Να αποφεύγονται οι υπερβολικές αρδεύσεις λένε οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Δράμας

Στο στάδιο της άνθησης και της καρπόδεσης, οι βαμβακοκαλλιέργειες

0
2867

Οδηγίες προς τους βαμβακοπαρα-γωγούς τής περιφερειακής Ενότητας Δράμας εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δράμας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Καβάλας προκειμένου οι καλλιεργητές να ενημερωθούν για την αποτελεσματική φυτοπροστασία του Βαμβακιού.

Οι συστάσεις και η ενημέρωση των γεωπόνων αναφέρονται στην χρονική περίοδο μέχρι το άνοιγμα των πρώτων καρυδιών και διοχετεύονται προς τους καλλιεργητές προκειμένου οι τελευταίοι να επιτύχουν την οργάνωση μιας αποτελεσματικής διαχείρισης της καλλιέργειας.
Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Δράμας, προϋπόθεση για την πετυχημένη διαχείριση της καλλιέργειας βαμβακιού είναι ο παραγωγός να επιβλέπει σε τακτική βάση και να κάνει χρήση των σωστών γεωργικών πρακτικών φυτοπροστασίας.
Σύμφωνα με τους γεωπόνους, σύντομα θα πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση των πτήσεων της γενεάς Ιουλίου του πράσινου σκουληκιού.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των παγίδων που έχουν τοποθετηθεί, αλλά και απο την πρόγνωση των μετεωρολογικών συνθηκών κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών καθώς και το προγνωστικό μοντέλο Mironidis (2014), υπάρχει η εκτίμηση ότι η έναρξη της γενεάς Αυγούστου (του πράσινου σκουλικιού) θα ξεκινήσει μετά το τέλος του μήνα δηλαδή μετά τις 31-07-2019. Η εκτίμηση αυτή που όπως είπαμε προκύπτει με συνεκτίμηση και των δεδομένων που προαναφέρθηκαν θα πρέπει να εμπλουτιστεί με περισσότερα στοιχεία τις επόμενες ημέρες.
Όπως ενημερώνουν οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ πάντως από τα στοιχεία είναι καταγεγραμμένη η παρουσία αρπακτικών εντόμων τα οποία ρυθμίζουν τους πληθυσμούς του πράσινου σκουληκιού.
Οι βαμβακοφυτείες τώρα στην περιοχή μας βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο της άνθησης και της καρπόδεσης, ενώ οι βαμβακοκαλλιέργειες στην Π.Ε. Δράμας, έχουν γενικώς φυσιολογική εξέλιξη, παρά τη σχετική οψιμότητα για την εποχή, λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών που επικράτησαν.
Συστήνεται προς τους παραγωγούς, να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν την οψίμιση της καλλιέργειας:
†Να αποφεύγονται οι υπερβολικές αρδεύσεις
†Να εφαρμόζονται ανασχετικά όπως (mepiquat chloride 5 SL, κλπ) σε οψιμισμένες καλλιέργειες.
Σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, οι καλλιεργητές βάμβακος θα πρέπει να επιβλέπουν περισσότερο εντατικά τις καλλιέργειες βαμβακιού μετά τις 31-07-2019, να μετρούν την παρουσία των σκουληκιών και το όριο επέμβασης της γενεάς αυτής είναι 4 μικρά σκουλήκια στα 100 φυτά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!