Παράταση των έργων στο Αράπ Τζαμί

1
982

Σε εξέλιξη είναι αυτό το διάστημα οι εργασίες στεγάνωσης στην οροφή του μνημείου


Σε έγκριση της παράτασης της προθεσμίας περαίωσης του έργου που αφορά την αποκατάσταση του Αράπ Τζαμί στην πλατεία Δικαστηρίων της Δράμας, προχώρησε το αρμόδιο τμήμα της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η παράταση του έργου είναι έως 04/05/2023. Αυτό το διάστημα, πέραν των άλλων, γίνονται εργασίες στεγάνωσης στην οροφή του μνημείου, που ιδιοκτησιακά ανήκει στον Δήμο Δράμας. Όπως, βέβαια, είναι γνωστό, η πρόσβαση στο μνημείο έχει βελτιωθεί από την πλευρά της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετά την κατεδάφιση δύο μικρών παλιών οικημάτων που βρίσκονταν μπροστά από αυτό. Τα οικήματα αυτά αγοράστηκαν από τη Raycap, ακριβώς
για τον σκοπό αυτό, για να ανοίξει, δηλαδή, η πρόσοψη και η πρόσβαση προς το μνημείο.
Στόχος είναι ο αποκαταστημένος χώρος του Αράπ Τζαμί να παραδοθεί στον Δήμο Δράμας στο τέλος του 2023, μετά τις εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης του ιστορικού αυτού χώρου της πόλης. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχαν τα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, οι εργασίες είναι εντός χρονοδιαγράμματος, αν και προέκυψαν τα γνωστά προβλήματα με την περίοδο της πανδημίας με τις εκ περιτροπής εργασίες και όχι μόνο.
Υπενθυμίζεται ότι η κα Χ. Σακελλάρη από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, είχε αναφέρει στα «Χ» ότι οι εργασίες αφορούν τη συντήρηση του ζωγραφικού διακόσμου και των μαρμάρινων και λίθινων κεραμικών στοιχείων, ενώ το αναστηλωτικό κομμάτι του έργου εκτελείται ταυτόχρονα και το έργο θα έχει παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2023.
Όπως έχουν γράψει τα «Χ» και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, το τέμενος (Αράπ Τζαμί) βρίσκεται στην παλιά μουσουλμανική συνοικία της Δράμας και κτίστηκε γύρω στα 1850-1875 σε θέση παλαιότερου τεμένους. Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και από το 2001 ανήκει στον Δήμο Δράμας.
Το Αράπ Τζαμί κατατάσσεται στα μονόχωρα τρουλαία τεμένη με τριμερές προστώο. Οι τρουλίσκοι της διώροφης στοάς και του προστώου καλύπτονται με τετράρρικτες στέγες με κεραμίδια και ο κεντρικός τρούλος με οκταγωνική στέγη.
Στο πλαίσιο υλοποίησης των εργασιών πραγματοποιούνται εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου και του ζωγραφικού του διακόσμου, καθώς και εργασίες συντήρησης των μαρμάρινων, μεταλλικών και κεραμικών στοιχείων του, με στόχο το μνημείο να αποδοθεί στο κοινό πλήρως αποκατεστημένο και λειτουργικό. Τόσο το μνημείο όσο και ο διάκοσμός του θα παραδοθούν πλήρως αποκατεστημένα και λειτουργικά.
Οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: την κατεδάφιση του μαγαζιού διαμέσου του οποίου γίνεται σήμερα η πρόσβαση στο τζαμί, αντικατάσταση περίφραξης με νέα, καθαίρεση υπάρχουσας επικεράμωσης, συμπλήρωση και επανατοποθέτηση όσων κεράμων διατηρούνται σε καλή κατάσταση, ενίσχυση των εξωρραχίων της θολοδομίας, υποστύλωση του κεντρικού θόλου και ανάκτηση του ελλείποντος τμήματος. Επίσης περιλαμβάνουν καθαίρεση και ανακατασκευή εξωτερικών επιχρισμάτων, στερέωση τοιχοποιιών με εφαρμογή αρμολογημάτων και ενεμάτων υδραυλικής ασβέστου, ανακατασκευή τραβηχτών επιχρισμάτων, αντικατάσταση των ελκυστήρων με νέους από ανοξείδωτο χάλυβα, αποκάλυψη του κλιμακοστασίου του μιναρέ και στερέωση της υπάρχουσας τοιχοποιίας του όπως και κατασκευή γυάλινου μεταλλικού στεγάστρου πυραμοειδούς μορφής.
Ακόμα, θα γίνει επανατοποθέτηση στην αρχική της θέση, της μαρμάρινης σκάλας – προς τον νότιο σοφά της στοάς, αποκατάσταση του δαπέδου του κεντρικού χώρου με επανατοποθέτηση όσων κεραμικών πλακιδίων διατηρούνται σε καλή κατάσταση και συμπλήρωσή τους με νέα χειροποίητα, αποτύπωση, ανάσυρση, συμπλήρωση και επανατοποθέτηση των μαρμάρινων πλακών του δαπέδου των σοφάδων και της στοάς μετά τη συντήρησή τους.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!