Να λυθούν τα προβλήματα στο νέο κατάστημα κράτησης

0
259

– Έγινε συνάντηση του Δικηγορικού Συλλόγου με τους τοπικούς βουλευτές
– Αν. Πούλιος στα «Χ»: «Nα προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες που χρειάζονται, προκειμένου τον Ιούνιο να μπορέσει να λειτουργήσει το κατάστημα»


 

Ενημέρωση των τοπικών βουλευτών κ.κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου του ΣΥΡΙΖΑ και Χαράς Κεφαλίδου του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, μετά από σχετική πρόσκληση προς τους Βουλευτές της Π.Ε. Δράμας.
Το θέμα της συνάντησης ήταν οι πρωτοβουλίες επίλυσης θεμάτων λειτουργίας του καταστήματος κράτησης Νικηφόρου και γενικότερα θέματα δικαιοσύνης στη Δράμα. Υπήρξε συναντίληψη για άμεση ανάληψη κοινών δράσεων, καθώς όπως οι εκκρεμότητες πρέπει να επιλυθούν πριν την έναρξη της λειτουργίας του καταστήματος.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, ανέφερε: «Καλέσαμε τους βουλευτές προκειμένου να αλληλοενημερωθούμε για τη φάση που βρίσκεται η επίλυση των προβλημάτων του καταστήματος κράτησης Νικηφόρου ενόψει της λειτουργίας του. Προσήλθαν ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος και η Χαρά Κεφαλίδου. Διαπιστώσαμε ότι είναι πλήρως ενημερωμένοι και γνωρίζουν τα προβλήματα λειτουργίας που υπάρχουν. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε από κοινού σε μια ενημέρωση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (κυρίως) με την οποία θα ζητούμε να λυθούν τα προβλήματα στο νέο κατάστημα κράτησης. Οι δύο βουλευτές υποσχέθηκαν ότι θα επιδιώξουν μια άμεση επικοινωνία με τον αρμόδιο Υφυπουργό, προκειμένου να διευκρινιστεί πότε θα αποκατασταθούν τα προβλήματα λειτουργίας. Αυτό με δεδομένο ότι πρέπει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τον Ιούνιο, να έρθουν οι πρώτοι 120 -150 κρατούμενοι στο κατάστημα κράτησης. Υπήρξε κλίμα συνεργασίας στη συνάντηση. Νομίζω ότι θα καταφέρουμε να πιέσουμε το αρμόδιο υπουργείο, να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες που χρειάζονται, προκειμένου τον Ιούνιο και ανεξάρτητα από το χρόνο των εκλογών, να μπορέσει να λειτουργήσει το κατάστημα».
Σε σχέση με τις εκκρεμότητες για τη λειτουργία των φυλακών που παραμένουν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας είπε ότι έγινε επίσκεψη στο κατάστημα κράτησης του Νικηφόρου στις 15 Μαρτίου 2023 και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και για τα οποία έχουν δρομολογηθεί λύσεις από τον διευθυντή, ωστόσο οι διαδικασίες αποκατάστασης δεν έχουν ολοκληρωθεί. Όπως για παράδειγμα η αποκατάσταση των βλαβών που υπάρχουν εξαιτίας της αχρησίας του κτηρίου, αλλά και των εγκαταστάσεων, δεδομένου ότι αυτές έγιναν πριν από δέκα χρόνια. «Χρειάζονται όλα αυτά μια επικαιροποίηση και πολλές φορές μια τεχνική αναβάθμιση» τόνισε ο κ. Πούλιος.
Σε ό,τι αφορά την τρίτη οργανική θέση εισαγγελέα που είναι απαραίτητη στη Δράμα ενόψει και της λειτουργίας του καταστήματος κράτησης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας επεσήμανε: «Εμείς (ως Δικηγορικός Σύλλογος) τόσο πέρυσι όσο και φέτος έχουμε επικοινωνήσει και με τον Άρειο Πάγο και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει τρίτη οργανική θέση να έχουμε και φέτος τρίτο εισαγγελέα. Από εκεί και πέρα επειδή οι οργανικές θέσεις των εισαγγελέων θα αναδιοργανωθούν το 2024, έχουμε υποβάλλει όλα τα σχετικά αιτήματα, τόσο εμείς όσο και η Εισαγγελία Δράμας, με στόχο η τρίτη οργανική θέση να επανέλθει στη Δράμα όπως συνέβαινε μέχρι το 2014, ζήτημα το οποίο είναι όχι απλά απαραίτητο να γίνει, αλλά είναι άμεσης ανάγκης, δεδομένου ότι με δυο εισαγγελείς, είναι πάρα πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν και φυλακές στη Δράμα, αφού ο ένας από τους δυο θα πρέπει να είναι αποκλειστικά απασχολημένος εκεί. Θεωρώ ότι το αίτημά μας είναι δίκαιο και θα ικανοποιηθεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ