Να δημιουργηθεί ΔΗΠΕΘΕ στην Δράμα ζητούν οι θεατρόφιλοι

Θετικές οι δημοτικές παρατάξεις αλλά το θέμα δεν συζητήθηκε εκτενώς...

0
1773

Aίτημα για την δημιουργία θεατρικής στέγης και συγκεκριμένα δημοτικού θεάτρου στη Δράμα, κατέθεσε ομάδα πολιτών από τον Δήμο της Δράμας στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μέσω της ίδιας ομάδας είχε κατατεθεί το ίδιο αίτημα προς τον Δήμο της Δράμας από τον Φεβρουάριο και συγκεκριμένα από τις 10 Φεβρουαρίου με τίτλο “Δημοτικό Θέατρο Δράμας – Ένα πανδραμινό αίτημα”. Πρόκειται στην ουσία για ένα ψήφισμα των μελών ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων της Δράμας και των γύρω περιοχών.
Το αίτημα τέθηκε και προφορικά ως πρόταση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας μέσω του κ. Ηρακλή Χατζηιωάννου και ομάδας πολιτών που προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση και να καταθέσουν το συγκεκριμένο έγγραφο.
Όπως ειπώθηκε εκ μέρους της ομάδας πολιτών η Δράμα δεν έχει και πρέπει να αποκτήσει θέατρο. Τονίστηκε ότι οι υπάρχουσες κλειστές αίθουσες που λειτουργούν στην πόλη δεν είναι θέατρα και δεν διαθέτουν τις προδιαγραφές ενός αληθινού θεάτρου. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι όλες οι πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από την Ορεστιάδα μέχρι τις Σέρρες διαθέτουν θέατρο. Μάλιστα στις Σέρρες λειτουργούν δυο θεατρικές σκηνές. Οι πολίτες ζήτησαν να δημιουργηθεί ένας κλειστός θεατρικός χώρος σε κτίριο που θα ανήκει στον Δήμο Δράμας, εξηγώντας ότι η ύπαρξη ενός θεατρικού κτιρίου στην πόλη είναι απαραίτητη για λόγους εκπαιδευτικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς και άλλους. Τόνισαν μάλιστα ότι η Τέχνη είναι αναπόσπαστο μέρος της Παιδείας και το θέατρο που είναι εφεύρεση των αρχαίων Ελλήνων είναι η “τέχνη των τεχνών” καθώς συνδέεται με όλες τις υπόλοιπες τέχνες, όπως τον χορό, την μουσική, τα εικαστικά και την λογοτεχνία.
Οι πολίτες σημείωσαν ότι η ύπαρξη θεάτρου στην πόλη, θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των κατοίκων και την αίσθησή τους ότι αξίζει να ζούν σε αυτήν. Η συνεύρεση των ανθρώπων σε αυτή την νησίδα αυτοσυγκέντρωσης, σιωπής και προσοχής, οι μεταξύ τους συζητήσεις, η διάχυση των εμπειριών τους ακόμη και η κοινωνική τους επίδειξη είναι ανυπολόγιστα κέρδη για την ψυχολογία των πολιτών και διαφήμιση για την πόλη.
Όπως εξήγησαν ακόμη, υπάρχουν και κοινωνικοί λόγοι που επιβάλλουν την λειτουργία θεατρικής στέγης στη Δράμα, επισημαίνοντας ότι “κάθε πολίτης φτωχός ή πλούσιος, μορφωμένος ή όχι θα έχει την ευκαιρία να δει θέατρο σε σωστές συνθήκες και να καταλάβει πόσο του έλειπε και δεν το ήξερε. Το θέατρο μπορεί να συμβάλλει και στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης εάν συνδυαστεί με ήδη υπάρχοντες πολιτιστικούς θεσμούς όπως η Ονειρούπολη, φιλοξενώντας ποιοτικές παραστάσεις παιδικού θεάτρου, θεάτρου σκιών, κουκλοθεάτρου κλπ σε χώρο που δεν θα είναι απαγορευτικός όπως συμβαίνει σήμερα. Επίσης μία θεατρική στέγη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο καινοτόμων εκδηλώσεων για τη Δράμα και συναντήσεις ερασιτεχνικών θιάσων. Μία θεατρική στέγη μπορεί να προάγει πολύ περισσότερο την ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία και να ενισχύσει την πολιτιστική και εθνική ταυτότητα. Ένα τέτοιο κτίριο θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και να διαθέτει εξωτερικά το απαραίτητο κύρος και να αποτελεί σημείο αναφοράς” υπογραμμίσθηκε μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του αιτήματος που κατατέθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου δεν διαφώνησε με την αναγκαιότητα ύπαρξης θεατρικής στέγης ενώ ειπώθηκε ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς και να έρθει και ώς αποκλειστικό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο προσεχώς.
O Δήμαρχος Δράμας Χρ. Μαμσάκος είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εξετασθεί σοβαρά το συγκεκριμένο αίτημα και μίλησε για την ύπαρξη προμελετών με τις οποίες προβλέπονται κάποιοι χώροι. Συμπλήρωσε ανάμεσα σε άλλα ότι βλέπει θετικά το αίτημα και διαπιστωσε ότι η Δράμα είναι ουσιαστικά η μόνη πόλη που δεν διαθέτει θεατρική σκηνή…
Ο επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα ενώ επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει και να συνδεθεί με το Φεστιβάλ…
Ο επικεφαλής της παράταξης Πόλη+Ζωή Μιχάλης Μλεκάνης είπε ότι το θέατρο θα δρομολογηθεί απο την παράταξή του με κάθε τρόπο υπενθυμίζοντας ότι και ο ίδιος ήταν αυτός ο οποίος δημιούργησε την θεατρική ομάδα των δασκάλων στην Δράμα.
Ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Γιάννης Στεφανίδης, είπε ότι η παράταξή του είναι σύμφωνη με την αναγκαιότητα δημιουργίας θεατρικής στέγης και ανάμεσα σε άλλα είπε ότι μέχρι αυτό να δρομολογηθεί θα μπορούσε να υπάρξει παραχώρηση χώρου απο τον Δήμο για τις πρόβες των θεατρικών ομάδων. Παράλληλα σημείωσε ότι ένας τέτοιος θεσμός δεν συμβαδίζει με την Ονειρούπολη…
Τέλος για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής της παράταξης “Αυτοδιοίκηση Πολιτών” Στέργιος Ηλιόπουλος είπε ότι η παράταξή του είναι σύμφωνη με την δημιουργία θεατρικής στέγης η οποία συμπλήρωσε μεταξύ άλλων θα πρέπει να δημιουργηθεί και μάλιστα στο κέντρο της πόλης…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ