Μπορούμε να αποτρέψουμε τις αιφνίδιες απώλειες συνανθρώπων μας από έμφραγμα!

0
3721

Αχιλλέας ΠαπαδόπουλοςΤου Αχιλλέα Παπαδόπουλου,
Ειδικού Καρδιολόγου


Μέρος Α’

Ένα συχνό και εύλογο ερώτημα προς εμάς τους καρδιολόγους αφορά στους συνανθρώπους μας που χάνονται, επειδή τους πρόδωσε η καρδιά τους. Κάποιοι μάλιστα μπορεί να είχαν ολοκληρώσει τον ετήσιο καρδιολογικό τους έλεγχο χωρίς να παρουσιάσουν οποιοδήποτε πρόβλημα!
Ο λόγος που χάνουμε καθημερινά ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν γνώριζαν ότι πάσχουν, είναι συνήθως το έμφραγμα, δηλαδή η νέκρωση ενός τμήματος της καρδιάς από αιφνίδια έμφραξη της αρτηρίας που το τροφοδοτούσε με αίμα. Δυστυχώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα συμβεί ένα έμφραγμα. Μπορούμε όμως να το προλάβουμε, αν δώσουμε σημασία σε ενοχλήματα που προηγήθηκαν ή πρωτοεμφανίζονται.
Κατά κανόνα, αρκετές ώρες πριν από το έμφραγμα – συχνότερα μία, δύο ή και περισσότερες ημέρες – προηγείται αιφνίδια ενόχληση στο στήθος. Συνήθως είναι «σφίξιμο», «κάψιμο» ή «βάρος» πίσω από το στέρνο και προς τα αριστερά του στήθους και μπορεί να αντανακλά στην πλάτη ή στον αριστερό ώμο και αγκώνα. Ο πάσχων το ξεχωρίζει από άλλες ενοχλήσεις που μπορεί κατά καιρούς να είχε στο στήθος, όπως «βελονιές» ή «σουβλιές», γιατί είναι διαφορετικό από οτιδήποτε έχει νοιώσει μέχρι τότε. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το ενόχλημα δεν του επιτρέπει να κινείται ελεύθερα, αφού επιδεινώνεται ακόμα και σε ελάχιστη προσπάθεια.
Αν κανείς νοιώσει τέτοιο ενόχλημα για πρώτη φορά στη ζωή του, ιδιαίτερα αν τον ξυπνήσει τις πρώτες πρωινές ώρες, είναι πιθανό να οφείλεται σε βαθμιαία έμφραξη κάποιας αρτηρίας της καρδιάς. Ο οργανισμός αντιστέκεται στην αρχόμενη έμφραξη της αρτηρίας, οπότε η ενόχληση υποχωρεί μετά από λίγα λεπτά της ώρας, συνήθως όμως επανέρχεται αργότερα. ‘ν η αρτηρία φράξει ολοσχερώς, το ενόχλημα πλέον δεν υποχωρεί, αντίθετα γίνεται εντονότερο και μπορεί μάλιστα να συνοδεύεται από ναυτία, εφίδρωση ή δύσπνοια.
Η ολοσχερής έμφραξη της αρτηρίας οδηγεί σε νέκρωση του τμήματος της καρδιάς, το οποίο τροφοδοτούσε με αίμα, δηλαδή σε έμφραγμα. Η νέκρωση αρχίζει τριάντα περίπου λεπτά μετά την πλήρη έμφραξη της αρτηρίας και ολοκληρώνεται αρκετές ώρες αργότερα. Το εύρος της νεκρώσεως θα εξαρτηθεί από τυχόν ύπαρξη εφεδρικής παροχής αίματος από παράπλευρη κυκλοφορία στο τμήμα της καρδιάς που απειλείται.
Η παράπλευρη κυκλοφορία είναι συχνή σε περιπτώσεις χρονιότητας της νόσου, γιατί η σταδιακή ανάπτυξη ολοένα και μεγαλύτερης στένωσης στην πάσχουσα αρτηρία οδηγεί στην παράλληλη δημιουργία μικρών καναλιών από τις διπλανές της αρτηρίες, που δίνουν αίμα στο τμήμα της καρδιάς που υποφέρει. Αυτή η εφεδρική κυκλοφορία, ενώ δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του πάσχοντος τμήματος της καρδιάς, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια σε περίπτωση αιφνίδιας έμφραξης της αρτηρίας, περιορίζοντας την έκταση της νέκρωσης, δηλαδή του εμφράγματος. Ο λόγος που νεότεροι ασθενείς υφίστανται συχνότερα μεγάλης έκτασης εμφράγματα σε σύγκριση με τους πιο ηλικιωμένους, είναι ότι συνήθως δεν έχει προλάβει να αναπτυχθεί εφεδρική, παράπλευρη κυκλοφορία. Ειδικά σε ηλικίες μικρότερες των σαράντα ετών, όπου οι καπνιστές αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των εμφραγματιών, είναι δυστυχώς σύνηθες φαινόμενο ένα έμφραγμα που οδηγεί σε μεγάλου βαθμού αναπηρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ