27 πυρκαγιές στη Δράμα από τον περασμένο Μάιο

0
807

– Φωτιά χθες σε μονοκατοικία στα Λευκόγεια. Κατασβέστηκε άμεσα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
– Συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά οι αγροτικές πυρκαγιές, λέει στα «Χ» ο διοικητής της ΠΥ Δράμας


 

Φωτιά ξέσπασε στις 10.20 χθες το πρωί σε μονοκατοικία, της κοινότητας Λευκογείων του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, προκαλώντας την άμεση επέμβαση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νευροκοπίου, από το οποίο και εστάλησαν 2 οχήματα και 4 άνδρες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το περιστατικό.
Ευτυχώς δεν υπήρξε κίνδυνος για ανθρώπινη ζωή, αφού την ώρα του συμβάντος, δεν υπήρχαν άνθρωποι στον χώρο. Ωστόσο προκλήθηκαν υλικές ζημιές στον 1ο όροφο. Η σχετική προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από το Ανακριτικό Γραφείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας.
Η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν σωτήρια και σε αυτή την περίπτωση πυρκαγιάς, όπως άλλωστε συνέβη και στις υπόλοιπες που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου που ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα.
Όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας κ. Δανιήλ Στούπας, από τον Μάιο υπήρξαν 27 πυρκαγιές, επτά δασικές και είκοσι αγροτικές. Η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση, γι’ αυτό και κατασβέστηκαν εν τη γενέσει τους. «Τις προλάβαμε σε πρώτο χρόνο, δηλαδή πριν εξαπλωθούν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΠΥ Δράμας, διευκρινίζοντας: «Στο Νομό Δράμας είχαμε δασικές πυρκαγιές στο Μακρυπλάγι, στο Μοναστηράκι και στο Φαλακρό. Επίσης στον Άνω Θόλο Παρανεστίου, στα Θερμιά και στο Θαμνωτό, όπως και στην κοινότητα Λευκογείων στο Νευροκόπι. Η αναγγελία της φωτιάς σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ήταν έγκαιρη. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι υπήρχαν αυτό το διάστημα στις εν λόγω περιοχές, περιπολίες της Πυροσβεστικής».
Βέβαια οι αγροτικές πυρκαγιές συνεχίζονται και μάλιστα εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά, όπως είπε ο κ. Δανιήλ Στούπας στα «Χ». Ειδικά για τις αγροτικές πυρκαγιές από τα κεντρικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επισημάνθηκε με σχετική ανακοίνωση προχθές Τρίτη, ότι η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει ακόμη και ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα εκδηλώνονται καθημερινά αρκετές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές, κυρίως κατά την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, ανά τη χώρα, έχουν εκδηλωθεί 320 πυρκαγιές κυρίως σε αγροτοδασικές εκτάσεις, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τόπους, διευκολύνουν την εξάπλωσή τους. Ακόμη όπως αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία: “Με πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, καθώς και τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων, απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους συμπολίτες μας: Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά. Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter. Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (έως και 31 Οκτωβρίου) πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι – περιπολίες προς αποφυγή ενάρξεως και εξάπλωσης πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ μέτρων πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες. Επισημαίνουμε ότι, η μη τήρηση των διαλαμβανομένων στα ανωτέρω, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά: Τηλεφωνήστε αμέσως στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για: την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, την ένταση του ανέμου στην περιοχή και το είδος της βλάστησης που καίγεται. Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ