Μπάζουν νερά τα «Εκπαιδευτήρια»

0
6264

– Οι μαρτυρίες δείχνουν ότι το πρόβλημα επείγει και πρέπει να λυθεί
– Κ. Καλαϊτζίδης στα «Χ»: «Μπαίνουν νερά από τα παράθυρα όταν βρέχει και οι δάσκαλοι τα μαζεύουν με κουβάδες»


Με την παρέλευση 30 χρόνων περίπου, από την αλλαγή των ξύλινων κουφωμάτων, αλλά και με την πάροδο αρκετών χρόνων από τις συντηρήσεις στο κέλυφος του σχολικού συγκροτήματος, δεν εκπλήσσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα ιστορικά για τη Δράμα, Εκπαιδευτήρια.
Ο χώρος όπου σήμερα στεγάζεται το 12ο Δημοτικό Σχολείο της Δράμας και μέχρι πριν από λίγα χρόνια στέγαζε και το 9ο Δημοτικό Σχολείο, είναι πλέον προβληματικός, αφού όταν βρέχει, επιστρατεύονται κουβάδες για να συγκεντρωθούν τα νερά στο εσωτερικό του σχολείου. Τα δε κουφώματα πρέπει να αλλάξουν, διότι η φθορά τους είναι πλέον εμφανής διά γυμνού οφθαλμού και δημιουργούν προβλήματα απώλειας ενέργειας, άρα και επαρκούς θέρμανσης στις τάξεις κατά τη χειμερινή περίοδο.
Για τα παραπάνω προβλήματα υπάρχουν διαμαρτυρίες των γονέων, ενώ σε αυτά αναφέρθηκε και ο διευθυντής του σχολείου ο κ. Κουτσούκης, σε δημόσια δήλωσή του πριν από αρκετούς μήνες.

Το θέμα ανέδειξε και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, επιχειρώντας να παραθέσει τις διαστάσεις του προβλήματος, το οποίο έχει επείγοντα χαρακτήρα.
Ο κ. Καλαϊτζίδης είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» χθες ότι επικοινώνησαν μαζί του γονείς μαθητών και του έθεσαν το πρόβλημα, ενώ ο ίδιος είχε επικοινωνία και με τον διευθυντή του σχολείου. Είχε, επίσης, την ευκαιρία να διαπιστώσει τα προβλήματα και διά ζώσης. «Ο διευθυντής του σχολείου ανέφερε ότι τα προβλήματα αυτά είναι υπαρκτά, ότι δηλαδή μπαίνουν νερά από τα παράθυρα όταν βρέχει και οι δάσκαλοι μαζεύουν τα νερά με κουβάδες. Αυτό γενικότερα δημιουργεί προβλήματα και στο κτήριο αλλά και στην εκπαιδευτική διαδικασία, διότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει εύρυθμα ένα σχολείο όταν μπάζουν νερά τα παράθυρα. Το κέλυφος δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά επειδή πρόκειται για ένα ιστορικό διατηρητέο κτήριο της πόλης, υπάρχει ένας ακόμα λόγος να προστατευτεί το σχολείο και να διατηρηθεί, ώστε, όπως το χάρηκαν οι Δραμινοί μέχρι τώρα, να μπορούν να το χαρούν και οι επόμενες γενεές» τόνισε.
Θα μπορούσαν, όμως, να υπάρξουν παρεμβάσεις στο σχολικό συγκρότημα, ανάλογες με αυτές που προηγήθηκαν στο κτήριο του Γυμνασίου Αρρένων;
Ο κ. Καλαϊτζίδης απαντά καταφατικά στη συγκεκριμένη ερώτηση, υπογραμμίζοντας: «Όταν έθεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, μας είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Όμως, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει με κάθε τρόπο να ψάξει και να εξαντλήσει όλες τις λύσεις, ενδεχομένως μέσω προγραμμάτων σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, γιατί το σχολείο έχει ιδιαίτερη αξία. Βέβαια, έχουν προβλήματα και άλλα σχολεία, όπως το πρώην Οικονομικό Γυμνάσιο, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να βρεθεί χρηματοδότηση. Το να μην μπορούν τα παιδιά να κάνουν το μάθημά τους φυσιολογικά όταν βρέχει και να έχουν το άγχος ότι θα μπούνε όμβρια νερά, δεν είναι δείγμα πολιτισμένης χώρας και πολιτισμένου δήμου. Ενδεχομένως, με μία καλή συντήρηση των κουφωμάτων στα τελευταία τριάντα χρόνια και μία σωστή αποκατάσταση τους, να μην είχαμε φθάσει σε αυτά τα προβλήματα».
Όπως αναφέρει ο κ. Καλαϊτζίδης, το πρόβλημα με τα φθαρμένα κουφώματα του σχολείου έχει επιπτώσεις και στην κατανάλωση ενέργειας στο κτηριακό συγκρότημα. Σημειώνει ότι τα κουφώματα είναι το πιο βασικό στοιχείο σε ένα κτήριο για τη θερμομονωτική του επάρκεια. «Είναι φυσικό, όταν δεν υπάρχουν καλά κουφώματα, να δημιουργούνται πολύ μεγάλες απώλειες» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Ειδικά φέτος, με το ενεργειακό κόστος και τα προβλήματα που θα έχουν οι δήμοι να συντηρήσουν τη θέρμανση και να βάλουν έγκαιρα πετρέλαιο σε όλα τα σχολεία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ