιότητα να κάνει καθαρισμό των μεγάλων χειμάρρων, που έχουν μεγαλύτερη αξία για την προστασία όλης της περιοχής. Το κριτήριο για το πόσο μεγάλος είναι ένας χείμαρρος, αφορά τη λεκάνη απορροής, δηλαδή η ποσότητα του νερού που παροχετεύουν. Κάναμε σαν Περιφέρεια και πάρα πολλές παρεμβάσεις σε μικρότερους χειμάρρους, όπου βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων που έχουμε αυτή τη στιγμή, έχει πέντε αντιπλημμυρικά έργα, εκ των οποίων τα δυο αφορούν το Δήμο Νευροκοπίου (το ένα έργο αφορά το χείμαρρο Λευκογείων – Χρυσοκεφάλου και το άλλο τους τρεις χειμάρρους, Νευροκοπίου, Βαθυτόπου και Βροντούς)». Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Κεφαλίδου, η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας, κάνει ότι μπορεί αλλά δεν είναι δυνατόν να καλύψει 800 χιλιόμετρα χειμάρρων.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!