Μπλοκάρουμε τον ρατσισμό στο σχολείο

0
3748

Βιωματικό επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στο 1ο Λύκειο Δράμας

«Μπλοκάρουμε τον ρατσισμό στο σχολείο!» είναι ο τίτλος του βιωματικού επιμορφωτικού σεμιναρίου διάρκειας τεσσάρων ωρών που θα πραγματοποιηθεί στο 1ο Λύκειο Δράμας με την συμμετοχή 30 εκπαιδευτικών και στελεχών της εκπαίδευσης. Το σεμινάριο που είναι δωρεάν και απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ στις εγκαταστάσεις του 1ου ΓΕΛ Δράμας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές “Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) στο πλαίσιο του προγράμματός τους «Κι αν ήσουν εσύ; που αποτελεί πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος» σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ Αν. Μακεδονίας  και Θράκης, διοργανώνουν επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο 4 ωρών με τίτλο:  «Μπλοκάρουμε τον ρατσισμό στο σχολείο!», για την υποστήριξη εκπαιδευτικών που υλοποιούν ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.

Το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).

Το σεμινάριο συνδυάζει θεωρητική και βιωματική προσέγγιση, με στόχο να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να διερευνούν και να αντιμετωπίζουν φαινόμενα εκδήλωσης διακρίσεων και ρατσιστικών συμπεριφορών στον χώρο του σχολείου. Δίνεται έμφαση στην αξιοποίηση θεσμών της σχολικής κοινότητας, όπως ο σχολικός κανονισμός και οι συνελεύσεις τάξης, για την καλλιέργεια και την εμπέδωση δημοκρατικής συνείδησης στα μέλη της.

Στο θεωρητικό μέρος γίνεται αναφορά στη θεωρία και στη νομοθεσία σχετικά με τις διακρίσεις και τις ρατσιστικές συμπεριφορές. Στο βιωματικό μέρος αξιοποιούνται τεχνικές θεάτρου και γίνονται ασκήσεις προσομοίωσης σχετικά με την εκδήλωση, την αντιμετώπιση και την πρόληψη σχετικών στάσεων στον χώρο του σχολείου”.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων. Πιο συγκεκριμένα,  30 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 10 ακόμα συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων στελέχη εκπαίδευσης, στελέχη σχετικών με τη θεματική του σεμιναρίου οργανώσεων, εμψυχωτές νεανικών ομάδων και φοιτητές. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ανάλογα προγράμματα και οι εκπαιδευτικοί που έχουν στις τάξεις τους μαθητές πρόσφυγες.

Αιτήσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι την Δευτέρα  10 Φεβρουαρίου 2020 στη φόρμα αίτησης και θα ειδοποιηθούν στο προσωπικό email τους για τη συμμετοχή τους μέχρι τις 11/2/2020. Το σεμινάριο όπως προαναφέρθηκε είναι δωρεάν και παρέχεται βεβαίωση συμμετοχής στους συμμετέχοντες. Διοργανώνεται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Ποιοι είναι οι συνεργαζόμενοι φορείς
Το σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ΑΜΘ και τους  υπεύθυνους ή τις υπεύθυνες  συντονιστές ή συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου (ΣΕΕ) Αφεντουλίδου Άννα, Ζήση Αντιγόνη, Ζωγραφάκη Μαρία, Καράογλου Γεώργιο, Μουσιάδου Νικολέτα, Παναγιωτίδου Αναστασία, Σαραφίδου Αικατερίνη και Τοζακίδη Ανανία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ